wiem że temat już podobny był na tym forum jakieś 2 lata temu, ale wtedy użytkownik mało informacji o sobie podał więc postanowiłem stworzyć ten podobny wątek jeszcze raz. Otóż w lutym mija 2 lata odkąd trenuje regularnie 4 razy w tygodniu metodą push pull i do tej pory pozostałe 3 dni w tygodniu traktowałem na dni cardio o niskiej intensywności (pływanie, orbiterek, skakanka, bieganie, szybki marsz) w tętnie okolicy 140 bpm. Mam 27 lat, 190 cm wzrostu i ważę aktualnie 96 kg. Jestem obecnie na redukcji (planuje dojść do okolicy 85 kg, ale głównym czynnikiem przerwania redukcji będzie lepsze samopoczucie i zdrowy poziom tkanki tłuszczowej). Więc z tego wszystkiego można stwierdzić że lubię trenować i chodzić na siłownie (mój średni czas treningu wynosi lekko ponad 2 godz + 20 min cardio na orbiterku więc czas mam na treningi). Staram się nadganiać siedzący tryb pracy.
W przeszłości gdy miałem epizody z treningami siłowymi odpychały mnie zawsze dni nóg na siłowni więc 2 lata temu postanowiłem zacząć jeszcze raz tylko że od metody push pull. Natomiast ostatnimi czasy myślę nad przejściem do metody push pull legs i 6 dni treningowych w tygodniu, ponieważ nogi do tej pory mało co czułem, widzę że są trochę przetrenowane ale mogłoby być bardziej.
Mam zatem kilka pytań odnośnie takiego przejścia:
1) Czy warto zmieniać metodę treningu gdy jestem na redukcji? Czy może takie zmiany powinny następować w okresie masowania/rekompozycji gdy człowiek więcej je i lepiej się regeneruje?
2) Czy 2 treningi Legs w tygodniu powinny być od siebie różne jak to jest przy push pull? Czy powinno być "pchające" Legs i "ciągnące" legs? ( nie wiem nawet czy wymyśliłbym odpowiednią ilość różnych ćwiczeń na nogi jeżeli miałyby być różne te treningi legs)
3) Do tej pory miałem 8/9 ćwiczeń (łącznie z 2 na brzuch i 1 na łydki) na dany dzień treningowy, czy w treningach nóg też mam kombinować z 8/9 ćwiczeniami czy powinno być mniej?
Jeżeli potrzebujecie jakichś dodatkowych informacji o mnie lub o moim dotychczasowym planie dajcie znać.
Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Zmieniony przez - Kiksone w dniu 2024-02-04 17:23:24