SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie posiłków - danie jednogarnkowe, kilka porcji

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 427

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10838 Napisanych postów 48970 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
Siema,

Szukałem na forum i nie do końca znalazłem odpowiedź na swoją zagwozdkę. Mianowicie - jak w temacie - nie gotuję tylko dla siebie, robię jeden garnek, w którym znajduję się czasem i nawet 10 porcji. Korzystam z fitatu, i po 2 tyg. regularnego wpisywania waga stoi w miejscu zamiast spadać wręcz wpadło 0.5 kg. Zorientowałem się, że dodając swoją potrawę i wpisując ją do fitatu, produkty podane są przed obróbką termiczną, zatem dzielone porcje również (które są w następnym kroku dodawania potrawy). Ja natomiast danie dzieliłem już gotowe (po obróbce) na porcję. Przy założeniu, że w garnku mam 2 kg mięsa, 2 kg warzyw przed obróbką, to po już będzie po około 1,5 kg. W fitatu dodawałem załóżmy 250 g gotowej potrawy (tego i tego), a w efekcie jadłem jakieś 300/350 g.

I tu pada pytanie, jest jakiś magiczny sposób na szybkie i w miarę miarodajnie wpisywanie tego w apkę? Odejmować od gotowego dania jakieś 20/30%? Będę wdzięczny za pomoc, 5!


Zmieniony przez - grzybas00 w dniu 2019-03-25 21:09:45
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Ranking TOP10 spalaczy tłuszczu

Chcesz wspomóc walkę z niechcianym tłuszczem? Zastanawiasz się jaki produkt wybrać?

Zobacz ranking
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7667 Napisanych postów 78163 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 654051
Zawsze wszystkie produkty wliczamy przed obróbka termiczna , po ugotowaniu ilości są całkowicie inne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10838 Napisanych postów 48970 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
Mordo, wiem przecież ale jak ty masz tyle czasu bądź palników na gotowanie wszystkiego osobno to zazdro. Ja niestety nie mam, gotuje pełną michę, którą dziele na porcje i na pewno nie jestem jedyny, który tak robi..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7667 Napisanych postów 78163 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 654051
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10838 Napisanych postów 48970 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
Stary, to powiedz mi co wniosły Twoje posty do mojego tematu? Gdybym go nie miał, nie prosiłbym o pomoc ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7667 Napisanych postów 78163 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 654051
Zadales pytanie o magiczny sposób ale takiego nie ma , wiec niestety . Ważysz wszystko przed obróbka , po ugotowaniu dzielisz na dane porcje i przyjmujesz średnie wartości z ważenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12436 Napisanych postów 11059 Wiek 39 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 242521
Autorze nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma - Flex odpowiedział krótko , zwięźle i na temat - takie gotowanie zbiorcze zawsze = się spora granica błędu lub kombinacje różnego typu .Niestety na tym to polega że jak chcesz dokładnie to gotujesz pod siebie . ( u mnie w domu sa 4 osoby i każdy jada indywidualnie pod siebie ) Jeśli już gotujemy zbiorczo tto np jak dusze 7 kawalków mięsa na obiad to swoje odważone przed obrobką rozcinam w środku lub tne w inny kształt aby po obrobce je odróżnić :)


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2019-03-26 08:56:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 25 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 399
A ja robię zwykle proporcje jak na matematyce i wszystko gra.
Zakładając ze moja porcja kurczaka 120g, a smażę dla większej liczby osób na patelnie kładę 920g. Po usmażeniu zostało 600, wiec
600:920=0,65
mamy współczynnik obizenia masy spowodowany obróbka termiczna. Teraz nasza porcja pomnożona razy współczynnik:
120*0,65=78g
I taka porcje usmażonego kurczaka nakładam na swój talerz


Zmieniony przez - mieszko w dniu 2019-03-26 09:18:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10838 Napisanych postów 48970 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
O, mieszko, o coś takiego mi chodziło! Ciekawy sposób, przetestuje jak w praktyce się sprawdzi.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś swoje domowe sposoby to czekam na info! :)


Zmieniony przez - grzybas00 w dniu 2019-03-26 15:02:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4263 Napisanych postów 65495 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 690961
Przy okazji warto pamiętać o tym, co świadczy o uzyskanych efektach kształtowania sylwetki. Nie jest to bez wątpienia masa ciała, a obwody i wygląd sylwetki.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Różnica kaloryczności ryżu

Bialko zestaw