SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Problem z blendowaniem surowych orzechów laskowych

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1369

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 422 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 2307
Kupiłem blender znanej firmy, moc 1400 W. Smoothy z owoców, warzyw bajkowe robi ale ma problem z surowymi czyli nieprażonymi orzechami laskowymi. Chodzi o ich konsystencję która jest zbyt kleista; gdy są już trochę pokruszone przez blender, tworzą gęstą zwartą masę która nie podchodzi do wirujących ostrzy. Podkładanie szpatułka nic nie daje. Czytałem w internecie przechwałki jak to komu świetnie się zblendowały, nie wierzę. Dopiero jak podlałem je mlekiem to tak ale ja chce masło z surowych orzechów laskowych a nie surowe orzechy laskowe z mlekiem zblendowane.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Ranking TOP10 spalaczy tłuszczu

Chcesz wspomóc walkę z niechcianym tłuszczem? Zastanawiasz się jaki produkt wybrać?

Zobacz ranking
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16450 Napisanych postów 18972 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 983111
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17022 Napisanych postów 16318 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 338405
najlepiej dodać czegoś "mokrego" - oleju albo innego już gootwego masła
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 422 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 2307
Nie chce dodatków, masla gotowego nie mam. Myślę że dodam wody a później ją odparuję rozsmarowawszy masło na patelni. W temperaturze nieniszczącej.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17022 Napisanych postów 16318 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 338405
jak dodasz trochę masła gotowego z samych orzechów to makro się nie zmieni finalnego produktu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16450 Napisanych postów 18972 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 983111
tak samo jak dodasz łyżkę, czy 2 wody. Na 300 czy 400g orzechów to znikoma ilość.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 422 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 2307
Masła z orzechów laskowych nie mam i kupować nie chce żeby mieć na"rozruch" za każdym razem. Jest jeszcze taka możliwość, że trzeba ich wsypać bardzo dużo tak aby pomimo odrzucania ich przez ostrza, z góry napierały masy wspomagane naciskiem szpatułki. I może wtedy się zblendują. Przed chwilą zrobiłem super masę na placki ziemniaczane - gdy wrzuziłen na początek niewiele (idąc za radą jakiejś "ekspertki" kulinarnej z internetu) to też ostrza odrzuciły kawałki i pracowały na sucho. Dosypałem wszystko i zaczęło się blendowanie jak się patrzy.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4907 Napisanych postów 21612 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 93451
Ja bym dodała jakiegoś tłuszczu

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 14158 Napisanych postów 124245 Wiek 36 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1417836
w takim przypadku najlepiej się sprawda ręczny blender, bo te co są ostrza to jak się ubije to bie posiagnie do góry

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 422 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 2307
Szkoda blendera i prądu na surowe (tegoroczne) orzechy laskowe, nawet dodanie oleju nie pomaga. Blender przegrzewa się, wyłącza masło się nie robi. Blender jest dobry, orzeszki ziemne tak zblendował, że przelałem do słoika niczym gęsty olej. Zblendowane lepiej niż te w maśle z OLIMP, aż za bardzo, następnym razem krócej poblenduje.

Od teraz nie udzielam szacunów ponieważ po pierwsze, nie bywam tu regularnie i mogę nie być w stanie przeczytać wszystkie udzielone mi rady / odpowiedzi i wyrazić szacun każdemu kto udzielił pomocnej odpowiedzi / rady. Po wtóre, mogę nie być w stanie docenić niektórych odpowiedzi / rad które są pomocne. Konkludując, nie chcę nikomu sprawić przykrości wyrażając szacun dla innych osób a dla tego kogoś - nie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 552 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 11005
Dodaj tahini czy jakiś olej z orzechów np laskowych w Lidlu maja. Niby 250ml 13zl bodajze ale całego nie wlejesz a zrobi konsystencję. I masło z laskowych masz taniej. Ja bym tak zrobiła namoczyla orzechy w wodzie. Podrazyla je w piekarniku czy patelni i wtedy do blendera +olej z laskowych.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

JESIENNE DANIA

Wheya