SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepis na STEJKA.

temat działu:

Robert Burneika - Hardcorowy Koksu

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 16781

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Podam Wam mój przepis na stejka (a właściwie to podsłyszałem go od pewnego dr. z uniwersytetu):
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
sorki, dałem enter i wysłało poprzedni wątek, ale będe kontynuował:

na chłopski rozum to przedstawia się tak że walory smakowe wołowiny osiągają max "po dojrzeniu", oznacza to że wołowina dojrzewa w chłodniach poubojowych 2tyg+ (nawet do 4tyg), i dopiero potem trafia do sklepu, ..ale i ta ze sklepu nie jest w pełni dojrzała (tu rola przepisów i norm),
..więc aby usmarzyć najlepszego steka, należy w sklepie kupić najlepiej rostbefa (lub udźca z wołowiny), jeśli nie jest zapakowany to poprosić panią aby odkrawała dla nas 1,5cm kawałki, a potem wrzucić na talerz (niczym nie przykryte) minimum na 1 tydzien do lodówki (można w międzyczasie odsączać wydzielający się "sok"), tak dojrzałą wołowine smazymy na smalcu - bo ten ma największą temp. dymienia, a chodzi o to aby najbardziej rozgrzać tłuszcz (tylko powoli w przypadku smalcu;)
więc wrzucamy na gorący tłuszcz i smarzymy ok 1,5 min (średnio wysmarzony - soczysty) lub dłużej jak ktoś lubi bardzo wysmarzone (tu uwaga tłuszcz będzie niesamowicie pryskał, więc zalecana przykrywka)

starałem się to opisać najkrócej i najprościej jak mogłem, ja w przypadku hermet. zapakowanej wołowiny kupuję nawet jak się kończy termin i później na tydzień do lodówki,
słuchajcie PALCE LIZAĆ!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 8678 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 160898
ile masz w bicu ze taki madry jestes?

...:::Every Dream Has A Beginning:::...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 136 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3224
cala lodowka by smierdziala po tygodniu :F
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jednak nie śmierdzi, Molu86 - nie mierze swojego bica, i nie uważam się za mondrale, zauważyłem że wiele osób na forum piszę że w PL nie ma dobre3j wołowiny, że steki wychodzą podeszwy itp. ..mi zawsze wychodzą dobre :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 701 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12153
kupilem ostatnio odpowiednie mieso wolowe(drogie jak ja pi******) i je posololem przed smazeniem ;////
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 7378 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 78934
miczelx to mi z tego ze mam dobrej jakosci miesko , przedewszystkim bardzo smaczne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 907 Napisanych postów 35146 Wiek 84 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 814700
PTRQ_93
miczelx to mi z tego ze mam dobrej jakosci miesko , przedewszystkim bardzo smaczne


Potrzebujesz poledwicy, gdybys wiedzial co to znaczy poledwica nie pisalbys takich bzdur,
Kup sobie cielaka, zrob steka z uda i bedziesz mial k***a steka do rozbiajania okien lol
Sami korwa spece widze, ludzie troche korwa rozumu

gobein
takich bzdur jeszcze w zyciu nie slyszalem,
ja kupuje mieso prosto z rzezni, gdzie mam na pudelku "kill date" i uwierz mi ze 2,3 dniowe mieso smakuje wysmienicie,
nie wyobrazam sobie kisic steka przez tydzien w lodowce,
pozatym rostbef i udziec nie nadaja sie absolutnie, to jest mieso pieczeniowe badz do duszenia, steka nie da sie zrobic bo bedzie twardy,
No chyba ze to ten tajemniczy proces psucia sie miesa wplywa na jego delikatnosc w Twoim przepisie
Sami korwa spece x 2

Zmieniony przez - miczelx w dniu 2011-11-29 10:09:55

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
widze ze ile uzytkowników tyle pomysłów na steka, tyle że w tym dziale jak się podzielisz swoim, to następny zanim doda coś od siebie to musi shejtowac poprzedni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 83 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 696
Trze kupić dobrą marynatę lub preparat "przedgrillowy". W masarniach takie mają. Karkówkę w tym wymoczyłem 8h to gryźć nie było trzeba. Zastanawiam się tylko jak to na flaki działa skoro niemal mieli mięso bez maszynki?

www.PoTreningu.pl www.sfd.pl Faftaq/Knife/Bull

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

11.11.11 , no wlasnie , troche polityki

Następny temat

Wielki nauczyciel- Ekhart Tolle

WHEY premium