SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

mleko po treningu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4279

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Reakcje kalmeralizacji zachodzą w 120-150 stopniach C natomiast Maillarda już w temperaturach pokojowych obie te reakcje należą do reakcji nieenzymatycznego brunatnienia.

Wyżej napisałem: nie jest trawiona gdyż organizm nie posiada enzymów rozkładających ten związek. Tak jak błonnik też nie jest trawiony z braku enzymów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6289 Napisanych postów 76133 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755419
Laktuloza nie jest wchłaniania przez organizm ludzki, ale w jelicie grubym moze byc hydrolizowana przez bakterie beztlenowe do fruktozy i galaktozy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Czytalam,ze organizm z blonnika jak i z laktozy u ludzi,ktorzy nie posiadaja laktazy i tak moze pozyskac 1-2kcal.
Powinno sie w ogole nie wliczac weglowodanow z gotowanego mleka?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Błonnik jest hydrolizowany również przez bakterie Clostridium i z tego co pamiętam uzyskujemy z niego 1,2 kcal czy coś w tych granicach.


Edit: 1,5-2kcal
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-06-06 17:24:09

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-06-08 11:46:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1250 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 12689
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 174 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 15970
czyli jak kupuje mleko w kartonie UHT i poddam je obrobce cieplnej ( lepiej zagotowac - do czasu jak zacznie "rosnac" czy wystarczy lekko podgrzac - i po tej czynnosci mleko bedzie lepij trawiony ?? porownywalnie do kefir/jogurtw ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 481 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9932
a jak sie ma kwestia mleka do powstawania kamieni kalowych w jelitach (w nutrifarm jeden lekarz sie wypowiadal na ten temat)
pozatym inne enzymy trawia bialko a inne wegle, aaa no i kazeina z mleka scina sie w zoladku oblepiajac inny pokarm tym samym utrudniajac jego trawianie i wchlanianie

jest tyle za i tyle przeciw piciu mleka ze szok
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Masterro, możesz mi podrzucić ten art. z Nutrifarm'a ? Wdzięczny będe. Co do mleka przegotowanego - nie trawi się ono tak samo łatwo jak kefiry czy jogurty, dlatego, że nie jest ono przekwaszone przez bakterie żywiące się laktozą, które występują właśnie w fermentowanych produktach mlecznych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
https://www.sfd.pl/D_Szukała_-_Laktoza_mleko_itp-t70778-s8.html
W wypowiedzi Chopsa jest o kamieniach.Moze chodzi o ta rozmowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51571 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Znam to, czytałem Tombaka
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie odnosnie posiłku potreningowego

Następny temat

Prosze o korekte.

forma lato