SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak pracują komórki tłuszczowe - trawienie, adipocyty, odkładania, termogeneza...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 21103

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Przetłumaczone z howstuffworks.com
Tłumaczenie By Skalar.
Moje przemyślenia znajdują się w nawiasach i/lub są pisane kursywą.

Aby ktoś nie zrozumiał źle artykuły - najbardziej na odkładanie się tłuszczu wpływają ww przez stymulację insuliny.
Miłego czytania


How Fat Cells Work / Jak pracują komórki tłuszczowe
by Craig C. Freudenrich, Ph.D.

Gdzie jest tłuszcz?
Tłuszcz, bądź tkanka tłuszczowa znajduje się w kilku miejscach w Twoim ciele. Przede wszystkim, tłuszcz ulokowany jest pod Twoją skórą (tłuszcz podskórny). Pewne jego ilości znajdują się również przy każdej z Twoich nerek. To gdzie się ulokuje reszta tłuszczu zależy od tego czy jesteś mężczyzną czy kobietą:

*U dorosłych mężczyzn miejscami w których głównie gromadzi się tkanka tłuszczowa jest klatka piersiowa, brzuch i pośladki, co daje wygląd „jabłka"
*U dorosłych kobiet miejscami w których głównie gromadzi się tkanka tłuszczowa to piersi, biodra i pośladki, dając wygląd podobny do „gruszki"
*Różnice w umiejscowieniu tłuszczu pochodzą od hormonów płciowych takich jak estrogen i testosteron.

W Twoim ciele znajdują się dwa rodzaje tkanki tłuszczowej:
Tkanka tłuszczowa biała - źródło energii, izolacja cieplna, amortyzacja przez zagrożeniami mechanicznymi
Tkanka tłuszczowa brązowa - znajduje się głównie u noworodków, między barkami (pod łopatkami); ważna w termogenezie.

Tkanka tłuszczowa zbudowana jest z komórek tłuszczowych. Komórki tłuszczowe są wyjątkowym typem komórek. Możesz myśleć, że komórki tłuszczowe są małymi dającymi formującymi się magazynami, które magazynują kropelki tłuszczu:

Komórki białej tkanki tłuszczowej są duże i zawierają nie wielkie ilości cytoplazmy, zaledwie 15% objętości, nie wielkie jądro i jedną wielką bryłkę tłuszczu, która stanowi aż 85% objętości.

Komórki tłuszczowe tkanki brązowe są nieco mniejsze, wyposażone są w mitochondria oraz w troszkę mniejszą ilość tłuszczu. Mitochondria służą do wytwarzania energii. Komórki tłuszczowe formowane są w czasie rozwoju zarodka w 3 trymestrze ciąży i później w trakcie dojrzewania płciowego, gdy stężenie hormonów płciowych jest mocno podwyższone. To właśnie w okresie dorastania dochodzi do różnic w rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej u mężczyzn i kobiet. Jednym niesamowitym faktem jest to, że komórki tłuszczowe nie mnożą się po okresie dojrzewania - jeśli Twoje ciało zawiera więcej tłuszczu, ilość komórek tłuszczowych (adipocydów) nie zmienia się. Każda komórka staje się większa (do pewnego stopnia, po czym są wytwarzane nowe adipocyty). Jako dodatek, pewnie ilości tłuszczu magazynowane są w wątrobie oraz w nieznacznych ilościach w mięśniach.

Jak tłuszcz wchodzi w Twoje ciało
Gdy spożywasz żywność zawierającą tłuszcze, głównie triglicerydy, przemieszczają się one przez żołądek i jelita. O to co się dzieje w jelitach:

1. Duże krople tłuszczu są mieszane przez sole żółciowe pochodzące z woreczka żółciowego w procesie zwanym emulsyfikacją. Po miksie dużych kropli tłuszczu powstaję mniejsze, która nazywają się micelami, które zwiększają powierzchnię tłuszczy. Tłuszcze są hydrofobowe, enzymy mają dostęp tylko do ‘wewnętrznych’ części kropelek tłuszczy, dlatego rozbicie ich na micele umożliwia lepsze trawienie ich.
2. Enzymy trzustki zwane lipazą „atakują" powierzchnie każdej miceli i rozkładają ją na każdą część tłuszczu - glicerol i kwasy tłuszczowe.
3. Glicerol i kwasy tłuszczowe absorbowane są przez komórki nabłonka jelita.
4. W komórkach jelita, glicerol i kwasy tłuszczowe są ponownie pakowane w molekuły (triglicerydy - glicerol+3k.tłuszczowe) otoczone powłoką proteinową. Molekuły te zwane są chylomikrony. Powłoka proteinowa zwiększa rozpuszczalność tłuszczy w wodzie.
5. Chylomikrony przechodzę do układu limfatycznego - nie są transportowane bezpośrednio do krwioobiegu ponieważ są za duże by przejść przez ściany kapilarów.
6. Układ limfatyczny ostatecznie łączy się z żyłami, i w tym miejscu dopiero chylomikrony dostają się do krwioobiegu.

Może Cię dziwić to dlaczego molekuły tłuszczu są rozbijane na cząsteczki mniejsze tzn. glicerolu i kwasów tłuszczowych by następnie ponownie zostały złączone w jedną całość - triglicerydy. Powodem tego jest to, że molekuły tłuszczy są za duże by przejść przez błony komórkowe. Więc gdy przechodzą z jelita przez komórki nabłonkowe jelita do limfy, bądź gdy przechodzą przez błony komórkowe, tłuszcz musi zostać rozbity. Lecz, gdy tłuszcz już jest transportowany w krwioobiegu bądź limfie korzystniejsze dla organizmu jest transportowanie większych cząsteczek, ponieważ triglicerydy nie przyciągają takiego nadmiaru molekuł wodnych przez osmozę co mniejsze molekuły.

Jak magazynowany jest tłuszcz w Twoim ciele
Chylomikrony nie długo utrzymują się w krwioobiegu - tylko około 8 minut - ponieważ enzym zwany lipazą lipoproteinową LPL rozbija tłuszcze do kwasów tłuszczowych. LPL znajduje się w ścianach naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej, tkance mięśniowe i mięśniu sercowym. Aktywność LPL zależy od stężenia insuliny. Jeśli stężenie jej będzie wysokie, LPL będzie aktywna; w przeciwnym razie jeśli stężenie insuliny będzie niskie, LPL nie będzie wykazywała aktywności.

Kwasy tłuszczowe z krwioobiegu są absorbowane do adipocytów, komórek mięśniowych i komórek wątroby. W komórkach, pod stymulacją insuliny kwasy tłuszczowe przetwarzane są do molekuł tłuszczowych (triglicerydów) i magazynowane w tkance.

Również możliwe jest dla adipocytów pochłanianie glukozy oraz aminokwasów, które są absorbowane do krwioobiegu po posiłku, i przebudowywane są do triglicerydów. Przetwarzanie węglowodanów bądź protein do tłuszczy jest 10-krotnie mniej skuteczne niż tłuszcz w adipocycie, lecz organizm może takie reakcje przeprowadzać. Jeśli masz 100 kcal nadwyżki w tłuszczu (około 11gram) pływającego w krwioobiegu, adipocyty mogą zgromadzić tylko 2,5kcal. Z drugiej strony, jeśli masz 100 kcal nadwyżki pochodzącej z glukozy (około 25gram) pływającej w krwioobiegu, zabiera to 23 kcal by przetworzyć glukozę do tłuszczu i zmagazynowania go. Wybierając, adipocyty łatwiej wyłapią tłuszcz i zmagazynują go niż w porównaniu z węglowodanami, ponieważ tłuszcz jest dużo łatwiejszy do zgromadzenia.

Ważne zanotowania jest to, że Twoje ciało magazynując więcej tłuszcz nie zwiększa ilości adipocytów; każdy adipocyt zwiększa objętość (jak wcześniej pisałem - do pewnego stopnia).

Hormony antagonistyczne do insuliny
Gdy nie spożywasz posiłku, Twoje ciało nie absorbuje składników odżywczych. Jeśli Twoje ciało nie absorbuje składników odżywczych, poziom insuliny jest niski. Jednak, Twój organizm zawsze zużywa energię; i jeśli nie absorbujesz składników odżywczych, energia ta musi pochodzić z wewnętrznych źródeł węglowodanów, tłuszczu i białek.

W tych okolicznościach, różne organy wydzielają hormony:
Trzustka - glukagon
Przysadka mózgowa - hormon wzrostu
Przysadka mózgowa - ACTH (hormon adrenokortykotropowy)
Nadnercza - adrenalina (epinefryna)
Tarczyca - hormony tarczycy

Hormony te wpływają na komórki wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej i wykazują antagonistyczne działanie do insuliny.

Jak Twój organizm rozkłada tłuszcze
Gdy nie jesz, bądź ćwiczysz, organizm musi pobierać energię ze źródeł węglowodanów, tłuszczy i białek.
Najważniejszym źródłem energii dla Twojego organizmu jest glukoza. [...]

Pierwszą linią obrony w utrzymaniu homeostazy energetycznej jest rozkładanie glikogenu do pojedynczych cząsteczek glukozy - proces ten zwany jest glikogenolizą. Następnie, Twoje ciało rozkłada tłuszcz do gliceroli i kwasów tłuszczowych w procesie zwanym lipolizą. Kwasy tłuszczowe mogą zostać natychmiast spalone w celu wytworzenia energii, bądź mogą zostać wykorzystane do tworzenia glukozy w procesie zwanym glikogenezą. W glikogenezie, aminokwasy również mogą być przekształcane do glukozy.

W adipocytach, inny typ lipazy rozkłada tłuszcz do kwasów tłuszczowych i glicerolu. Lipaza ta jest aktywowana przez różne hormony, takie jak glukagon, adrenalina i hormon wzrostu. W rezultacie glicerol i kwasy tłuszczowe są uwalniane do krwi i transportowane do wątroby. Kolejno mogą tam być dalej rozłożone bądź wykorzystane do glikogenezy.

Tk. tłuszczowa brązowa - termogeneza
Gdy się urodziłeś, Twoje ciało nie mogło za wiele liczyć na tkankę tłuszczową białą: mimo tego że adipocyty białe są, znajduje się w nich nie wiele tłuszczu. Nowo narodzone dziecko produkuje ciepło rozkładając głównie tłuszcz do kwasów tłuszczowych w adipocytach brązowej tkanki tłuszczowej. Kwasy tłuszczowe zamiast opuszczać adipocyt, tak jak to się dzieje w adipocytach tkanki tłuszczowej białej, dalej rozkładane są w mitochondriach wytwarzając ciepło. Taki sam proces występuje u zwierząt zapadających na sen zimowy, które mają więcej brązowej tkanki tłuszczowe niż ludzie. Nowo narodzone dziecko gdy zaczyna więcej jeść, tkanka tłuszczowa brązowa zanika. Dorośli ludzie zawierają nie wielką ilość tkanki tłuszczowej brązowej bądź w ogóle.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
Ciekawy art. Niezwłocznie daje sogacza ;]
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Fajnie sie czyta,ale zawsze robisz ten sam blad ort.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1176 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 17372
przydatny art, łap soga

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
start : 131kg / obecnie : 119,4kg / cel : 105kg

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349869
Emulsyfikacja, czy emulgacja poprawna "forma" ?
Bo widziałem tak i tak.

między innymi rozbieżność w encyklopediach internetowych.

pzdr/

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
To dwie rozne rzeczy.
Emulsyfikacja-proces rozdrabniania cząsteczek tłuszczu będący elementem ich trawienia; zaczyna się w żołądku, w jelitach pod wpływem soli żółciowych następuje rozdrobnienie do kropelek o średnicy 0,5-1 mm.
Emulgacja - proces łączenia dwu niemieszalnych cieczy, z których żadna nie może się również rozpuszczać w drugiej, polegający na rozproszeniu jednej z nich w drugiej. Odbywa się to poprzez zmieszanie tych cieczy z trzecią substancją - emulgatorem, czego efektem jest osiągnięcie stanu trwałego zmieszania pod postacią emulsji.


Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-08-10 20:07:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349869
Hihihehe z Wikipedii (i z podręcznika do biologii - stąd moje pytanie) :

Emulgacja - [...]polega na rozbiciu dużych cząsteczek tłuszczy na mniejsze.

hasła emulsyfikacja brak.


Z Wiem :

emulsyfikacja - proces rozdrabniania cząsteczek tłuszczu będący elementem ich trawienia.


hasła emulgacja brak.


pzdr/

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Lipazy rozbijają bryłkę tłuszczu na mniejsze cząsteczki, po czym małe bryłki są zawieszone w treści pokarmowej.
Więc następuje i rozbicie i "rozpuszczenie".
Wydaje się, że może być to nazywane i emulgacją i emulsyfikacją. W jednym arcie pisze tak, w innym tak, tak samo w słownikach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 380 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 5371
Czy możesz to rozwinąć
Przetwarzanie węglowodanów bądź protein do tłuszczy jest 10-krotnie mniej skuteczne niż tłuszcz w adipocycie, lecz organizm może takie reakcje przeprowadzać
dlaczego jest mniej skuteczne? nie rozumiem. pisano ze weglowodany szybciej są przekształcane w tłuszcze niz sam spożyty tłuszcz który bez węglowodanów nie jest nawet w całości przyswajany....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Białka praktycznie organizm w ogóle nie przetwarza, bo więcej energii na to by wydawał niż by mu dał tłuszcz po przekształceniu z proteiny. Więc to tylko teoretycznie "może" zachodzić.
Tłuszcze odkładają się najłatwiej, następnie węglowodany. Jednak by doszło do odkładania potrzebna jest insulina a jej wyrzut jest najsilniejszy po spożyciu węglowodanów, mniejszy po białkach, natomiast tłuszcze nie mają na to wpływu.
Dlatego właśnie do każdego posiłku daje się głównie ww/t a białka powinieneś mieć je w każdym.

Znalezione na http://golgi.amg.gda.pl/kochanz/indexpl.html bardzo fajne ilustracje:
















Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-08-10 21:49:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Tłuszcze odkładają się najłatwiej, następnie węglowodany.
To ja tez nie rozumiem.Zawsze byla mowa,ze wegle.I ze nadmiar tluszczu odlozy sie w kilku %,a cukrow,ze w 90paru/
Przy posilku bez wegli,ale bardzo tluszczowym gdzie nie bedzie wzrostu insuliny ciezko,zeby cos sie odlozylo? Wystarczy,ze zje sie cos co szybko podonosi poziom cukru,ale nawet w niewielkich ilosciach i juz te "odkladanie" bedzie bardzo zwiekszone?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

10 powodów dla których warto spożywac rybi olej

Następny temat

Jaka dieta?

WHEY premium