Ćwiczę już łącznie ~3 lata, treningi dosyć regularne, dietę wprowadzałem tylko cyklicznie (co jest oczywiście błędem, wiem :) ), jednak od paru miesięcy staram się zabrać porządnie za ćwiczenia żeby mieć w końcu efekty adekwatne do długości stażu. Teraz jestem w okresie przerwy między cyklami (1 tydzień) i mam kilka pytań dotyczących treningu, suplementów i aerobów.
Dodam jeszcze, że jestem ektomorfikiem, startowo ważyłem ~63kg a obecnie podchodzi pod 80 (78 kg jeżeli być dokładnym), moim celem jest nabicie jeszcze kilku kilogramów, jednak nie chcę żeby to były otłuszczone kilogramy a raczej dobre, porządne mięśnie, mam już rozstępy na ramionach i nie chcę ich pogłębiać byle czym :)
1) Trening do oceny - wkleję ostatni tydzień moich treningów łącznie z ciężarami, byłbym wdzięczny gdyby ktoś ocenił czy ten program jest dobry i czy mogę go stosować w następnym cyklu.
Poniedziałek - Klatka
- Wyciskanie hantli na ławce poziomej - 4 serie x 8 powtórzeń - hantle 38 kg
- Wyciskanie sztangi na ławce skośnej (dodatnia) - 4 serie x 8 powtórzeń - 75/80/85/90
- Brama - ściąganie linek
Wtorek - Ręce (mój konik xP)
- Uginanie ramion ze sztangą stojąc - 4 x 8 30/35/40/45 kg
- Uginanie ramion ze sztangą na modlitewniku - 4 x 8 25/30/35/40 kg
- Podnoszenie hantli typem młotkowym - 16 kg
- Wyciskanie francuskie - 4 x 8 35/40/45/50 kg
- Prostowanie ramion na wyciągu
Czwartek - Plecy
- Martwy ciąg - 5 serii x 5 powtórzeń - 120 kg
- Ściąganie linki do klatki na wyciągu
- Wiosłowanie sztangą - 30/40/50/60
Piątek - Nogi + barki
- Przysiad - 5 serii x 5 powtórzeń - 70 kg (ciężar jest mały ponieważ w przeszłości miałem dosyć poważną kontuzję i muszę wdrażać się stopniowo i dokładnie, nie chcę niczego spier***** xP)
- Uginanie nóg leżąc
- 'Konik' na łydki, 4 x 12, 25/30/35/40
- Wyciskanie sztangi na barki - 4x8 40/45/50/55 kg
- Podnoszenie sztangielek bokiem - 4x8 10 kg hantle
- Szrugsy - hantle 30 kg
2) Aeroby, cardio
Tu mam duży dylemat - mam dosyć niski poziom tłuszczu, ale wskutek masowania dosyć sporo odłożyło mi się na brzuchu i chciałbym się go zacząć stopniowo pozbywać, o ile jest to możliwe w trakcie programu w którym chcę nabrać trochę mięśni. Dlatego, chcę dołożyć aeroby, czy to w formie biegania czy rowerku (na obecnym cyklu po każdym treningu miałem ~50 minut na rowerku) - i tu jest moje pytanie - czy ma sens robienie tego na czczo z dodatkiem BCAA, czy robić je po treningu?
3) Suplementacja
Tworzę już i tak spory wątek i nie chcę rozpisać się na 10 stron, dlatego jeżeli dostanę odpowiedzi to mogę rozpisać moją dietę dokładnie, mam jednak pytanie odnośnie suplementacji (dieta jest kompletna, gwarantuję, więc suplementy nie są brane jako "cudotwórcze" używki xd), czy ta którą wybrałem jest dobra i co ew do niej dodać:
- PHARMA FREAK Mass Freak jako gainer
- Universal Storm jako stack kreatynowy
- BCAA XPLODE
+ ?
Mass freak + storm stoją już u mnie na półce, BCAA mam zamiar zamówić, czy coś jeszcze do tego zestawu powinienem dodać?
To chyba wszystko, możliwe że o czymś zapomniałem, ale to dodam w razie potrzeby.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
T