Współcześnie wiele ze spożywanych przez nas warzyw uprawiana jest na tzw. podłożach inertnych – obojętnych chemicznie, np. na wełnie mineralnej, a składniki odżywcze dostarczane są roślinom w formie rozpuszczonego w wodzie nawozu. Stosowanie ogromnej ilości nawozów i środków ochrony roślin umożliwia ponadto produkcję w monokulturach na bardzo dużych obszarach, co było niemożliwe w historycznych systemach rolniczych. Efekty takiego postępowania są korzystne z ekonomicznego punktu widzenia (krótkoterminowo), natomiast niezwykle szkodliwe z punktu widzenia ekologii i zdrowia człowieka.
(...)
Zasady działalności rolnictwa ekologicznego można więc scharakteryzować w następujący sposób:
- Utrzymywanie różnorodności biologicznej, naturalnej żyzności gleby, zapobieganie erozji gleby i odżywianie roślin poprzez ekosystem glebowy,
- Stosowanie w
(...)
KONTROLA JAKOŚCI
Kontrola jakości prowadzona jest głównie na etapie produkcji. Zakłada się, że żywność wyprodukowana w naturalny, ekologiczny sposób jest
(...)
CZY WARTO JEŚĆ ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ?
Odpowiedź na to pytanie powinna być wynikiem rozpatrzenia przynajmniej dwóch zagadnień:
(...)
cały artykuł do przeczytania w 33. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku maja 2015 w:
salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.
Jesteś tym, co jesz, czyli jak to jest z ŻYWNOŚCIĄ EKOLOGICZNĄ ?
http://perfectbody.pl/ZDROWIE/4/561/Jestes-tym-co-jesz-czyli-jak-to-jest-z-zywnoscia-ekologiczna.html