Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji.

  1. Białko w diecie - czy to takie trudne?
  2. Dlaczego Dzikie Białko od SFD?
  3. Kto potrzebuje więcej białka?

Białko w diecie - czy to takie trudne?

W przypadku osób prowadzących nieaktywny i siedzący tryb życia zaleca się spożywanie 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała. Zatem osoba o wadze 70 kg powinna spożywać go w ilości około 60 g dziennie. Jednak ilość ta różni się znacznie w zależności od innych czynników, takich jak poziom aktywności, wiek, aktualny stan zdrowia itp. Niżej opisaliśmy grupy, które potrzebują go więcej.

Jeśli codziennie spożywasz produkty, takie jak mięso, ryby, jajka lub nabiał, prawdopodobnie dobrze radzisz sobie z ilością białka w diecie. Dyskusyjna w kontekście zdrowia jest jednak ilość spożywanego mięsa, tutaj warto zachować spory umiar. W swojej diecie warto uwzględnić także porcję odżywki białkowej.

dzikie białko sfd

Dlaczego Dzikie Białko od SFD?

Koncentrat białka serwatkowego ma wysoką wartość biologiczną i odżywczą. Wersja instant zapewnia świetną rozpuszczalność, a oferowane smaki potrafią sprostać najwybredniejszym smakoszom. Białka serwatkowe wpływają pozytywnie na naszą odporność i w szybkim tempie dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów. 

Odżywki białkowe spożywane w postaci szejka lub dodatku do owsianki czy innych potraw są wygodnym i skutecznym sposobem na zwiększenie ilości białka w diecie. Dzikie Białko od SFD to aż 100 porcji w jednym opakowaniu, a to z kolei czyni go bardzo ekonomicznym wyborem.

Kto potrzebuje więcej białka?

1. Aby rozwijać i budować mięśnie, Twój organizm musi syntetyzować więcej białka mięśniowego, niż wynosi jego codzienny rozpad. Innymi słowy, musisz utrzymać dodatni bilans białka w organizmie.  Z tego powodu wszyscy, którzy chcą budować więcej mięśni, muszą jeść więcej białka (i oczywiście trenować). W wielu badaniach naukowych potwierdzono, że wyższe spożycie białka pomaga budować mięśnie i siłę.

2. Osoby, które chcą utrzymać już zbudowane mięśnie, powinny zwiększyć spożycie białka podczas procesu utraty tkanki tłuszczowej, ponieważ wysokie spożycie białka może zapobiec utracie mięśni, która zwykle występuje podczas diety redukcyjnej.

3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu sytości. Ze wszystkich makroskładników białko jest zdecydowanie najbardziej sycące. Jeśli czujesz się nasycony, najprawdopodobniej nie będziesz miał problemu z utrzymaniem diety.

4. Białko może zapobiegać przybieraniu na wadze. Spożywanie większej ilości białka znacznie ułatwia trzymanie dowolnej diety odchudzającej - czy to wysokowęglowodanowej, niskowęglowodanowej czy też pośredniej, strategi żywieniowej.

Link do badania naukowego: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14710168

Według powyższych badań spożycie białka na poziomie 30% dostarczanych kalorii może być optymalne dla utraty wagi. Dla osoby stosującej dietę 2000 kalorii będzie to około 150 g dziennie.

5. Także osoby starsze potrzebują go więcej (białko przeciwdziała osteoporozie i sarkopenii) Białko jest niezwykle ważne dla osób, które wracają do zdrowia po urazach.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
AceImo

Chamska podróbka białka WKDZIK. Nie polecam! Próba zarobku na cudzym patencie. Tfuu.
Z racji regularnego usuwania mojego komentarza, rozpowszechnię to gdzie tylko będę mógł. Pozdrawiam :)

1