SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

FitMax_AB - Dowiedź sie co ląduje na Twoim talerzu

temat działu:

FITMAX

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 46911

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 97 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 318
jestem w trakcie kończenia artykułu na temat mleka i moje pytanie na dzisiaj brzmi. Bolik spytać : weźmy pod uwagę antybiotyki - skala jakim przykładowe mleko jest zarażone wynosi 4 na 5, i teraz pytanie ile będzie wynosić skala zarażenia w odżywce, czy to będzie zminimalizowane do maciupkiego minimum ? PS. Didżej ja mniewam takie chwilowe zawieszki, czasem żałuje tego co pisze, ale racje ci przyznaje i nie mam zamiaru krytykować za krytyke Twą. Bolik cierpliwie poczekać na odpowiedz FitmaxaAB

Zmieniony przez - Novitior w dniu 2012-01-16 10:37:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53593
Jeżeli chodzi o nasz kraj to cieżko będzie podać Ci takie publikacje (naukowe).

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
Nie jestem Ci w stanie dać bardziej jednoznacznej odpowiedzi aniżeli wynikałaby z całości naszych rozważań bądź też jaką udzielił Ci już djfafa

Tym samym niezwykle trudno jest podać odpowiednie badania czy raporty Dodatkowy problem tkwi w fakcie że jesteśmy dość sporym producentem mleka i mało kto może i chce pozwolić sobie na to aby sprzedaż spadła Tym samym chęć do robienia tego typu badań czy raportów oraz ich upowszechniania jest stosunkowo mała

Zgodnie z zasadą jesteś tym co jesz możemy się spodziewać pewnych ilości antybiotyków w mięsie czy mleku z tych zwierząt Jeżeli chodzi o ich przetwory to już sprawa wygląda różnie w zależności od niezwykle dużej ilości czynników w tym procesów technologicznych
Jeżeli mielibyśmy się odwołać do odżywek to należy rozważyć ilość antybiotyków podanych zwierzęciu i ilość jaką mamy w mleku Następnie zakładając że mleko jest "na antybiotykach" to rozważamy trwałość danego ewentualnego antybiotyku - jego swoistą trwałość oraz wytrzymałość na różnego rodzaju bodźce w tym proces technologiczny Wiedząc że obecne metody otrzymywania białka serwatkowego obejmują produkcję twarogu a następnie otrzymywanie białka serwatkowego z serwatki (odciek po produkcji twarogu) mamy następujący uproszczony scenariusz Produkcja twarogu najczęściej obejmuje zmianę parametrów pH oraz utrzymanie odpowiedniej temperatury W tym przypadku można rozważyć pH jako czynnik wpływający na ewentualne antybiotyki Nie mniej z racji tego że duża ich większość jest dość wytrzymała na wiele czynników nie liczyłbym na ich eliminację w tym etapie Produkcja twarogu poprzedzona jest często częściowym odtłuszczeniem mleka oraz pasteryzacją Część ewentualnych antybiotyków może wylecieć z tłuszczem albo ulec zniszczeniu przy wysokiej temperaturze jeżeli oczywiście będą podatne na daną temperaturę
Następnie mamy otrzymywanie białka serwatkowego z serwatki Tutaj najczęściej spotykamy się z filtracją oraz suszeniem rozpyłowym Jeżeli dany ewentualny antybiotyk nie ulegał rozpadowi pod wpływem pasteryzacji to tym bardziej nie ulegnie podczas suszenia rozpyłowego Ostatnia nadzieja tkwi w filtracji która zarówno przy koncentratach jak i izolatach obejmuje usuwanie cząstek mniejszych od białek Lepsze efekty są powyżej koncentracji 50% dla której stosuje się diafiltrację (dodatkową ilość wody w przepływie) Wtedy też możemy mieć nadzieję że większa część ewentualnych antybiotyków popłynie w siną dal

Kolejnym aspektem który warto uwzględnić to ewentualne reakcje ewentualnych antybiotyków z innymi związkami bądź ochronne działanie niektórych substancji na inne w tym ewentualne antybiotyki
Jak widać kwestia nie jest łatwym zagadnieniem Należy rozważyć mnóstwo zależności a najlepiej dla każdego rodzaju antybiotyku z osobna

Tak swoją drogą nawet jeżeli znaleźlibyśmy raporty czy badania na obecność ewentualnych antybiotyków to należałoby jeszcze rozważyć kwestię czy badanie bądź raport uwzględniało konkretny antybiotyk czy konkretną grupę antybiotyków czy też wszystkie możliwie antybiotyki świata...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53593
Tutaj artykuł dla Faftaqa i Bolica jak jeszcze tu zaglądają, oficjalnie oczywiście antybiotyków się nie używa ani w hodowli drobiu ani bydła mlecznego, tylko potem dziwnym trafem wykrywa się je w mięsie czy mleku:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,8771,title,Afera-w-Austrii-wykryto-skazone-mieso-drobiowe,wid,14355410,wiadomosc.html?ticaid=1e23f 

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
Witaj djfafa

I tak to już najprawdopodobniej będzie Nie pozwolą nam żyć "zdrową" żywnością gdyż takiej nie ma... Naturalnie można podzielić żywność na mniej lub bardziej szkodliwą jednak zawsze pozostanie margines błędu... na "niespodziewane dodatki"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 72 Wiek 12 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16802
Widzę że temat trochę ucichł ale:

Dzisiaj w pewnym programie w tv usłyszałem pewną rzecz, mianowicie mówiono tam o myciu owoców, dokładnie winogron, z tego co zrozumiałem do ich ochrony używa się pestycydów które wodzie się "opierają", z tego więc wynika że mycie winogron jest bezcelowe.

Jakie jest twoje zdanie na ten temat, i co z innymi owocami?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
Witaj Trekrostop

Owszem Temat trochę ucichł gdyż niestety nie dysponuję wystarczającą ilością czasu na poruszanie nowych wątków Niemniej z miłą chęcią podejmuje dyskusje jak również odpowiadam na pytania...

Faktycznie do ochrony wielu roślin w tym owoców stosuje się pestycydy Jest to podyktowane tym iż wiele owoców w tym winogrona jest bardzo podatnych na wszelakie choroby Mówiąc o winogronach najczęściej ma się na myśli zwalczanie grzybów A program zapewne nawiązywał do ich ciemnych odmian gdyż to one najczęściej są atakowane

Dokładne mycie jest pojęciem względnym Chodzić tutaj powinno głównie o to czego do owego mycia się użyje Sama woda niestety nie wystarczy I jest to logiczne chociażby z tego względu że pryskane roślin (w tym ich owoców) występuje okresowo a tym samym pestycyd by mógł spełniać swoją funkcję musi wytrzymać na roślinie pewien czas pomimo różnych warunków atmosferycznych (w tym opady deszczu -> woda)

Zatem czym tego się pozbyć Dobre pytanie Biorąc pod uwagę że zapewne część owych pestycydów przeszła do wnętrza a tym samym nie będzie można pozbyć się ich całkowicie Niemniej można zająć się powierzchnią... Biznes kręci się dalej Stąd na rynku pojawiły się już preparaty oraz inne wynalazki umożliwiające pozbywanie się dużej części pestycydów Istnieją metody domowe z dodatkiem octu i sody oczyszczonej do wody Jednak nie znam skuteczności owej metody

Warto dodać iż pewne owoce są bardziej "bogate" w pestycydy a inne mniej Wśród tych bardziej obfitych w omawiane związki zaliczają się chociażby jabłka czy wspomniane w wątku winogrona

Oczywiście limity pestycydów są ustalone prawnie by nie narażać konsumenta finalnego na spożycie zbyt dużych ilości owych związków Podobno jest to w miarę przestrzegane niemniej pojawiają się wyjątki (zawsze znajdzie się ktoś nadgorliwy w ich stosowaniu) Niezależnie od tego czy normy są zachowane czy tez nie fakt pozostaje faktem - mamy większe prawdopodobieństwo iż spożywamy pewne ilości pestycydów aniżeli że nie spożyjemy ich wcale

I tak jako dodatek ogólnorozwojowo-poglądowy... Pestycydy są obecnie jednymi z najbardziej dostępnych i wykazujących wymaganą skuteczność w zwalczaniu niemal wszystkiego co niepożądane Jest to oczywiście ogromny interes dla wszystkich a także o dziwo konsumenta Co prawda cena produktu rośnie przez stosowanie dodatkowych elementów produkcji (pestycydy) niemniej nie chciałbym sobie wyobrazić co by się stało gdyby weszła jakaś choroba na ogromny obszar i zniszczyła niemal całe roczne plony A z racji tego że dane szkodniki patogeny itd najczęściej nie atakują tylko jednego to można byłoby się spodziewać spustoszenia w wielu kierunkach I jak miałyby się wtedy ceny tego co pozostało? Z pewnością już nie byłoby nas na to stać Drugi aspekt który przychodzi mi do głowy to to że możemy korzystać z większego asortymentu tzn tworzone są liczne nowe odmiany które niejednokrotnie są słabsze ale za to wydają ładniejsze większe itp owoce o nieco zmienionym najczęściej na plus smaku itd Oczywiście nie jestem zwolennikiem stosowania pestycydów ale należy dostrzegać różne aspekty tej samej sytuacji

Na chwilę obecną niezwykle trudno znaleźć zamiennik dla pestycydów (oczywiście pod kontem opłacalności przy dużej skuteczności) Wiele roślin straciło dużą część swojej odporności ze względu na modyfikacje jakich dokonała ludzkość przez te wszystkie lata Być może i bez owych modyfikacji sytuacja byłaby podobna - w końcu patogeny itp ewoluują... Na pocieszenie dodam iż prowadzone są badania w kierunku zwiększenia odporności roślin również pod kontem ich owoców Np poprzez tworzenie nowej odmiany z zastosowaniem dzikich odmian obdarzonych naturalną odpornością Takowa sytuacja dotyczy chociażby jabłek Celem jest uzyskanie smacznych owoców o odpowiednim poziomie odporności
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53593
Niedawno w Galileo było o robieniu win. Podana była informacja że 100% win Włoskich ma przekroczoną dopuszczalną wartość pestycydów.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 369 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3111
Taki wynik jest całkiem możliwy z racji tego że winogrona mają wysoki poziom pestycydów Najwyraźniej owe związki przechodzą w dużych ilościach do produktu pomimo tego że resztki owoców są usuwane

Takowe informacje dodają kolejny watek owej sprawie Wiele osób kojarzy sobie owoce bądź warzywa z tymi na straganach czy stoiskach warzywno-owocowych w markecie A jak wspomniany przykład z winem pokazuje skala "pestycydowego" obszaru jest większa i dotyczy także wyrobów na ich bazie czy też z ich użyciem Zatrważające jest to niemal gdzie się nie spojrzeć to widzimy przetwory owocowo-warzywne bądź inne produkty z ich dodatkiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53593
Bo większość tutaj ludzi jest niestety bardzo naiwna (i chyba wszyscy zieloni z wyjątkiem Solarosa ) myśląc że jak zjada pomidora to dostarcza mega bombę witaminową bez dodatków metali ciężkich, pestycydów, herbicydów czy środków grzybobójczych. Szkoda że się o tym nie mówi, nie wkleja takich danych tylko bełkot o szkodliwości witamin syntetycznych.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rywalizacja - LATO 2011 - wybieramy zwycięzce!!

Następny temat

Nadchodząca nowość marki FitMax!! BCAA+EAA w proszku!!

WHEY premium