SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2228

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9050 Napisanych postów 82726 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699698
xorton
MowMiKoks
Optymistycznie można liczyć na wchłonięcie 50procent. Jest to kwestia indywidualna zależna od poziomu laktazy w organizmie i jej zdolności do przetwarzania laktozy i produktów mlecznych. Także jednym wchłonie się 20procent innym 40 a innym 50. Na wyższą przyswajalność białka z nabiału bym nie liczył. Być może dlatego niektórzy kulturyści mają takie zdanie co opisałeś powyżej. Pozdrawiam!

Masz może jakieś źródła potwierdzające to, co piszesz? Że maks. 50%? Ja zawsze traktowałem twaróg jako b. dobre źródło białka. Jedyne co znalazłem, że jest pełnowartościowe i że się wolno wchłania.

Jem kostkę dziennie (+200 g jogurtu greckiego, czyli prawie 0.5 kg nabiału dziennie), dodatkowo oczywiście jaja i mięso. Zawsze się świetnie czułem na twarogu i nigdy nie miałem żadnych problemów z trawieniem produktów mlecznych. Zakładałem do tej pory, że wchłaniam 100% tego białka. Może to jedna z tych teorii typu że niby jajka podbijają cholesterol. Kojarzę jeszcze pogląd, że nabiał powoduje gromadzenie wody pod skóra Słyszałem tylko, żeby nie liczyć kolagenu (białka z żelatyny).

Jak byłem mały, miałem skazę białową



Zmieniony przez - xorton w dniu 5/20/2018 6:16:33 PM


Nie ma , bo to kolejna bzdura
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
https://potreningu.pl/articles/3763/piec-mitow-na-temat-twarogu
https://potreningu.pl/articles/3975/czego-nie-wiesz-na-temat-twarogu
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 253 Napisanych postów 799 Wiek 24 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 14430
Hmmm, miałem o tym zajęcia na biochemii, koleś dosyć kumaty i logicznie podchodzi do sprawy. Czy jest autorytetem w dziedzinie dietetyki i układu pokarmowego człowieka? Nie wiem, ale ręki uciąć za ludzi, którzy piszą artykuły na tym forum czy z wiedzy własnej czy też tłumacząc publikacje z zagranicznych forów, też nie dam. Prawda jest taka, że aby się o tym przekonać, każdy człowiek chcąc wiedzieć jak to jest, musiałby poddać się indywidualnym badaniom, które nie wiem jak miałyby wyglądać. Inaczej się nie dowiemy na 100procent. Nie wiem czy przykładem trafnie zobrazuję, ale.. Cukrzyca typu A, bierze się z tego, że trzustka z dnia na dzień przestaje produkować insulinę i musimy do końca życia podawać ją z zewnątrz. Enzym odpowiedzialny za trawienie nabiału a konkretnie laktaza w dość młodym wieku u człowieka spada u niektórych wolniej u niektórych drastycznie a u jeszcze innych praktycznie znika. Tego nie podamy z zewnątrz a przynajmniej szary człowiek nawet nigdy o tym pewnie nie myśli bo i jak to zrobić. Nie ma insuliny, podajemy z zewnątrz i jest ok. Gdybyśmy nie podali, organizm nie funkcjonuje i po prostu umieramy. Nie dostarczymy laktazy, żeby był jej odpowiedni poziom tak więc nabiał keat trawiony gorzej. Nie ma go prawie wcale, to organizm reaguje wysypkami, biegunkami itp. Przestajemy jeść nabiał i jest okey. Co nie zmienia faktu, że organizm ma problem z wchłanianiem nabiału. Dlaczego akurat z tym enzymem jest tak u ludzi, nie wiem. Dlaczego ziemia jest 3 planetą od słońca? Nie wiem. Po prostu niektóre rzeczy są jakie są i tyle. Jeśli Piszecie Panowie, że to co przedstawiam to bzdury, ok. Ja nikogo nie próbuję przekonywać, że jest inaczej. Absolutnie. Forum jest po to, żeby dyskutować i wymieniać się poglądami i ewentualnie je weryfikować. A jeśli Twierdzicie z kolei że to bzdury, uargumentujcie to proszę. To, że są to białka pełnowartościowe to wiem, zawierają pełny aminogram 20 aminokwasów. To, że się wolno wchłania nabiał też wiem, ale nic z powyższych artykułów bądź z waszych wypowiedzi nie wskazuje na to, że to co mówię to bzdury. Być może tak, aczkolwiek uważam, że to prawda, różniąca się u każdego w jakiś sposób, bo każdy ma inny organizm i indywidualne zdolności trawienne pewnych makro i mikro składników. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 222 Napisanych postów 936 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 269919
Przeczytałem, że można mieć nietolerancję laktozy, ale nie mieć żadnych problemów z kazeiną (są produkty z kazeiną dla ludzi z nietolerancją laktozy). To może w takim przypadku białko z twarogu się strawi całkowicie. Ale nietolerancję na kazeinę też można mieć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Można mieć alergię na alergeny w białku. Nie oznacza to, że białko takie nie jest wykorzystane przez organizm.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcja 72kg

Następny temat

Dieta dla 60 kg.

WHEY premium