Zacznijmy od najważniejszego. Pisałem o tym już wcześniej w innym wątku, w którym dostałem garść praktycznych porad za co wszystkim dziękuje, ale teraz przyszedł czas zabrać się za konkrety.
Przy wzroście około 178cm ważę 112 kg. Na wadze najwięcej przybrałem w jakieś 2-3 lata - około 25kg. Skończył się ruch, chodzenie piechotą, zaczęło się siedzenie na tyłku jazda samochodem i trochę kg przybyło...
Postanowiłem założyć temat i proszę Was o poradę jeśli chodzi o dietę - w szczególności - i ćwiczenia w późniejszym czasie jak już uda mi się skomponować dietę.
Chcę w końcu coś z tym zrobić; czas już teraz dla mnie nie gra roli, doszedłem do takiego stanu, że nie interesuje mnie to, czy osiągnę to w tydzień czy rok, po prostu muszę schudnąć, bardzo chciałbym chociaż wiem że będzie to cholernie trudne wrócić do wagi sprzed tych 3-4 lat.
Moja propozycja diety, proszę o wskazówki i poprawki.
2400Kcal (zapotrzebowanie pomniejszone o +/- 450kcal
Śniadanie godzina 7.00-8.00
Mleko zaw. 0,5 % tłuszczu 250g
Płatki kukurydziane 50g
Jaja kurze całe 60g
II Śniadanie 11.00-12.00
Ser twarogowy półtłusty 100g
Chleb żytni razowy 80g
Pomidor 50g
Obiad 16.00-17.00
Mięso z piersi kurczaka b/skóry -160g
Kasza gryczana 50g
Kapusta pekińska 50g
Pomidor 50g
Ogórek 50g
Oliwa z oliwek 10g
Kolacja 20.00-21.00
Oliwa z oliwek 10g
Śledź świeży 50g
Pomidor 50g
Ser twarogowy półtłusty 50g
Orzechy włoskie 20g
Do tego mam kilka pytań.
Kiedy lepiej trenować (mówie o rowerze stacjonarnym) rano czy wieczorem? Czy to nie ma większego znaczenia? Czytałem kilka artykułów zdania są raczej podzielone a teksty nie jednoznaczne a propos tego czy trenować na czczo itp itd.
Jest kilka dni w których mógłbym pedałować od rana, to lepsze wyjście czy lepiej czekać na wieczór lub popołudnie?
Proszę o poprawę, wszelkie sugestie, opieprz jeśli wszystko jest źle i pochwały jeśli coś skomponowałem dobrze

Proszę o pomoc, obiecuje się poprawić jak najszybciej

Waga: 112
Wzrost: 178
Obwód klatki: .
Obwód ramienia: .
Obwód talii: 115cm
Obwód uda: 70cm
Obwód łydki: 44
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: ok33%
Aktywność w ciągu dnia: Szkoła 3 razy w tygodniu. Staram się jeździć tramwajem, mam kawałek do przejścia zarówno z tramwaju do szkoły jak i z tramwaju do domu. Co raz częściej wracam do domu piechotą, ale ponieważ jest to dość czasochłonne, to jest to możliwe tylko w jedną stronę.
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: Zima - narty, ale wiadomo że jak uda się pojeździć tydzień w roku to jest max. Na co dzień, niestety nic. Planuje regularnie rower - bo mam stacjonarny w domu.
Odżywianie: Wszystko co mi wpadło pod ręce kiedy byłem głodny.
Cel: szybka redukcja
Ograniczenia żywieniowe: Brak
Stan zdrowia: Wszystko OK
Preferowane formy aktywności fizycznej: Chodzenie, rower o którym było wyżej, coś siłowego w domu też by mogło być ale nie mam (jeszcze) pojęcia co.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: Brak
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: Jak będzie trzeba, owszem.
Stosowane wcześniej diety: Tak jak wyżej; wszystko co mi wpadło pod ręce kiedy byłem głodny.