Napiszę, które produkty są obfite w poszczególne składniki odżywcze:
1. Makroelementy:
1) Wapń - mleko i przetwory mleczne
2) Sód - mleko i przetwory mleczne, sól kuchenna, pieczywo, wędliny
3) Potas - owoce i warzywa, otręby, pieczywo, mięso
4) Fosfor - każdy rodzaj żywności, oprócz tłuszczów
5) Magnez - pestki dyni, nasiona (np. mak, słonecznik), zarodki zbożowe, otręby, siemię lniane
2. Mikroelementy:
1) Żelazo - mięso i podroby mięsne (najwyższa, 20% przyswajalność), szpinak (5% przyswajalności), jaja, kasze, pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, otręby, warzywa strączkowe, natka pietruszki, orzechy, nasiona i ziarna, kakao
2) Cynk - mięso i podroby mięsne, warzywa strączkowe, kasza gryczana, produkty zbożowe pełnoziarniste, sery podpuszczkowe (żółte)
3) Miedź - orzechy, wątroba, warzywa strączkowe, kasza jaglana, produkty zbożowe pełnoziarniste
4) Mangan - orzechy, kasza gryczana, produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa strączkowe
5) Fluor - ryby, soja, wątroba; duży udział fluoru w paście do zębów
6) Molibden - warzywa strączkowe, wątroba, kapusta czerwona, jaja, wołowina, kasza gryczana
7) Jod - sól jodowana, ryby
8) Selen - nerki, ryby, kukurydza, wątroba, orzechy
9) Chrom - drożdże, wątroba wołowa, groszek zielony, cebula, kukurydza, jaja
3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
1) Witamina C - papryka czerwona, natka pietruszki, ziemniaki (ze względu na duże spożycie), kapusta kiszona i świeża, kalafior, brokuły, szpinak, brukselka, kalarepa, owoce róży (niektóre odmiany nawet do 2 g na 100 g świeżej masy), czarna porzeczka, truskawki, kiwi, grejfruty, cytryny, pomarańcze
2) Witamina B1 - drożdże, wieprzowina, soja, kasza gryczana, warzywa strączkowe, baranina, drób, płatki owsiane, kalafior, jaja, ser biały, brokuły, brukselka
3) Witamina B2 - drożdże, makrela, grzyby, sery, jaja, cielęcina, brokuły, wieprzowina, wołowina, mleko, płatki owsiane, kasza gryczana
4) Witamina B3 - drożdże, otręby pszenne, mięso, ryby morskie, grzyby, ziemniaki, sery
5) Witamina B5 - drożdże, mięso, grzyby, groch, soja, jaja, brokuły, kalafior, kukurydza, marchew, pomidory, ziemniaki, sery, mleko
6) Witamina B6 - drożdże, wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób, ryby, warzywa strączkowe, papryka, brukselka, kapusta, marchew, szpinak, ziemniaki, jaja
7) Witamina B7 - wątroba, drożdże, orzechy włoskie i ziemne, jaja, kalafior, grzyby, drób
8) Witamina B9 (znana także jako B11) - wątroba, otręby pszenne, szpinak, brukselka, szparagi, bóg, kalafior, brokuły, groch, jaja, papryka, sałata, kapusta, banany, produkty zbożowe pełnoziarniste
9) Witamina B12 - mięso i podroby, ostrygi, jaja, tuńczyk, sery żółte
4. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
1) Witamina A - oleje rybi, śledzie i makrele, masło i margaryna witaminizowana, jaja,
twaróg tłusty, wątroba, marchew, warzywa liściaste, pomidory, brzoskwinie
2) Witamina D - olej rybi, ryby, wątroba, jaja, grzyby, smalec, masło, ser żółty
3) Witamina E - oleje roślinne, margaryny, kiełki pszenicy, masło
4) Witamina K - szpinak, sałata, brukselka, wątroba, kapusta, kalafior, sery, jaja, groszek zielony
Na podstawie tych informacji wyciągnij stosowne wnioski.
Zmieniony przez - Chelios122 w dniu 2014-11-19 22:06:37