Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie jak zapewnia nas wiele osób? Czy jej stosowanie jest bezpieczne?
Działanie johimbiny
Jednym z podstawowych działań johimbiny jest wpływanie na wzrost stężenia adrenaliny oraz noradrenaliny w
organizmie, co przyczynia się do stymulacji metabolizmu oraz spotęgowania procesu lipolizy tłuszczowej.
Dzieje się tak dlatego, że alkaloidy johimbiny są antagonistami receptorów alfa-2-adrenergicznych, przez co nie dopuszczają do połączenia się receptorów alga-2 z hormonami takimi jak adrenalina oraz noradrenalina. Jest to kluczowe do spalania tkanki tłuszczowej, ponieważ proces lipolizy jest aktywowany właśnie przez hormony takie jak adrenalina, noradrenalina, adrenokortykotropina oraz glukagon. Wpływ tych hormonów uwalnia kwasy tłuszczowe, które następnie przyłączając się do albumin są zużywane jako źródło energii.
Ułatwienie przebiegu procesu aktywacji adrenaliny oraz noradrenaliny ma ogromny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej, co czyni johimbinę jednym z najmocniejszych suplementów "spalających tłuszcz".
Z badań wynika, iż dawka oscylująca w wartościach 0,2 mg na 1 kg masy ciała przynosi już efekty w procesie lipolizy - jest to dawka, którą uznaje się za bezpieczną. Jednakże większość osób stosujących johimbinę przyjmuje dawki w zakresie aż od 10 do 22 mg na kg masy ciała!
Są to olbrzymie dawki, ponieważ w leczeniu impotencji stosuje się przykładowo 18 mg na dzień!
Kwestia przyjmowania, jak i dawkowania johimbiny jest bardzo indywidualna - pewne jest jednak, że należy posiadać sporą wiedzę oraz nienaganne zdrowie aby podjąć się suplementacji.
Jedzenie odżywek białkowych nie musi być zaraz po wejsciu do szatni, Twoj organizm powinnien odczekac poniewaz krew z naszego zoladka doplywa spowrotem do miesni. Warto wiec poczekam z 20minut po treningu.
Ma to sens z dwóch powodów:
Po treningu mięśni są bardziej wrażliwe niż zwykle na bodźce budujące mięśnie dostarczane przez białko.
Szybkość rozpadu białka zaczyna gwałtownie rosnąć po zakończeniu treningu, a jedzenie białka neguje to.
W większości przypadków 20 do 40 gramów białka spożywanego po treningu wystarczy.