Probiotykiem można nazwać preparat, który dostarcza odpowiedniej ilości żywych, ściśle określonych drobnoustrojów. Nie wszystkie środki obecne na rynku, które nazywa się probiotykami, spełniają ramy tej definicji.

  1. Lactobacillus acidophilus a cholesterol
  2. L. acidophilus a zespół jelita drażliwego
  3. L. acidophilus a drożdżakowe zapalenie pochwy i sromu
  4. L. acidophilus a progresja cukrzycy
  5. Co zapamiętać?

Lactobacillus acidophilus to ciekawy szczep, który jest odporny na kwas solny i żółć, był wielokrotnie sprawdzany w badaniach naukowych, jest dobrze tolerowany, potrafi skolonizować okrężnicę.

Lactobacillus acidophilus a cholesterol

Wbrew błędnym opiniom rozpowszechnianym w Internecie, stężenie cholesterolu jest ważnym parametrem, który może obrazować np. funkcjonowanie wątroby. W badaniach okazało się, że szczep L. acidophilus jest odporny na działanie żółci. Przy jego podawaniu razem z wysokocholesterolową dietą odnotowano spadek stężenia cholesterolu.

L. acidophilus a zespół jelita drażliwego

probiotyk jelita

Ból brzucha występuje często w populacji ogólnej, a u pacjentów z zespołem jelita drażliwego jest przypisywany nadwrażliwości trzewnej. W badaniach ustalono, że określone szczepy L. acidophilus powodują ekspresję receptorów opioidowych μ i kannabinoidowych w jelitach oraz pośredniczą w działaniu przeciwbólowym, podobnie jak morfina. Wyniki tego badania sugerują, że istnieje nowe podejście do leczenia bólu brzucha i zespołu jelita drażliwego.

L. acidophilus a drożdżakowe zapalenie pochwy i sromu

Drożdżakowe zapalenie pochwy i sromu jest jedną z najczęściej spotykanych dolegliwości związanych z zaburzeniem środowiska pochwy. W jednym z badań oceniano, czy codzienne spożywanie 227 g jogurtu zawierającego szczep Lactobacillus acidophilus zapobiega infekcjom drożdżakowym sromu i pochwy. Badanie trwało co najmniej rok, pacjentki były badane pod kątem infekcji drożdżakowych i kolonizacji podczas stosowania diety bez jogurtu lub diety zawierającej jogurt.

Wyniki

Odnotowano trzykrotny spadek infekcji drożdżakowych sromu i pochwy, gdy pacjentki stosowały jogurt z Lactobacillus acidophilus. Średnio odnotowano 2,54 zakażenia w grupie kontrolnej oraz 0,38 w grupie jogurtu w okresie 6 miesięcy. Odnotowano kilkukrotny spadek kolonizacji drożdżakowej po zastosowaniu specjalnego jogurtu.

L. acidophilus a progresja cukrzycy

Zbadano wpływ niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei na progresję cukrzycy typu 2 wywołaną wysoką zawartością fruktozy w diecie szczurów.

Cukrzycę wywołano u samców szczurów, karmiąc je 21% fruktozą w wodzie. Rejestrowano masę ciała, spożycie pokarmu i wody, poziom glukozy we krwi na czczo, hemoglobinę glikozylowaną, poziom insuliny w osoczu, zawartość glikogenu w wątrobie i profil lipidowy we krwi, wykonano doustny test tolerancji glukozy (OGTT).

probiotyki

Wyniki

Karmienie fruktozą pogorszyło wszystkie mierzone wskaźniki metaboliczne po 8 tygodniach. Dodanie jogurtu z probiotykami ograniczyło wzrost poziomu wskaźników i zaburzeń metabolicznych.

Wnioski

Dieta wzbogacona specjalnym probiotykiem znacząco opóźniła wystąpienie nietolerancji glukozy, hiperglikemii, hiperinsulinemii, dyslipidemii i stresu oksydacyjnego u szczurów z cukrzycą wywołaną wysoką zawartością fruktozy. 

Co zapamiętać?

Lactobacillus acidophilus mogą mieć wpływ na stężenie cholesterolu, a więc pośrednio na ryzyko sercowo-naczyniowe (i ryzyko śmierci z innych przyczyn).

Probiotyki z Lactobacillus acidophilus mogą mieć znaczenie dla osób cierpiących z powodu zespołu jelita drażliwego, mogą niwelować drożdżakowe zapalenie pochwy i sromu, a także zmniejszać powikłania związane ze stosowaniem niewłaściwej diety (co powinno zainteresować większość populacji).

Warto pamiętać, iż suplement sprawdzi się lepiej niż wzbogacony probiotykami jogurt, gdyż w trakcie przechowywania w warunkach chłodniczych, w jogurtach znacząco spada ilość bakterii Lactobacillus acidophilus, zmienia się również pH produktu. Ponadto rozrzut ilości bakterii probiotycznych w jogurtach pochodzących od różnych producentów jest nie do zaakceptowania.

Referencje:

S E Gilliland „Assimilation of cholesterol by Lactobacillus acidophilus.” https://aem.asm.org/content/49/2/377.short

Christel Rousseaux i in. „Lactobacillus acidophilus modulates intestinal pain and induces opioid and cannabinoid receptors” https://www.nature.com/articles/nm1521

Eileen Hilton „Ingestion of Yogurt Containing Lactobacillus acidophilus as Prophylaxis for Candidal Vaginitis” https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/0003-4819-116-5-353

Amélie I. S. Sobczak „Changes in Plasma Free Fatty Acids Associated with Type-2 Diabetes” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770316/

HariomYadav i in. „Antidiabetic effect of probiotic dahi containing Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei in high fructose fed rats” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900706003297

Nagendra P.Shah „Survival of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum in commercial yoghurt during refrigerated storage” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0958694695000282

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)