Mam nietypowe pytanie na temat tłuszczy-kazdy wie,ze tłuszczy nalezy unikac poniewaz powoduje on niechciany przyrost wagi spowodowany otłuszczeniem.Moje pytanie brzmi-Dlaczego???-Moze wydawac sie to śmieszne-ale tak naprawde nie znalazłam żadnej sensownej odpowiedzi na ten temat jak to sie dzieje(mimo, iż jestem technologiem żywienia (nie opuściłam zadnej lekcji hihi)- również szukałam w wielu żródłach-moze za słabo???) , jakie są zmiany biochemiczne w organiżmie wywołane nadmiernym ich spozyciem(chdzi mi dokladnie o sam proces tycia.W wypadku węgli wszystko jest jasne-zarowno wpływ ich indeksu glikemicznego (zbyt duzy powoduje nagły wyrzut insuliny a pózniej drastyczny jej spadek-przez co organizm jest w stanie przegłodzenia i to jest sygnał dla niego ,ze czas na odkładanie zapasów),jak ich nadmiar spozywany w diecie-zamieniaja sie w glikol odkładany w mieśniach.A co mozna powiedziec o tłuszczach????Co sie dzieje w organizmie gdy spozywamy je razem.
Mam nadzieje,iz ktos z was zna odpowiedzi na ten temat-chetnie dowiem sie jak z tym sprawa wyglada-od strony technicznej heh.
Pozdrawiam serdecznie:)
good shape is all I really want!!!:)