Szacuny
15
Napisanych postów
4202
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
31691
dokładnie gotowane nalezy jesc
a z tym smazeniem to jest tak, ze tłuszcze jednonienasycone gdy sie na nich smazy zmieniają sie w szkodliwą dla człowieka truciznę
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
O czym Wy piszecie ?
Oliwa z oliwek to glownie tluszcze jednonienasycone, nadajace sie idealnie do smazenia.Tluszcze te nie utleniaja sie tak szybko dzieki czemu maja dluzsza trwalosc i odpornoscci na cieplo.
Zas wlasnie tluszcze wieloniensaycone takie jak olej lniany, slonecznikowy , winogronowy , to glownie kwasy omega 6 i omega 3.
Tluszcze te bardzo szybko sie utleniaja i nalezy je spozywac w 2 tygodnie po otworzeniu.Sposob przechowywania takze powininen byc specyficzny, a mianowicie w warunkach chlodniczych i w zaciemnionym miejscu.
Utleniene wielonienasycone kwasy tluszczowe moga byc bardzo nie korzystne oraz traca swoje prozdrowotne wlasciwosci.
Szacuny
57
Napisanych postów
6563
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
45379
Tak masz rację - mykłem się z tymi wielonienasyconymi - w oliwie są jednonienasycone
ale z tym smażeniem nie jest tak do końca
"Należy umiarkowanie używać oliwy do smażenia, bowiem w wysokiej temperaturze traci ona swoje cenne właściwości. Na dodatek powstają wówczas związki szkodliwe dla serca, które w działaniu przypominają nasycone tłuszcze zwierzęce"
------------------------------
*Nie ma granic możliwości, są tylko bariery do przełamania*
"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Byku krotka obrobka cieplna napewno nie zaszkodzi.Duzo osob poleca wlasnie oliwe do smazenia.
A dluzsze (w sensie zbyt dlugie) smazenie jest nie ekonomiczne przynajmnie z kilku wzgledow:
1) pogarsza sie jakosc oleju
2) pogarasza sie przyswajalnosc bialka 3) marnuje sie gaz
Niemniej nieco smazenia jest potrzebne.Wplywa pozytywnie na niszczenie drobnoustrojow oraz poprawia latwosc trawienia danego produktu.
McRaYvEn
Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2004-01-16 19:32:32
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie Ziki.Przypatrz sie uwaznie jak napisalem.
Poprostu uzywajac hmb na spalanie tkanki tluszczowej i ochrone miesni, trzeba miec doswiadczenie zarowno w treningach jak i odzywianiu.
Nalezy umiec manipulowac tluszczami, weglowodanami i bialkiem, a efekty naprawde moga byc zdumiewajace.
Szacuny
15
Napisanych postów
4202
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
31691
cool uwierz ze są osoby które po hmb mają bardzo dobre efekty nie tylko w dzialaniu antykatabolicznym. Branie hmb bez diety, jak i wogóle wszystkiego to głupota.