SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jaki gatunek białka jest najlepszy?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6003

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1903 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12352
Też uważam, że to dobre połączenie, ale niekoniecznie w stosunku 2:1 dla Sojavitu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 405 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9353
A w jakiej proporcji proponujesz ? Hmm
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
ADRIANUS88 - to zmierz sobie, jesli masz mozliwosc, poziom cukru po 60 minutach od przyjecia solidnej porcji tego zacnego bialka, a pozniej porownaj z ewkiwalentem (w przeliczeniu na bialko) w postaci twarogu lub piersi z kurczaka. Zobaczysz, ze nawet bialka uwazane za wolnowchlanialne, absorbowane sa dosc szybko, a powstala w ten sposob nadwyzka częsci aminokwasow - jesli nie ma przesadnego na nie zapotrzebowania (np w porze okolotreningowej), zamieniana jest w glukozę

Bialka z odzywek wchlaniaja sie dosc szybko w porownaniu z nieprzetworzonymi poroduktami zywnosciowymi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 405 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9353
faftaq - czy spotkałeś się z opinią, że nadmiar białka, czy to z pożywienia,
czy to z syntetyków może doprowadzić lub przyspieszyć powstawanie nieuleczalnej
choroby jaką jest - stwardnienie rozsiane ?
Hmmm.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
nie

na jakiej zasadzie mialo by sie to dziac?

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-05-23 23:51:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1903 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12352
Faftaq, to wydaje się oczywiste, że z takiego np. chickena będzię się wchłaniać dłużej. Zastanawiam się tylko, do czego zmierzasz? Chcesz wykazać, że z tego matrixa białko zostanie wchłonione w ciągu godziny? Czy że w ogóle nie ma większej różnicy między np. izolatem a matrixem? Co do sojavitu, ja bym dał w stosunku odwrotnym, góra pół na pół. Co do stwardnienia, w jej przypadku jest jeszcze wiele pytań. Jednak pierwsze słyszę, że nadmiar białka wpływa na powstanie tej choroby? Słyszałem hipotezę o jakimś wirusie, niedoborze witaminy D w dzieciństwie, paleniu tytoniu (której choroby nie wywołuje?;), ale białko? W ogóle należy zadać pytanie, jaki wpływ może mieć nadmiar białka na niszczenie osłonek mielinowych komórek nerwowych, a potem i ich samych, bo na tym polega w uproszczeniu ta choroba?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
ludzie czesto wybieraja odzywke bialkową jako ostatni posilek z nadzieją, ze jestto rozwiazanie dobre, że taka odzywka "wchlaniac sie" bedzie dlugo, przez kilka - kilkanascie godzin. Sam wymieniles prolongatum, jako odzywke ktora spelnia wymog "wzorcowego czasu wchlaniania przez kilkanascie godzin".

Ja staram sie zwrocic uwage na fakt, iz nie musi tak byc w istocie. Ze pojecie "dlugowchlanialna" to pojecie dosc wzgledne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 405 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9353
W przypadku MS jest wiele pytań i jeszcze długo będzie.
Biedne Aksony, komu one szodzą, ehh

Odnośnie wpływu białka na rozwój tej że choroby to
znam opinię jednego z lekarzy, który zauważył, że
u ludzi prowadzących tryb życia z dietą wysokobiałkową
w szczególności po 30 roku życia istnieje większe
prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby niż u przeciętnego człowieka.

Sa to co prawda suche fakty i niczym narazie naukowo nie poparte,
ale tak czy siak może coś w tym być.

Ale to tylko ciekawostka, więc na dłuższą metę nie należy
tym sobie głowy uprzątać i trzeba dalej wcinać białko,
aby mięcho rosło.

Zmieniony przez - Neonix_PL w dniu 2009-05-24 17:53:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1903 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12352
Zapewne jeśli przeprowadzimy kompleksowe analizy, to wyjdzie na to, że wpływ na rozwój tej choroby ma także kolor włosów, ilość powtorzeń w serii czy wreszcie średni czas posiedzeń w kiblu... Jedziemy na diecie wysokobiałkowej, bo nasze organizmy (tzn. mięśnie) tego potrzebują i to białeczko wykorzystują. Jedyna znana mi konsekwencja nadmiaru spożytego białka, niewspółmiernego do zapotrzebowania, to możliwość wykorzystania ketokwasów do syntezy cukrów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 719 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 13561
Nadmiar białka w diecie przyczynia się do powstawania chorób nerek i wątroby :) A te ketokwasy są zamieniane w tkankę tłuszczową i nie wpływają negatywnie na funkcjonowanie naszego organizmu, więc...




Zmieniony przez - G.BEST7 w dniu 2009-05-24 19:55:22
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

rozpuszczanie

Następny temat

Pytanie doty zakupu gainera

WHEY premium