Szacuny
0
Napisanych postów
467
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
17812
Siemasz kruszyn czy możesz powiedzieć mi który to rodzaj cukrzycy? insuliono - zależny czy nie?
To jest bardzo ważne jestem na bierząco w sprawach cukrzycy bo układałem diete dla brata ( 3 miechy cukrzycy insulino zależnej )Postaram się pomóc ale muszę znać szczegóły
Szacuny
33
Napisanych postów
5537
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
47895
Mam paru znajomych na silowni (chlopaki, troche starsze ode mnie...), ktorzy odstawili insuline, bo zaczeli cwiczyc i dbac o diete.
Poczytalbym o low carbie i zachecil starego do ruszenia sie z kanapy.
powodzenia,
Szacuny
0
Napisanych postów
467
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
17812
Ok kruszyn więc postaram Ci się napisać w skrócie co możesz doradzić ojcu . Zacznijmy od tego że każdy wysiłek fizyczny przy cukrzycy jest wskazany ponieważ obniża cukier więc nie potrzebna jest insulina pozatym wiadomo wysiłek pomaga w krążeniu etc.
Najważniejsza w przypadku cukrzycy jest dieta low - carb ( nisko - węglowodanowa ) ponieważ węglowodany podnoszą cukier w krwi . Całkowicie z diety ojca musisz usunąć węgle proste typu makaron jasny , ryż biały , białe pieczywo , cukier biały , wszelkie słodycze , mąka . Głównymi produktami powinny być produkty pełnoziarniste : kasze , ciemny ryż , makaron pełno ziarnisty , razowy chleb . Unikać należy dużej ilości owoców ponieważ zawierają fruktozę a to także cukier . Mięso powinno być możliwie chude czyli np. zdejmować skórke z kurczaka czy wykrawać tłuszcz z wieprza czy woła . Jak najczęściej jeść ryby morskie chociaż słodkowodne też są bardzo dobre . Wypijać duże ilości wody mineralnej .
Pozdrawiam
Puzonik