SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Problem z blendowaniem surowych orzechów laskowych

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 302

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 329 Na forum 161 dni Przeczytanych tematów 1970
Kupiłem blender znanej firmy, moc 1400 W. Smoothy z owoców, warzyw bajkowe robi ale ma problem z surowymi czyli nieprażonymi orzechami laskowymi. Chodzi o ich konsystencję która jest zbyt kleista; gdy są już trochę pokruszone przez blender, tworzą gęstą zwartą masę która nie podchodzi do wirujących ostrzy. Podkładanie szpatułka nic nie daje. Czytałem w internecie przechwałki jak to komu świetnie się zblendowały, nie wierzę. Dopiero jak podlałem je mlekiem to tak ale ja chce masło z surowych orzechów laskowych a nie surowe orzechy laskowe z mlekiem zblendowane.

- Come on boys, what do you like, we can negotiate.
- I like to blow up lizzards...
- And I like to burn stuff...

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 8000 Napisanych postów 13040 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 951496
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12327 Napisanych postów 12120 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 320120
najlepiej dodać czegoś "mokrego" - oleju albo innego już gootwego masła
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 329 Na forum 161 dni Przeczytanych tematów 1970
Nie chce dodatków, masla gotowego nie mam. Myślę że dodam wody a później ją odparuję rozsmarowawszy masło na patelni. W temperaturze nieniszczącej.

- Come on boys, what do you like, we can negotiate.
- I like to blow up lizzards...
- And I like to burn stuff...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12327 Napisanych postów 12120 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 320120
jak dodasz trochę masła gotowego z samych orzechów to makro się nie zmieni finalnego produktu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 8000 Napisanych postów 13040 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 951496
tak samo jak dodasz łyżkę, czy 2 wody. Na 300 czy 400g orzechów to znikoma ilość.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 329 Na forum 161 dni Przeczytanych tematów 1970
Masła z orzechów laskowych nie mam i kupować nie chce żeby mieć na"rozruch" za każdym razem. Jest jeszcze taka możliwość, że trzeba ich wsypać bardzo dużo tak aby pomimo odrzucania ich przez ostrza, z góry napierały masy wspomagane naciskiem szpatułki. I może wtedy się zblendują. Przed chwilą zrobiłem super masę na placki ziemniaczane - gdy wrzuziłen na początek niewiele (idąc za radą jakiejś "ekspertki" kulinarnej z internetu) to też ostrza odrzuciły kawałki i pracowały na sucho. Dosypałem wszystko i zaczęło się blendowanie jak się patrzy.

- Come on boys, what do you like, we can negotiate.
- I like to blow up lizzards...
- And I like to burn stuff...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3347 Napisanych postów 20677 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 88005
Ja bym dodała jakiegoś tłuszczu

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 11007 Napisanych postów 118908 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1390345
w takim przypadku najlepiej się sprawda ręczny blender, bo te co są ostrza to jak się ubije to bie posiagnie do góry

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 329 Na forum 161 dni Przeczytanych tematów 1970
Szkoda blendera i prądu na surowe (tegoroczne) orzechy laskowe, nawet dodanie oleju nie pomaga. Blender przegrzewa się, wyłącza masło się nie robi. Blender jest dobry, orzeszki ziemne tak zblendował, że przelałem do słoika niczym gęsty olej. Zblendowane lepiej niż te w maśle z OLIMP, aż za bardzo, następnym razem krócej poblenduje.

- Come on boys, what do you like, we can negotiate.
- I like to blow up lizzards...
- And I like to burn stuff...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 551 Wiek 24 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 10887
Dodaj tahini czy jakiś olej z orzechów np laskowych w Lidlu maja. Niby 250ml 13zl bodajze ale całego nie wlejesz a zrobi konsystencję. I masło z laskowych masz taniej. Ja bym tak zrobiła namoczyla orzechy w wodzie. Podrazyla je w piekarniku czy patelni i wtedy do blendera +olej z laskowych.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

JESIENNE DANIA

WPC zestaw