SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Inulina

temat działu:

Encyklopedia Suplementów

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 6505

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11389 Napisanych postów 72661 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958285
Inulina - związek należący do polisacharydów, klasyfikowany jako błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie. Występuje naturalnie w tkankach roślin (m.in. warzyw i owoców), i pełni tam rolę magazynowe (stanowi rezerwuar energetyczny). Inulina stanowi cenny składnik diety, korzystnie wpływa na rozwój probiotycznej mikroflory jelitowej (tzw. prebiotyk) i stan zdrowia przewodu pokarmowego. Obniżać może także glikemię po-posiłkową, czyli tempo wzrostu poziomu glukozy po spożyciu pokarmów, a także zwiększać biodostępność wapnia i magnezu. Inulina nie jest trawiona przez ludzkie enzymy amylolityczne, ale niektóre bakterie zamieszkujące nasze jelita rozkładają ją do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i kwasu mlekowego, które następnie mogą zostać wchłonięte. Trudno precyzyjnie oszacować kaloryczność inuliny, ale waha się ona w przedziale 0 - 2,5kcal / gram.
W dietetyce inulinę stosuje się jako uzupełnienie diety w nierozpuszczalny błonnik pokarmowy zwłaszcza w okresie odchudzania jak i w wypadku spożywania niskiej ilości pokarmów roślinnych (dieta wysokobiałkowa).
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 146 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 620
A piśmiennictwo gdzie się podziało?

Thinking is everything.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Biorąc pod uwagę formułę uznałem, że nie ma potrzeby zamieszczania bibliografii.

Napisz może, jakie zagadnienie by Cię interesowało, a w miarę możliwości postaram się podesłać lub przedstawić źródło, które uzasadniałoby lub rozwijało tę kwestię.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-13 11:56:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 146 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 620
1.Wyłączając chemię, gdzie znajduje się inulina - podaj produkty o największej zawartości.
2. Należy ją przyjmować przed treningiem wytrzymałościowym/siłowym/mieszanym, czy po którymś z w/w treningów.
3. Jaki ma ona wpływ na układ hormonalny, nerwowy i trawienny, jeśli idzie o cykl redukcyjny?
4. Z czym zachodzi synergia, a do czego jest antagonistą, jeśli idzie o mikro i makroelementy.
5. Kto przeprowadzał badania na sportowcach, w jakich sportach, ile liczyły grupy i jakie były procentowe wartości w osiąganych testach - podaj nazwiska prowadzących badania.

Thinking is everything.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Chyba nie bardzo rozumiem czego dokładnie ode mnie oczekujesz w związku powyżej przedstawionymi zagadnieniami...

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-13 23:42:46
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Nie mam czasu na przeglądanie literatury pod kątem problematyki, którą tutaj przedstawiłeś (bo przypuszczam, że pytasz o literaturę). Jak widzisz, ja większości tych zagadnień w swoim opracowaniu nie poruczałem (poza wpływem na wchłanianie składników mineralnych do których odnośnik poniżej). Jeśli masz jednak do napisania prcę lub z jakiś innych powodów interesuje Cię ten składnik diety, to zapoznaj się jak masz możliwość z pełnymi tekstami publikacji:

Inulin and oligofructose: safe intakes and legal status. Coussement PA. Orafti, Aandorenstraat 1, 3300 Tienen, Belgium.

Introducing inulin-type fructans. Roberfroid MB. Université Catholique de Louvain, Louvain-La-Neuve, Belgium. [email protected]

Inulin and oligofructose and mineral metabolism: the evidence from animal trials. Scholz-Ahrens KE, Schrezenmeir J. Institute of Physiology and Biochemistry of Nutrition, Federal Research Centre for Nutrition and Food, Kiel, Germany. [email protected]

Diet composition and age determine the effects of inulin-type fructans on intestinal calcium absorption in rat. Raschka L, Daniel H. Institute of Nutritional Science, Molecular Nutrition Unit, Technical University of Munich, Hochfeldweg 2, 85350, Freising-Weihenstephan, Germany.

A także:

jn.nutrition.org/content/137/11/2547S.full.pdf

http://chemistry-today.teknoscienze.com/pdf/WELCH OBESITY08.pdf

http://jn.nutrition.org/content/137/11/2547S.full.pdf
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 102 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 506
bogate zródło to cykoria
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Inozytol

Następny temat

Ipriflawony

WHEY premium