Mimo że kawa należy do najpopularniejszych napojów na świecie, to niemal każda osoba lubi ją pić w nieco inny sposób. Ku uciesze konsumentów jest jednak z czego wybierać, bowiem nowych wariantów naparu z ziaren kawowca cały czas przybywa. Co ciekawe, odkrywa się również nowe potencjalne zastosowania prozdrowotnego tego napoju.

Kawowe preferencje

Intensywny smak, pobudzające działanie czy bogactwo antyoksydantów to niektóre z cech, dla których kawa ma tak wielu fanów na świecie. Zakupić można palone ziarna kawy i zmielić je w domu, ale popularna jest również kawa sypana (gotowe, zmielone ziarna), a także rozpuszczalna (najczęściej liofilizowana lub suszona rozpyłowo).

Kawę można po prostu zalać po wsypaniu do kubka lub filiżanki, ale istnieją również liczne narzędzia pomagające wyciągnąć z naparu więcej smaku i aromatu. Można ją pić czarną albo zabieloną mlekiem, śmietanką lub napojem sojowym. Do wyboru jest jeszcze kawa zupełnie gorzka, z dodatkiem cukru lub jego zamienników, czy różnego rodzaju syropów. Kolejnym doskonałym rozwiązaniem o wielu zastosowaniach jest rozpuszczalna kawa smakowa wzmocniona dodatkową dawką kofeiny.

kawa smak whiskey

Wzmacniana kawa na słodko

Każdy, kto lubi napar z ziaren kawy pić w wersji słodkiej, a jednocześnie uniknąć pragnie nadmiernej ilości kalorii z cukru, syropu czy substancji zabielających, sięgnąć może po nowoczesne i coraz łatwiej dostępne rozwiązania technologiczne. Przykładowym produktem tego typu jest kawa rozpuszczalna w najpopularniejszych wariantach smakowych (np. czekolada, karmel, wanilia) jednak bez cukru i z niemal podwojoną ilością głównej substancji aktywnej kawy, jaką jest kofeina.

Doskonale nadaje się do przyrządzenia naparu w stylu zarówno espresso, jak i americano, czy również napojów smakiem bardziej przypominających deser. Dzięki prawie dwukrotnie większemu stężeniu kofeiny w FITKING ENERGY COFFEE niż w najpowszechniej używanych formach kawy, użycie nawet małej porcji może zapewnić zadowalającą intensywność działania.

Właściwości kawy

Zastosowana w odpowiednich warunkach kawa sprzyja utrzymaniu wydolności zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Działania tego naparu przydatne są zarówno u studentów, jak i pracowników umysłowych, sportowców, pracowników fizycznych, czy również u osób starszych i borykających się z niektórymi zaburzeniami zdrowia. Może ona istotnie wesprzeć zmęczony organizm, kiedy obciążany jest dużą ilością pracy czy stresu.

Powszechnie stosuje się ją do „zwiększenia obrotów” w trakcie treningów o charakterze sportowym, czy też dla minimalizacji liczby popełnianych błędów w pracy. Dużą uwagę zwraca się również na aktywność kawy w kontekście zapobiegania i łagodzenia stopnia otyłości oraz schorzeń wątroby, czy nawet modulacji nastroju.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)