SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie posiłków - danie jednogarnkowe, kilka porcji

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 303

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 48 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 871
Siema,

Szukałem na forum i nie do końca znalazłem odpowiedź na swoją zagwozdkę. Mianowicie - jak w temacie - nie gotuję tylko dla siebie, robię jeden garnek, w którym znajduję się czasem i nawet 10 porcji. Korzystam z fitatu, i po 2 tyg. regularnego wpisywania waga stoi w miejscu zamiast spadać wręcz wpadło 0.5 kg. Zorientowałem się, że dodając swoją potrawę i wpisując ją do fitatu, produkty podane są przed obróbką termiczną, zatem dzielone porcje również (które są w następnym kroku dodawania potrawy). Ja natomiast danie dzieliłem już gotowe (po obróbce) na porcję. Przy założeniu, że w garnku mam 2 kg mięsa, 2 kg warzyw przed obróbką, to po już będzie po około 1,5 kg. W fitatu dodawałem załóżmy 250 g gotowej potrawy (tego i tego), a w efekcie jadłem jakieś 300/350 g.

I tu pada pytanie, jest jakiś magiczny sposób na szybkie i w miarę miarodajnie wpisywanie tego w apkę? Odejmować od gotowego dania jakieś 20/30%? Będę wdzięczny za pomoc, 5!


Zmieniony przez - grzybas00 w dniu 2019-03-25 21:09:45
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6726 Napisanych postów 76187 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 637775
Zawsze wszystkie produkty wliczamy przed obróbka termiczna , po ugotowaniu ilości są całkowicie inne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 48 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 871
Mordo, wiem przecież ale jak ty masz tyle czasu bądź palników na gotowanie wszystkiego osobno to zazdro. Ja niestety nie mam, gotuje pełną michę, którą dziele na porcje i na pewno nie jestem jedyny, który tak robi..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6726 Napisanych postów 76187 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 637775
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 48 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 871
Stary, to powiedz mi co wniosły Twoje posty do mojego tematu? Gdybym go nie miał, nie prosiłbym o pomoc ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6726 Napisanych postów 76187 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 637775
Zadales pytanie o magiczny sposób ale takiego nie ma , wiec niestety . Ważysz wszystko przed obróbka , po ugotowaniu dzielisz na dane porcje i przyjmujesz średnie wartości z ważenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 8562 Napisanych postów 9258 Wiek 39 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 236441
Autorze nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma - Flex odpowiedział krótko , zwięźle i na temat - takie gotowanie zbiorcze zawsze = się spora granica błędu lub kombinacje różnego typu .Niestety na tym to polega że jak chcesz dokładnie to gotujesz pod siebie . ( u mnie w domu sa 4 osoby i każdy jada indywidualnie pod siebie ) Jeśli już gotujemy zbiorczo tto np jak dusze 7 kawalków mięsa na obiad to swoje odważone przed obrobką rozcinam w środku lub tne w inny kształt aby po obrobce je odróżnić :)


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2019-03-26 08:56:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 8 Wiek 24 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 381
A ja robię zwykle proporcje jak na matematyce i wszystko gra.
Zakładając ze moja porcja kurczaka 120g, a smażę dla większej liczby osób na patelnie kładę 920g. Po usmażeniu zostało 600, wiec
600:920=0,65
mamy współczynnik obizenia masy spowodowany obróbka termiczna. Teraz nasza porcja pomnożona razy współczynnik:
120*0,65=78g
I taka porcje usmażonego kurczaka nakładam na swój talerz


Zmieniony przez - mieszko w dniu 2019-03-26 09:18:59
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 48 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 871
O, mieszko, o coś takiego mi chodziło! Ciekawy sposób, przetestuje jak w praktyce się sprawdzi.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś swoje domowe sposoby to czekam na info! :)


Zmieniony przez - grzybas00 w dniu 2019-03-26 15:02:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3960 Napisanych postów 63995 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 683811
Przy okazji warto pamiętać o tym, co świadczy o uzyskanych efektach kształtowania sylwetki. Nie jest to bez wątpienia masa ciała, a obwody i wygląd sylwetki.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Różnica kaloryczności ryżu

Fruzelina