Szacuny
0
Napisanych postów
14
Wiek
35 lat
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
1187
Rzeczywiście, jest napisane nad tabelką "Po ugotowaniu zgodnie z instrukcją". Czyli wg. tej tabelki 100g ugotowanego makaronu ma 32.9g węglowodanów ? Szczerze to pierwszy raz spotykam się z tabelką wartości po ugotowaniu.
Szacuny
222
Napisanych postów
936
Wiek
34 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
269919
Mnie dużo łatwiej nabić kalorie makaronem niż ryżem czy kaszą. Możliwy powód to zawartośc błonnika albo chociażby to, że - makaron zwiększa wagę dwukrotnie po ugotowaniu - kasza, ryż zwiększa wagę trzykrotnie (czyli trudniej to wcisnąć niż makaron) (sprawdzałem i w zasadzie niemal równo tak wychodzi, np. z 75 g makaronu robi mi się 155 g)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6281
Napisanych postów
76101
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755214
Jest to bardzo rzadko spotykane. Aby uniknąć nieporozumień i zbędnych zastanowień wszystkie ryże, kasze i makarony można liczyć jako 75% węglowodanów. Ew. po prostu wprowadzać w dziennik żywieniowy potreningu.pl i wszystko nam policzy.
Szacuny
0
Napisanych postów
14
Wiek
35 lat
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
1187
Czyli różnicami wynikającymi z różnych firm np. ryżu się nie przejmować? Węglowodany wahają się od 69g do 80g, natomiast kasza gryczana ma niby dwukrotnie więcej białka niż ryż. To samo dotyczy się mięsa, wg. różnych tabel zawartość białka waha się od 19g do 25g. Brać to pod uwagę ?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6281
Napisanych postów
76101
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755214
Nie wahają się. Każdy ryż ma tyle samo węglowodanów. Różnice mogą być 1-3g. Nie ma to żadnego znaczenia. Jedynie właśnie kasza gryczana ma troszkę mniej. Ja nie zwracam na to uwagi. Mięsa mają po 20% białka. Im bardziej tłuste, tym oczywiście mniej, np. boczek.