Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się jej dobrocią? Na co zwracać uwagę przy zakupie? A może lepiej robić swoją chałwę, domową? Poniżej porównanie.

  1. Chałwa i jej historia
  2. Jak wybrać dobrą chałwę?
  3. Podsumowanie

Chałwa i jej historia

Chałwa pochodzi z Iranu, ale popularność zdobyła również w krajach bałkańskich i śródziemnomorskich oraz w zachodniej Azji. Pierwsza chałwa została zrobiona w XVIII wieku, przez kucharza dla swojego pakistańskiego pana na deser. I od tego czasu co rusz jest udoskonalana i robiona z przeróżnych nasion i orzechów. Jej nazwa pochodzi z języka arabskiego, od słowa „hulw”, a to oznacza „słodkie”.

Dlatego też chałwa w wielu krajach kojarzona jest ze szczęściem. Między innymi z tego powodu słodkość ta gości na weselach czy urodzinach w przeróżnej postaci. Pierwotnie podstawowym jej składnikiem była masa karmelowa i miazga z nasion sezamu. Konsystencja chałwy jest krucha lub lekko lejąca. Dzięki urozmaiceniu smaków, kształtów i samej konsystencji każdy znajdzie coś dla siebie.

W Polsce produkcję chałwy na bardzo szeroką skalę rozpoczęto w 1951 roku, a do dnia dzisiejszego zachowały się oryginalne receptury z 1978 roku.

chałwa

Chałwa - jakie ma właściwości?

Z racji, że chałwę traktujemy jako słodkość, do tego bardzo kaloryczną, mało kto zwraca uwagę na jej cenne właściwości. W zależności od tego, z czego przyrządzona jest chałwa, różni się od siebie obecnością witamin i minerałów. W Polsce najbardziej spotykaną chałwą jest chałwa sezamowa o smaku waniliowym lub czekoladowym.

Znajdziemy w niej sporą dawkę witaminy A, która jak wiadomo, dba o naszą skórę oraz paznokcie i włosy, ale też o nasz wzrok. Ponadto chałwa jest bogata w witaminy z grupy B, dzięki którym nasz układ nerwowy poprawnie funkcjonuje.

W chałwie należy docenić obecność witaminy E, która uważana jest za witaminę młodości i witalności, między innymi wspomaga pracę naszego układu odpornościowego, broniąc nas przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Dzięki obecności tej witaminy chałwa od dawien dawna uważana jest za silny afrodyzjak. Witamina K, która również jest w niej obecna, wpływa na krzepliwość krwi, ale też bierze udział w homeostazie wapnia.

Jej prozdrowotne właściwości wynikają również ze sporej dawki kwasu linolowego, który występuje w nasionach sezamu. W chałwie znajdziemy też minerały, takie jak: wapń, magnez, fosfor, sód i potas. W zdecydowanie mniejszym stopniu znaleźć w niej można: jod, żelazo, cynk, miedź oraz mangan.

Jak wybrać dobrą chałwę?

Kupując chałwę, oczywiście szczególną uwagę trzeba zwracać na skład. Przede wszystkim wielu producentów dodaje inne oleje roślinne, najczęściej utwardzone (zazwyczaj palmowy), choć udowodniono, że minimalizuje się obecność izomerów trans poprzez utwardzanie metodą estryfikacji, a nie uwodornienia, to na produkcie zazwyczaj nie ma informacji, jaką metodą olej został utwardzony. Kolejnym ważnym aspektem, to obecność syropu glukozowo-fruktozowego, który jak wiadomo jest tańszy od cukru, dlatego też producenci, chcąc zaoszczędzić, dodają go do przeróżnych słodkości, w tym chałwy.

Jeżeli kupujemy chałwę, musimy też zwrócić uwagę na procentową zawartość sezamu w składzie. Chałwa to w zasadzie nic innego jak mielony sezam i coś, co go zagęści i usztywni. Takimi zagęstnikami najlepiej by były cukier albo miód.

Wedel Chałwa Królewska z bakaliami i kakao

Skład:

  • miazga sezamowa 46%
  • syrop glukozowy
  • cukier
  • rodzynki 5%
  • orzeszki arachidowe 5%
  • tłuszcz roślinny (palmowy)
  • kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,6%
  • sól
  • białko jaja w proszku
  • aromat

Wartość odżywcza:

100 g tej chałwy dostarczy 515 kcal, w tym:

  • 30 g tłuszczu (w tym 4,5 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 45 g węglowodanów (w tym 29 g cukrów)
  • 13 g białka
  • 7,4 g błonnika
  • 0,15 g soli

Plusy: smak jest bardzo dobry, chałwa nie jest klejąca, udział miazgi sezamowej całkiem spory, produkt jest ogólnodostępny.

Minusy: wysoko na liście syrop glukozowy, a zaraz po nim cukier, smak jest bardzo słodki, udział bakalii mógłby być bardziej wyczuwalny.

Sultan chałwa o smaku waniliowym

Skład:

  • miazga sezamowa 50%
  • cukier
  • emulgator E471
  • korzeń mydlnicy
  • regulator kwasowości E330
  • aromat (wanilina)

Wartość odżywcza:

100 g tej chałwy dostarczy 542 kcal, w tym:

  • 32,1 g tłuszczu (w tym 6,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 49,6 g węglowodanów (w tym 49,2 g cukrów)
  • 11,8 g białka
  • 0,25 g soli

Plusy: zwarta konsystencja, przejrzysty skład, bardzo ładnie pachnie po otwarciu, jak na kilogramowe opakowanie atrakcyjna cena.

Minusy: zbyt słodka, nie jest to niczym dziwnym, przy prawie 50 g cukru na 100 g produktu, produkt występuje w 1 kg opakowaniu, co może utrudnić spożycie mniejszej porcji.

Gaca Chałwa lniana kokosowa

Skład:

  • wiórki kokosowe 62%
  • żurawina, w tym żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, koncentrat soku z czarnego bzu)
  • orzechy arachidowe
  • miazga arachidowa
  • gorzka czekolada
  • siemię lniane 11,2%

Wartość odżywcza:

100 g tej chałwy dostarczy 522,9 kcal, w tym:

  • 39,7 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g)
  • 27,2 g węglowodanów (w tym 26,8 g cukrów)
  • 10,8 g białka

Plusy: piękne opakowanie, po otwarciu pięknie pachnie, wyczuwalna nutka kokosu, każdy kawałek chałwy jest inny, zrobiony ze starannością, całkiem dobry skład, same naturalne składniki, chałwa jest nie do końca zmielona, co jest dużym plusem.

Minusy: niestety chałwa ta jest dostępna tylko na Internecie, ewentualnie w sklepach ze zdrową żywnością, zbędna żurawina kandyzowana, czekolada gorzka w smaku przypomina bardziej mleczną.

Odra chałwa mleczno-sezamowa

Skład:

Wartość odżywcza:

100 g tej chałwy dostarczy 548 kcal, w tym:

  • 33 g tłuszczu (w tym 4,8 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 48 g węglowodanów (w tym 30 g cukrów)
  • 12 g białka
  • 0,09 g soli

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, w dobrej cenie, sam smak nie jest najgorszy mimo składu.

Minusy: jedna z najbardziej kalorycznych chałw, spory udział cukrów, syrop glukozowy w składzie jest na pierwszym miejscu, po otwarciu chałwa jest bardzo tłusta, opakowanie wręcz się świeci, mało miazgi sezamowej.

Allos chałwa miodowa bio

Skład:

  • mielony sezam* 52%
  • miód* 48%.

Składniki ekologiczne*

Wartość odżywcza:

100 g tej chałwy dostarczy 576 kcal, w tym:

  • 41 g tłuszczu (w tym 7,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 35,7 g węglowodanów (w tym 25,1 g cukrów)
  • 16,8 g białka
  • 4,8 g błonnika
  • <0,25 g soli

Plusy: bardzo dobry skład, składniki są z certyfikatem ekologicznym, bardzo dobra cena, po otwarciu ładnie pachnie, konsystencja jest krucha, dostatecznie słodka, nie przesłodzona, spora podaż białka.

Minusy: niestety produkt ten nie jest ogólnodostępny, dobrze, że jest w stosunkowo małej porcji, bo ciężko się od niego oderwać.

Eridanous chałwa sezamowa z migdałami

Skład:

  • zmielone nasiona sezamu 50%
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • migdały 7%
  • olej palmowy
  • ekstrakt z mydlnicy lekarskiej
  • wanilina

Wartości odżywcze:

100 g tej chałwy dostarczy 534 kcal, w tym:

  • 30 g tłuszczu (w tym 5,5 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • 50,2 g węglowodanów (w tym 50,1 g cukrów)
  • 13,3 g białka

Plusy: po otwarciu wyczuwalny mocny, bardzo przyjemny zapach, w smaku czuć lekką goryczkę, dość zwarta w konsystencji, wyczuwalne migdały, w całości ze skórką, które były najlepszym doznaniem, jedząc tę chałwę.

Minusy: chałwa dość twarda, ciężko wyciągnąć ją z opakowania, niestety w smaku bardzo gumowa, kawałki przylepiały się do zębów i podniebienia, gorycz sezamu przeważała w smaku, chałwa zdecydowanie za słodka, ponad 50 g cukrów w składzie robi swoje, produkt nie jest ogólnodostępny.

Wniosek

Jak widać na półkach sklepowych i w Internecie możemy zakupić przeróżne chałwy, te słodkie, albo z nutką goryczki, te duże i te małe, w zależności, na co mamy ochotę. Natomiast by znaleźć chałwę z dobrym składem, trzeba się naszukać.

W powyższym zestawieniu według mnie wygrywa chałwa z firmy Gaca, mimo obecności żurawiny kandyzowanej. Przepyszna w smaku, przyjemnie pachnie i nadać się może nawet na słodki dodatek do prezentu, gdyż ma ciekawe opakowanie. Firma ta produkuje również kilka innych smaków, które są zdecydowanie godne polecenia. Drugie miejsce w rankingu należy do chałwy z firmy Allos. Ma bardzo dobry skład, nie jest gumowa, konsystencja jest idealna i składniki posiadają certyfikat ekologiczny, co jest w obecnych czasach dużym plusem.

Natomiast obie te chałwy zazwyczaj dostępne są w sieciach sklepów internetowych, co może niektórym utrudnić do nich dostęp.

Najgorzej w tym zestawieniu wypada chałwa z firmy Odra - syrop glukozowy na głównym miejscu i udział masy sezamowej jest dość niski.

Podsumowanie

Chałwa ma swoich zwolenników, jak i przeciwników, osobiście uważam, że jej mały udział w diecie niczego nam nie zaburzy. Jest bardzo kaloryczna, ale ma też wiele cennych właściwości, co stawia ją wśród słodyczy dość wysoko w randze.

Dlatego też mały kawałek chałwy na deser, z odpowiednim zachowaniem pozostałych posiłków, będzie idealnym rozwiązaniem, pożywi nas i nasyci. Jeśli nie mamy ufności, co do składu kupnej chałwy, zawsze możemy przyrządzić ten słodki deser, sami.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
Arthass

To też zależy z czego i w jaki sposób jest chałwa produkowana. Jeśli wykorzystywane są produkty o wysokiej zawartości PUFA i produkuje się ją w obecności wysokiej temperatury, to te tłuszcze będą oksydować i to już takie zdrowe nie będzie...

0