Szacuny
10
Napisanych postów
295
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1726
tak, jesli chodzi o ryz to jak zjadam worek 100g to znaczy ze tyle zjadłem, bo po ugotowaniu nabiera wody i wazy wiecej.
spójrz logicznie - skoro przed ugotowaniem ryz ma kolo 80 g węgli na 100 g , to chcesz powiedziec ze jak go ugotujesz i nabierze wody i wazy powiedzmy 200g to ma juz 160 g wegli ?! tak samo w przypadku miesa
a jesli chodzi o mieso to według mnie nalezy wazyc po, po co mi woda w surowym miesie ? skoro nie ma zadnych wartosci.
Zmieniony przez - MuscleBody w dniu 2008-05-29 17:46:45
Szacuny
2
Napisanych postów
350
Wiek
38 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
5745
przepraszam za odswiezanie ale problem ważenia produktow siedzi mi w glowie od kilku dni,poniewaz z miesem nie ma dla mnie az tak duzej roznicy ale z weglami jest! zeby zjesc 200g makaronu musze zjesc cala paczke? w jedym posilku? jak dla mnie to nie mozliwe...
Szacuny
2
Napisanych postów
241
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8415
zeby zjesc 200g makaronu musisz go zjesc 200g jesli paczka ma 200g to musisz zjesc cala, jesli 400g to musisz zjesc pol. tak na chlopski rozum.
jesli nie umiesz tego zjesc na raz to rozloz na 2 mniejsze posilki- i tak bym radzil. 200g to naprawde duzo, a przeciez to nie jedyny skladnik Twojego posilku.
Szacuny
14
Napisanych postów
30
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
704
Pewnie odgrzewam kotleta ;), ale
Dla łatwiejszego wyliczenia ja ugotowanego kurczaka mnożę razy 1,5 (zakładam, że średnio 33% "ubywa" po ugotowaniu),tzn.
jeżeli mam zjeść 200g kuraka, to po wyjęciu z wody nakładam 133g (pewnie ameryki nie odkryłem :D ), ale ja często gotuje na wiele posiłków, więc takie przybliżone wyliczenia na szybko mi pomagają
Może komuś sie przyda :)
Zmieniony przez - wkarpiuk w dniu 2015-08-09 18:18:04