Szacuny
0
Napisanych postów
104
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
415
Jak jest ze jakoscia miodu w wyzszych temperaturach? Lubie sobie slodzic miodkem kawke czy herbate. traci jakos swoje wlasciwosci? powiedzmy w 80-90 stopniach.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Prawdopodobnie większość z nich, wiele prozdrowotnych składników zawartych w miodzie (związki fenolowe) są termolabilne. Lepiej chwilkę poczekać aż lekko ostudzi się herbata i wtedy dodać miodu.
Szacuny
430
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Ogrzewanie miodu w temp powyżej 80 stopni C przez ok 10-30min praktycznie całkowicie niszczy jego aktywność antybiotyczną, natomiast jeśli chodzi o aktywność przeciwdrobnoustrojową tem wrzenia tylko częściowo obniża tą aktywność. Tak pokazuje jedno z badań. Jeśli chodzi o inne badania okazało się że każda odmiana miodu nieco inaczej reaguje na ogrzewanie. Największą trwałośc podczas ogrzewania wykazują miody spadziowe który po 2 godz ogrzewania w temp 80stopni zachował połowe swojej akt antybiortycznej. Ja jednak byłbym ostrożny i dodawał miód do letnich napojów lub przygotowywał poprzedniego dnia z wodą i pił rano.