Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 jajko
- 90 gram ziaren amarantusa
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 papryka (żółta ładnie wygląda w daniu:)
- sól, pieprz, papryka ostra, tymianek i majeranek
Przygotowanie:
1. Do miski z mięsem mielonym wbić jako, dodać poszatkowaną kapustę, ugotowane ziarna amarantusa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz przyprawy-wymieszać.
2. Uformować kotlety i usmażyć na teflonie na łyżeczce tłuszczu.
Z podanej porcji wychodzi 10 średnich kotletów/gołąbków.
Polecam zalać je sosem pomidorowym i zapiec chwilę w piekarniku.
Banalny sos pomidorowy - Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, podgrzać w rondelku, dodać podsmażoną cebulkę, czosnek, łyżeczkę masła i przyprawy. Zmiksować.
Wartości:
B: 5,4
T: 4,2
W: 8,2
Kcal : 86,0
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html