Składniki na 12 porcji:
- 1,6kg chudego schabu bez kości
- 600g śliwek suszonych (ja tym razem użyłam 700 i było trochę za dużo)
- sól i pieprz
Wartości odżywcze na 1 porcję (1/12 całości)
B: 30g
T: 7g
W: 30g
300kcal
Z białym ryżem wychodzi rewelacyjny posiłek potreningowy.
Nadaje się również dla 'gości' jako danie główne na ciepło lub przystawka na zimno (pokrojony jak wędlina).
Wykonanie:
1. Wbić nóż w poprzek schabu (jak na zdjęciu), obrócić kilka razu nożem wokół własnej osi (Im szerszy nóż tym większa dziura i tym więcej śliwek upchniemy). W ten sam sposób należy zrobić dziurę z drugiej strony schabu. Ostrożnie sprawdzić palcem czy dziury połączyły się.
2. Nadziewać schab (z dwóch stron) śliwkami, mocno dopychając palcami.
3. Posolić i popieprzyć całość ze wszystkich stron
4. Piec 90min w 190 stopniach (ja piekłam w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, prawdopodobnie w rękawie z folii było lepiej), zostawić na 60min w nagrzanym piekarniku.
Zdjęcia:
wyjątkowo się rozwalił, jak pisałam dałam za dużo śliwek
Następnym razem nadzieję schab bezcukrowymi powidłami własnej roboty
SMACZNEGO
ps. Wg mnie schab jest lepszy dzień po upieczeniu
Zmieniony przez - agak w dniu 2011-08-07 21:28:06