Witam wszystkich!
Na początku trochę o mnie:
Dawno temu, jakieś 5 lat temu, bardzo często przebywałem na tym forum oraz czytałem i edukowałem się. Niestety z biegiem czasu wiedza stała się strasznie ulotna, STRASZNIE ponieważ wyleciały też z głowy podstawy
Ćwiczę można powiedzieć z dużymi przerwami jakieś 8 lat - najdłuższy staż bez przerwy to 2 lata. Teraz niestety bardzo długo nie ćwiczyłem - ponad rok, straszne spadki siły, wytrzymałości oraz niestety wygląd.
Wróciłem niedawno na siłownię i postanowiłem zabrać się mocno za siebie: trening + dieta.
Dodam że nigdy nie stosowałem diet.
Generalnie teraz chciałbym wprowadzić jakąś dietę, wiadomo że nie taką na 100% bo kulturystą już nie zostanę i nie chce zostać, ale chciałbym zbudować za jakiś czas dobrą sylwetkę - dobra rzeźba.
Na pewno trzeba zbudować u mnie masę a później to rzeźbić ale nie chciałbym sie zalać, od razu budować ładne mieśnie
Coś o mnie:
wiek 24 lata
waga ok 72-74 kg
wzrost 173 cm
staż tak jak wyżej
praca: siedząca
oto moja ala dieta:
Proszę o weryfikację i pomoc, oraz opinię czy na tym można sobie ćwiczyć. Dodam że nie bardzo mam czas na gotowanie wymyślnych potraw, raczej będzie standardowe jedzenie tak jak w rozpisce plus jakieś własnie dodatki, zmiany też potraw co jakiś czas jakaś zupa lub drugie danie z ziemniaczkami.
więc oto moja wymęczona dieta:
1 posiłek:
mleko 2% - 250 g
musli (płatki owsiane, orzechy, rodzynki) ok 150 - 200 g
2 posiłek:
dwie kanapki z ciemnego chleba z szynką (kurczak lub indyk)
czasami jakiś pomidorek
3 posiłek:
biały ryż ok 60 g
filet z kurczaka 100 g
kukurydza 50 g
oliwa 15 g
Kefir 400 g
TRENING
od razu po banan
4 posiłek:
ryż biały ok 70-80 g
filet z kurczaka ok 100 g
lub makaron z jakimś mięskiem - spagetti, czasami jakaś zupa
5 posiłek:
kanapki z szynką (kurczak lub indyk)
do tego jakieś jajeczko, pomidorek lub ser twarogowy półtłusty
na noc czasami odżywka białkowa - zostało mi białko z Olimpu na noc System Protein 80, o dziwo nie przeterminowane.
Proszę o uwagi co na co zamienić, co odjąć, co dodać.
Z góry dziękuję za pomoc i sensowne uwagi.
Pozdrawiam serdecznie!
Na początku trochę o mnie:
Dawno temu, jakieś 5 lat temu, bardzo często przebywałem na tym forum oraz czytałem i edukowałem się. Niestety z biegiem czasu wiedza stała się strasznie ulotna, STRASZNIE ponieważ wyleciały też z głowy podstawy

Ćwiczę można powiedzieć z dużymi przerwami jakieś 8 lat - najdłuższy staż bez przerwy to 2 lata. Teraz niestety bardzo długo nie ćwiczyłem - ponad rok, straszne spadki siły, wytrzymałości oraz niestety wygląd.
Wróciłem niedawno na siłownię i postanowiłem zabrać się mocno za siebie: trening + dieta.
Dodam że nigdy nie stosowałem diet.
Generalnie teraz chciałbym wprowadzić jakąś dietę, wiadomo że nie taką na 100% bo kulturystą już nie zostanę i nie chce zostać, ale chciałbym zbudować za jakiś czas dobrą sylwetkę - dobra rzeźba.
Na pewno trzeba zbudować u mnie masę a później to rzeźbić ale nie chciałbym sie zalać, od razu budować ładne mieśnie

Coś o mnie:
wiek 24 lata
waga ok 72-74 kg
wzrost 173 cm
staż tak jak wyżej
praca: siedząca
oto moja ala dieta:
Proszę o weryfikację i pomoc, oraz opinię czy na tym można sobie ćwiczyć. Dodam że nie bardzo mam czas na gotowanie wymyślnych potraw, raczej będzie standardowe jedzenie tak jak w rozpisce plus jakieś własnie dodatki, zmiany też potraw co jakiś czas jakaś zupa lub drugie danie z ziemniaczkami.
więc oto moja wymęczona dieta:
1 posiłek:
mleko 2% - 250 g
musli (płatki owsiane, orzechy, rodzynki) ok 150 - 200 g
2 posiłek:
dwie kanapki z ciemnego chleba z szynką (kurczak lub indyk)
czasami jakiś pomidorek
3 posiłek:
biały ryż ok 60 g
filet z kurczaka 100 g
kukurydza 50 g
oliwa 15 g
Kefir 400 g
TRENING
od razu po banan
4 posiłek:
ryż biały ok 70-80 g
filet z kurczaka ok 100 g
lub makaron z jakimś mięskiem - spagetti, czasami jakaś zupa
5 posiłek:
kanapki z szynką (kurczak lub indyk)
do tego jakieś jajeczko, pomidorek lub ser twarogowy półtłusty
na noc czasami odżywka białkowa - zostało mi białko z Olimpu na noc System Protein 80, o dziwo nie przeterminowane.
Proszę o uwagi co na co zamienić, co odjąć, co dodać.
Z góry dziękuję za pomoc i sensowne uwagi.
Pozdrawiam serdecznie!