A tak dodatkowo aby nie zostawiać Was tylko z samą definicją żywności funkcjonalnej proponuję kilka dodatkowych informacji Dzisiaj dla przykładu
podział żywności funkcjonalnej
Podział najczęściej wykonywany jest ze względu na kierunki oddziaływania żywności funkcjonalnej na poprawę stanu psychofizycznego, specyficzność składu i zaspokojenie określonych potrzeb organizmu oraz stan wiedzy o efektach żywieniowych
Podział żywności funkcjonalnej ze względu na kierunki oddziaływania na poprawę stanu psychofizycznego przedstawia się następująco:
- bezpośrednio przez hamowanie zmian degeneracyjnych ustroju lub działanie lecznicze przy niektórych rodzajach schorzeń
- zwiększenie podaży składników odżywczych w stanach fizjologicznych zwiększonego zapotrzebowania
- tworzenie prawidłowej diety przy specyficznych stanach chorobowych
- poprawa nastroju i
zwiększenie wydolności psychofizycznej organizmu
Ze względu na specyficzny skład można wyróżnić żywność:
- wzbogaconą
- niskoenergetyczną
- wysokobłonnikową
- probiotyczną
- o obniżonej zawartości sodu
- o obniżonej zawartości cholesterolu
- energetyzującą
Biorąc pod uwagę zaspokojenie określonych potrzeb można wyróżnić żywność:
- zmniejszającą ryzyko chorób krążenia
- zmniejszającą ryzyko nowotworów
- zmniejszające ryzyko osteoporozy
- dla osób obciążonych stresem
- hamującą procesy starzenia
- dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia
- dla sportowców
- dla osób w podeszłym wieku
- dla kobiet w ciąży i karmiących
- dla niemowląt
- dla młodzieży w fazie intensywnego wzrostu
- wpływającą na nastrój wydolność psychofizyczną
Uogólniając powyższy podział ze względu na zaspokojenie określonych potrzeb można dokonać uogólnienia na żywność:
- zmniejszającą ryzyko chorób i zaburzeń
- przeznaczoną dla osób o określonych potrzebach psychofizycznych
Uwzględniając stan wiedzy o efektach żywieniowych można wyróżnić żywność o:
- dobrze poznanych efektach żywieniowych
- słabo poznanych efektach żywieniowych
Ze względu na sposób otrzymywania, żywność funkcjonalna może być żywnością:
- tradycyjną
- do której został dodany składnik bioaktywny
- z której został usunięty składnik niepożądany
- w której jeden lub więcej składników zostało zmodyfikowanych
- w której biodostępność jednego lub więcej składników została zmodyfikowana
- z jakąkolwiek kombinacją powyższych możliwości