WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Ilość białka w diecie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 494

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 89 dni Przeczytanych tematów 114
Witam.
Mój wiek 38 lat, wzrost 177cm, waga 93 kg.
Aktywność - 4 60 minutowe treningi siłowe w tygodniu, 5000-7000 kroków dziennie. Praca siedząca.

Celem jest oczywiście redukcja. I teraz mam pytanie co do diety. Na bazie doświadczeń wyszło mi, że muszę jeść max 1800-1900 kcal dziennie żeby chudnąć conajmniej 0.5kg tygodniowo. Jak widać jest to bardzo mało przy mojej wadze, czyli przemiana materii jest bardzo wolna. Czytam o zalecanych 2g białka/kg masy ciała na redukcji. I OK ale w moim przypadku to by oznaczało około 40% kalorii z białka. Czy to przypadkiem nie jest za dużo?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12548 Napisanych postów 162251 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242672
Witaj.
jak wyliczyłeś kaloryczność? Skąd twierdzenie, ze metabolizm jest wolny? :) jestem ciekaw
W Twoim przypadku stosowanie sztywnej zasady 2g białka na każdy kilogram całkowitej masy ciała przy niskiej podaży kalorii faktycznie mocno ogranicza miejsce na tłuszcze i węglowodany. Lepsza metoda: Na redukcji u osób z wyższym BF% (tkanką tłuszczową) lepiej liczyć białko na beztłuszczową masę ciała (LBM) lub docelową masę ciała.
Celuj w 1.6g - 1.8g białka na kg masy ciała. To daje ok. 150-165g białka. Przy 1800 kcal to około 33-35% energii. Jest to wartość całkowicie bezpieczna dla zdrowego dorosłego i optymalna dla sytości.
Polecamy również: Białko i odżywki białkowe - kompendium wiedzy

Rozkład makroskładników:
Białko: ok. 160g (640 kcal)
Tłuszcze: ok. 60g (540 kcal) – niezbędne dla hormonów.
Węglowodany: ok. 150g (600 kcal) – paliwo dla mózgu i treningu.

Badania wskazują, że wyższa podaż białka podczas redukcji (1.6-2.4g/kg) jest skuteczna w zachowaniu masy mięśniowej i zwiększaniu termogenezy pożywienia. Jednak u osób z nadwagą, liczenie białka względem całkowitej masy ciała często prowadzi do zawyżonych wyników. Optymalizacja podaży białka pozwala na wyższy udział węglowodanów, co zapobiega spadkowi wydolności treningowej. Źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29182451/

1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 89 dni Przeczytanych tematów 114
Jak wyliczyłem? Po prostu przez kilka tygodni liczyłem ile jem kalorii i obserwowałem wagę. Wyszło mi, że abym chudl conajmniej 0.5kg tygodniowo, potrzebuje jeść max 1800-1900 kcal dziennie.
Czemu uważam, że mam wolną przemianę materii? No wpisywałem swój wiek, wagę, wzrost, poziom altywności w różne kalkulatory i w celu redukcji podawały mi one większą potrzebną kaloryczność niż 1800 kcal.

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Tak intuicyjnie czułem, że 40% kalorii z białka to będzie za dużo. Również gdzieś mi już mrygnęło, że lepiej liczyć dla docelowej masy ciała. Pozdro!
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 35309 Napisanych postów 27021 Wiek 45 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 286700
Odchudznaie to nie matematyka że ty sobie wyliczysz chudnięcie 0.5 kg tygodniowo - to tak nie działa . Waga też nie jest głównym wyznacznikiem progresu . ( Lustro i zdjęcia ważniejsze ) .Tak jak wyżej napisane to osoby z większa ilością bf , początkujące nie musza isć w 2g, możesz sobie 1.8 max wyznaczyć
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6425 Napisanych postów 79110 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773668
Głodowa ilość kalorii w diecie wydaje się nierozsądnym rozwiązaniem. Szczególnie w dłuższej perspektywie okresu redukcji tkanki tłuszczowej. W ten sposób nie tylko nie dojdziesz do estetycznej sylwetki, ale również zagrażać będzie to zdrowiu. Sugerowana przez Ciebie ilość kcal to Teoria BMR, czyli ilość niezbędna do życia. Bez jakiekolwiek aktywności fizycznej. Zakładając, że będzie wegetował w łóżku 24 godziny na dobę. Sugeruję ustalić racjonalną ilość kcal. Białko 2 gramy na kilogram masy ciała, tłuszcze około 1 grama i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wybór celu treningowego

Następny temat

Głodówka 20+ dni

electro
Polecane artykuły