Wiele osób pomyśli, że to prosty przepis który większość zna, jednak ja to trochę urozmaiciłem : )
Będzie nam potrzebne:
100g białego ryżu
jagody - około 100g
100g śmietany 18%
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła
1. Na początek gotujemy ryż, można to zrobić na mleku wtedy będzie smaczniejsze.
2. W między czasie gdy gotuje się ryż, bierzemy mały rondelek i rozgrzewamy w nim masło, następnie dosypujemy garść jagód około 50g, a później łyżkę miodu. Całość smażymy do momentu otrzymania jagód w lekkim syropie.
3. Gdy gotuje nam się ryż oraz syrop z jagodami, bierzemy miseczkę wlewamy do niej śmietanę oraz resztę jagód. Całość dobrze mieszamy, aż do momentu zabarwienia śmietany na jagodowy kolor. (można to także delikatnie zrobić mikserem).
4. Gdy mamy już wszystko gotowe, na talerz nakładamy ryż (najlepiej tak aby powstała z niego okrągła górka), następnie dookoła tego wylewamy śmietanę z jagodami, a ryż polewamy syropem jagodowym : )
Smaczne i gotowe !
Wszystko wydaję się dość skomplikowane jednak tak na prawdę gdy ma się wszystko pod ręką jest to dosłownie 5 minut roboty (nie licząc czasu na gotowanie ryżu). Oczywiście do śmietany i jagód można dosypać cukier według uznania aby był to słodkie, jednak trzeba się liczyć z dodatkowymi kaloriami wtedy : )
W takim daniu znajduje się około:
Białko: 10g
Węglowodany: 95g
Tłuszcze: 24g
Kalorie: około 650kcal
Zmieniony przez - Calypso w dniu 2011-11-09 18:13:41
"... Całe życie dążymy do doskonałości ... "