Szacuny
2
Napisanych postów
18
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
330
Witam.
Jestem na redukcji mam ułożoną dietę.
Jjjem systemem
B-25% T-30% W-45%
Przy mojej wadze 117 kg moje zapotrzebowanie na białko z tego wzoru wychodzi 151 gram. Czasem zdarzy mi się żeby dorzucić ze 4 plastry szynki, czy jedno jajko ekstra do posilku żeby te białko dobić do tej wartości.
Teraz moje pytanie czy to jest korzystniejsza opcja dorzucić tego białka bo spalę w ten sposób więcej kalorii? Czy też może jeśli bez tej dokładki i tak się czuje najedzony to lepiej nie dokładać i spożyć mniej kalorii?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6269
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754788
Masa ciała nie jest specjalnie istotna. Sugeruję bardziej skupić się na obwodach ciała mierzonych co jeden/dwa tygodnie rano na czczo i zapisywanych. Z kolei w dłuższej perspektywie zdjęcia sylwetki. Wykonywane w dobrej jakości i takich samych warunkach (bielizna, odległość, poza i światło). Wtedy będziesz wiedział jakie są realne efekty redukcji tkanki tłuszczowej.
Niestety jak do tej pory pisaliśmy dość sporo, ale tak naprawdę nic z tego nie wynika. Jeżeli chcesz uzyskać pomoc, to należy podejść do tego zgodnie ze schematem.
Szacuny
2511
Napisanych postów
2358
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
77161
Jeśli Twoim celem jest redukcja tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu jak największej ilosci mięśni to warto abyś tego białka pilnował mimo wszystko, nie jest to jakaś wygórowana ilością. Przypuszczam, ze masz nie całe 2g białka na kilogram masy ciała, mowię tutaj o masie mięśniowej nie całkowitej.
Szacuny
2
Napisanych postów
18
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
330
Podejrzewam że poziom tkanki tłuszczowej mam na poziomie 30 procent . Czyli się zgadza.niecałe 2 gramy na kilogram masy mięśniowej. Ok . To będę pilnował tego białka i dorzucał jak będzie brakować
Szacuny
377
Napisanych postów
741
Wiek
34 lat
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
5795
Jak chcesz więcej białka to zabierz kalorie z tłuszczy i węgli i z tego dodaj białka tak żeby suma na koniec dnia była taka jaką chcesz i po problemie. W mojej opinii nie ważne masa czy redukcja to te 2g białka powinny być cały czas w diecie po prostu modyfikujesz resztę pod swoje aktualne cele
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33112
Napisanych postów
23184
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278098
Nie zawracaj sobie głowy az tak bardzo makroskładnikami i to ze w danym dniu pozmieniasz ilosci makro nie ma zadnego znaczenia gdyż na twoim poziomie zreszta nie tylko na twoim bo u wiekszosci ludzi i tak najwazniejszy jest bilans kaloryczny . Jesli jestes typowym kowaslkim z dużą nadwagą / otyłością to mozesz jesc i 1.2 gram białka i tez bedzie ok . Widełki białka sa od 0.8-1 g do nawet 4 gdzie najniższa wartosc dla kobiet nieaktywnych z dużą ilością tkanki tłuszczowej a maksymalna wartosć dla zaawansowanych kulturystów .. Utarło się mówić kazdemu ze trzeba jesc 2g a niestety to jest mocno indywidualne czy ty masz jesc 2 czy 1.2 czy 3gramy
Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349860
Odpowiadając na główne pytanie - nie, dodanie większej ilości białka nie wytworzy tzw. ujemnych kcal. 150g białka przy Twoich parametrach i aktywności, o której pisałeś w innych tematach, będzie jak najbardziej ok, wszak musimy rozgraniczać rekreacyjny trening siłowy, od intensywnego amatorskiego, czy zawodowego uprawiania kulturystyki.
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
29912
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
Zdecydowanie musisz zmienić swoje podejście i rozkład makroskładników - białka daj z 200g, tłuszczu ok. 100g, z pozostałe kcal z węglowodanów. Białko zwiększa efekt termiczny pożywienia przez co więcej spalamy kcal, przyczynia się również do tego że pomaga ochraniać mięśnie - chroni je przed katabolizmem w okresie kiedy dostarczamy mniej energii niż nasz organizm potrzebuje. Generalnie przyjmuje się 2g na kg masy ciała, ale z twojej masy bardzo dużą część to tłuszcz więc spokojnie możesz ilość zmniejszyć do 200
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6269
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754788
Nie do końca rozumiem zamysł takiego zabiegu. Przede wszystkim sugeruję trzymać się ogólnych zaleceń żywieniowych pod kątem kształtowania sylwetki. W jakim celu chcesz w ogóle zmniejszać ilość spożywanych kalorii? Masz ku temu jakieś powody? Ilość spożywanych kalorii można zmniejszyć, ale w sytuacji gdy jest to sensowne. Korygowanie ilości kalorii będzie miało sens w sytuacji braku efektów redukcji tkanki tłuszczowej, czyli braku spadku obwodów ciała. Polecam kontrolować je i wtedy działać pod kątem ilości kalorii. Białko w zalecanej ilości około 2 gramów na kilogram masy ciała. W sytuacji wysokiego poziomu tkanki tłuszczowej, można liczyć na beztłuszczową masę ciała.
Szacuny
2
Napisanych postów
18
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
330
Nic nie chce zmniejszać. Tylko po prostu najadam się mniejszą ilością niż powinienem. Stąd moje pytanie czy na siłę dobijać do pożądanej ilości kalorii i makroskładników. Czy odpuścić
Szacuny
29912
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
Teraz najadasz się taka malutka ilościa kalorii, bo przez jakiś okres jak tyle jadłeś to przyzwyczaiłeś swój organizm i układ pokarmowy do funkcjonowania na tak małej ilości - a jak powszechnie wiadomo człowiek przyzwyczai się do wszystkiego. Teraz musisz podbić kalorie, tak jak wspominałeś "na siłę" i rozpędzić metabolizm, więc przez kilka tygodni możesz dokładac po 200-300 tak żeby dojść do twojego wyliczonego zerowego bilansu kalorycznego. Jeżeli masz problem przejeść Objętościowo to co masz zjeść, to po prostu zjeść dokładaj cześć gadam tych w postaci masła orzechowego przeciwkochów, kajr itp