WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Pytanie do znawców <Apokalipsa, Puma, Krzych>

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 16272

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 376 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 11317
Do barków nie masz zastrzezen? tak samo co do czworogłowych:squat, syzyfki,prostowanie-nie za dużo?

Co byś zaproponował w wtakim razie jako trening na nogi? Bo krzych zapodał treningiem ale nie ma w nim żurawia ktory jest moim zdaniem mocnym ćwiczeniem na dwugłowe i dlatego nie wiem czy jego propozycja wystarczajaca by zmusiła nogi do pracy. a jak ty sądzisz?
...
Napisał(a)
Początkujący
>>UWAGA MEGA PROŚBA<<

Od poniedziałku będą ze mną chodzic koledzy których staż = 0. Oni sie nie kwapia do żadnego układania planu wiec znajac życie bedzie klata, bic, klata, bic. Dlatego obiecałem im że do poniedziałku skombinuje im plany treningowe z "pewnego forum"

Tak więc do rzeczy: co najlepsze ? FBW, HST, 2x SPLIT? Pytam was bo w dziale dla początkujących 99,99% osób powie FBW ale wole sie upewnić czy to dobre wyjście
...
Napisał(a)
Początkujący
Krzych.

Niee sądzisz że push press jest lepszym (bardziej złożonym) ćwiczeniem niż wyciskanie na barki siedząc?
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 882 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 36585
Moim zdaniem na pierwszy raz wystarczy im zwykłe fbw. Co do wyciskania z wybiciem z nóg myślę że będzie napewno bardziej złożone niż wyciskanie siedząc. pzdr
...
Napisał(a)
Początkujący
Danielcok dzieki za odpowied ;] w dziale dla poczatkujących odradzono mi żeby brali sie za split w ciągu roku, tzn minimum rok na fbw,hst itd a potem splitowanie dopiero.
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 315 Napisanych postów 5572 Wiek 56 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 16915
Puma - to nie zgrzyt, tylko inny punkt widzenia i bardzo dobrze

ChytryPL - jak kolega Puma słusznie zauważył ja wyznaję starą szkołę. Uważam, że lepiej robić 1-2 ćwiczenia co 2 (w przybliżeniu) miesiące inne. Dzięki temu w każdym nowym planie masz zupełnie inne bodźce, wynikające z innych ćwiczeń. Natomiast dobrze zrobione przysiady ze sztangą powinny się zakończyć co najmniej dotarciem do krawędzi zwymiotowania - wówczas zapewniam, że nie będziesz nawet myślał o kolejnych ćwiczeniach. Robiąc głównie przysiady plus wyprosty, bez większych problemów doszedłem do 74 w udzie i przestałem robić nogi bo nie mogłem nigdzie kupić spodni . Co nie znaczy, że kombinując więcej nie mógłbym osiągnąć więcej lub szybciej. Zauważ, że posiadacze największych ud w historii (Tom Platz) przeważnie robili 2-3 podstawowe ćwiczenia.
Inna sprawa, że ja stosuję regresję i duże ilości powtórzeń, a to znacznie zwiększa wysiłek treningowy. Każda moja seria jest niemal do upadku. To prawda, że do treningów zakrada się wtedy sporo monotonii - ale po 16 latach i do niej się przyzwyczaiłem

Fakt, że warto zapoznać się z nowymi metodami i dobrze, że Puma wyznaje inną szkołę. Niewykluczone, że sam jak wrócę do treningów pokombinuję z innym podejściem - zawsze to odmiana a ta jest najlepszym przyjacielem ćwiczącego.

Nawiasem mówiąc chętnie bym zobaczył post o mezocyklach i szeroko pojętej regeneracji - jeśli znajdziesz chwilkę czasu, Puma - to może byś coś skrobnął.

pzdr.

Rekin rośnie przez całe życie...
Bądź jak rekin, k***a!!!

...
Napisał(a)
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 9831 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 34282
I tu dochodzi jeszcze jedna rzecz. te wszystkie roznice trzeba by kiedys spiac, porownac zalozenia, zrobic wielki Art. Wogole opisac dostepne metodologie i zrobic cos z tym.

Bo mam dziwne wrazenie ze ludzie czyatajac rozne podejscie do szkol, wyciagaja z kazdej najslabsze ogniwo i wychodza z tego potem treninig z cyklu "rozowa sztangielka".

A o mezocyklach napewno cos skrobne duzego. Eksperymenty przechodza poszczegolne fazy, w tej chwili to juz nie tylko programy, ale cale systemy dietetyczno-treningowo-energetyczne. Mysli ze wszystko co trzeba zrobic, zrobimy do konca wakacji. Pozniej wystartujemy z wielkim 6 miesiecznym mezocyklem masowo silowym. Tylko za cholere nie wiem co zrobic, by po 1-2-3 minicyklach nie natapila rotacja za duzo -> tzn ze wszyczy beda nowi a stazy zrejteruja z powodu egzaminow/slubow itd.

WIEDZMA JEST MOJA %)
Znizka 30% na sprzet Kelton:
http://www.sfd.pl/Pozegnalna_Znizka_30%_na_sprzet_Kelton_od_Pumy.-t624346.html

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 186 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1528
ook ok ale powiedzcie mi jak mozna cwiczyc z zakwasami na treningu po poprzedmim treningu np. jesli ktos ma trening pn. klata wtorek. barki to sie wogule wyklucza tzn. zakwasu beda przeszkadzac przy wyciskaniu na barki o to mi caly czas chodzi to samo jest z bicepsem i placami , tricepsem i klata ... wytlumaczcie mi to

TYLKO DWIE RZECZY SĄ NIESKOŃCZONE ..WSZECHŚWIAT I LUDZKA GŁUPOTA

Pomogłem podziel się Sog'iem

...
Napisał(a)
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 9831 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 34282
Kolego, jakie zakwasy ?

Wiekszosc zaawansowanych [ w takim dziale jestesmy] widzi zakwasy przy zmianie planu [nie zawsze] lub WOGOLE. Owszem, sa ludzie ktorzy maja ukochana partie nak torej zakwasy sie zdarzaja, ale to przypadki ,nie norma.

Pomimo wszystkiego co napisano -> najlepszym sposobem pozbycia sei zakwasow jest kolejny trening. Najgorszym -> nie robienie niczego czyli tzw. przerwa.

WIEDZMA JEST MOJA %)
Znizka 30% na sprzet Kelton:
http://www.sfd.pl/Pozegnalna_Znizka_30%_na_sprzet_Kelton_od_Pumy.-t624346.html

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 232 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6656
Ostry plan. Regresja lepsza od progresji?
pzdr

Zmieniony przez - Mastah88 w dniu 2009-03-26 23:36:27
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy to ma sens?

Następny temat

Jak w krótkim czasie zwiększyć ilosć powtórzeń na drążku?

electro
Polecane artykuły