Wyżej napisałem: nie jest trawiona gdyż organizm nie posiada enzymów rozkładających ten związek. Tak jak błonnik też nie jest trawiony z braku enzymów.
...
Napisał(a)
Reakcje kalmeralizacji zachodzą w 120-150 stopniach C natomiast Maillarda już w temperaturach pokojowych obie te reakcje należą do reakcji nieenzymatycznego brunatnienia.
Wyżej napisałem: nie jest trawiona gdyż organizm nie posiada enzymów rozkładających ten związek. Tak jak błonnik też nie jest trawiony z braku enzymów.
Wyżej napisałem: nie jest trawiona gdyż organizm nie posiada enzymów rozkładających ten związek. Tak jak błonnik też nie jest trawiony z braku enzymów.
...
Napisał(a)
Laktuloza nie jest wchłaniania przez organizm ludzki, ale w jelicie grubym moze byc hydrolizowana przez bakterie beztlenowe do fruktozy i galaktozy.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Czytalam,ze organizm z blonnika jak i z laktozy u ludzi,ktorzy nie posiadaja laktazy i tak moze pozyskac 1-2kcal.
Powinno sie w ogole nie wliczac weglowodanow z gotowanego mleka?
Powinno sie w ogole nie wliczac weglowodanow z gotowanego mleka?
...
Napisał(a)
Błonnik jest hydrolizowany również przez bakterie Clostridium i z tego co pamiętam uzyskujemy z niego 1,2 kcal czy coś w tych granicach.
Edit: 1,5-2kcal
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-06-06 17:24:09
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-06-08 11:46:18
Edit: 1,5-2kcal
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-06-06 17:24:09
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-06-08 11:46:18
...
Napisał(a)
czyli jak kupuje mleko w kartonie UHT i poddam je obrobce cieplnej ( lepiej zagotowac - do czasu jak zacznie "rosnac" czy wystarczy lekko podgrzac - i po tej czynnosci mleko bedzie lepij trawiony ?? porownywalnie do kefir/jogurtw ??
...
Napisał(a)
a jak sie ma kwestia mleka do powstawania kamieni kalowych w jelitach (w nutrifarm jeden lekarz sie wypowiadal na ten temat)
pozatym inne enzymy trawia bialko a inne wegle, aaa no i kazeina z mleka scina sie w zoladku oblepiajac inny pokarm tym samym utrudniajac jego trawianie i wchlanianie
jest tyle za i tyle przeciw piciu mleka ze szok
pozatym inne enzymy trawia bialko a inne wegle, aaa no i kazeina z mleka scina sie w zoladku oblepiajac inny pokarm tym samym utrudniajac jego trawianie i wchlanianie
jest tyle za i tyle przeciw piciu mleka ze szok
...
Napisał(a)
Masterro, możesz mi podrzucić ten art. z Nutrifarm'a ? Wdzięczny będe. Co do mleka przegotowanego - nie trawi się ono tak samo łatwo jak kefiry czy jogurty, dlatego, że nie jest ono przekwaszone przez bakterie żywiące się laktozą, które występują właśnie w fermentowanych produktach mlecznych.
...
Napisał(a)
https://www.sfd.pl/D_Szukała_-_Laktoza_mleko_itp-t70778-s8.html
W wypowiedzi Chopsa jest o kamieniach.Moze chodzi o ta rozmowe.
W wypowiedzi Chopsa jest o kamieniach.Moze chodzi o ta rozmowe.
Polecane artykuły