SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Spaghetti na masę

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2768

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 307 dni Na forum 311 dni Przeczytanych tematów 739
Koniu151
Ale wiesz, że kolega podał jakiś tam swój przepis, ze swoimi ilościami, a Twoje powinny być dostosowane do Twojego zapotrzebowania?


Spoko, wiem ;) Zastanawiam się tylko nad sensem makaronu w diecie na masę. Żeby zastąpić 100g ryżu to trzeba go naprawdę sporo zjeść.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3573 Napisanych postów 62061 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 674209
Nie wiem po czym doszedłeś do takich wniosków. Zapraszam do przeanalizowania tabel. Makaron, kasza, ryż ma prawie identyczną ilość węglowodanów.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 307 dni Na forum 311 dni Przeczytanych tematów 739
domer
Nie wiem po czym doszedłeś do takich wniosków. Zapraszam do przeanalizowania tabel. Makaron, kasza, ryż ma prawie identyczną ilość węglowodanów.


A do takich, że biorę paczkę makaronu a na odwrocie jest tabelka. Węglowodany: 32.9 przy 100g makaronu pełnoziarnistego, który mam dostępny w sklepie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3573 Napisanych postów 62061 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 674209
Czytaj więc dokładnie etykiety. Powinna być tak informacja o produkcie po obróbce. Ew. wzoruj się tabelami. W nich raczej nie ma błędów.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 307 dni Na forum 311 dni Przeczytanych tematów 739
Rzeczywiście, jest napisane nad tabelką "Po ugotowaniu zgodnie z instrukcją". Czyli wg. tej tabelki 100g ugotowanego makaronu ma 32.9g węglowodanów ? Szczerze to pierwszy raz spotykam się z tabelką wartości po ugotowaniu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 228 Napisanych postów 895 Wiek 29 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 268534
Mnie dużo łatwiej nabić kalorie makaronem niż ryżem czy kaszą.
Możliwy powód to zawartośc błonnika albo chociażby to, że
- makaron zwiększa wagę dwukrotnie po ugotowaniu
- kasza, ryż zwiększa wagę trzykrotnie (czyli trudniej to wcisnąć niż makaron)
(sprawdzałem i w zasadzie niemal równo tak wychodzi, np. z 75 g makaronu robi mi się 155 g)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3573 Napisanych postów 62061 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 674209
Jest to bardzo rzadko spotykane. Aby uniknąć nieporozumień i zbędnych zastanowień wszystkie ryże, kasze i makarony można liczyć jako 75% węglowodanów. Ew. po prostu wprowadzać w dziennik żywieniowy potreningu.pl i wszystko nam policzy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 307 dni Na forum 311 dni Przeczytanych tematów 739
Czyli różnicami wynikającymi z różnych firm np. ryżu się nie przejmować? Węglowodany wahają się od 69g do 80g, natomiast kasza gryczana ma niby dwukrotnie więcej białka niż ryż. To samo dotyczy się mięsa, wg. różnych tabel zawartość białka waha się od 19g do 25g. Brać to pod uwagę ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3573 Napisanych postów 62061 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 674209
Nie wahają się. Każdy ryż ma tyle samo węglowodanów. Różnice mogą być 1-3g. Nie ma to żadnego znaczenia. Jedynie właśnie kasza gryczana ma troszkę mniej. Ja nie zwracam na to uwagi. Mięsa mają po 20% białka. Im bardziej tłuste, tym oczywiście mniej, np. boczek.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 307 dni Na forum 311 dni Przeczytanych tematów 739
Chodziło mi, że wartości węglowodanów wahają się w tabelkach na opakowaniach. Teraz już wszystko jasne, dzięki.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tłuszcz

Masa