Witam. Mam gorącą prośbę do Was drodzy EKSPERCI. Ćwiczę od ok. pół roku, teraz mam przerwe do października. Jak widać na zdjęciu nie jestem zbyt dobrze zbudowany i jak pewnie się domyślacie chciałbym to zmienić. Co prawda było ze mną jeszcze gorzej, ponieważ przy wzroscie 186 cm ważyłem 75 kg. Teraz waże 85 kg ale nadal (oprócz przyrostu 4 cm w bicepsie i powiększeniu obwodu klatki piersiowej o 3 cm) mięśni zbytnio nie widać. Martwie się też trochę moim brzuchem bo robi się duży i flakowaty. A więc jest mi niezbędna WASZA POMOC. Mam nadzieję, że podejdziecie do mojej sprawy poważnie Panowie - będę Wam bardzo wdzieczny.
Jako że mam kuzyna który przypomina rozmiarami raczej Hulka, radziłem się go w kwestii odżywiania i treningu. Tak więc oto mój plan:
Klatka piersiowa: (nachwytem)
1) pompki 4 x 10-15
2) wyciskanie sztangi na ławce poziomej 3 x 10 - napinać mięśnie i zwiększać ciężary
3) wyciskanie sztangi na ławce skośnej 4 x 10 - napinać mięśnie i zwiększać ciężary
4) rozpiętki na ławce skośnej 4 x 10
Plecy:
1) wyciąg na krześle - przyciąganie ciężaru do klatki jednorącz 3 x 10
2) unoszenie sztangi w pochyleniu: nachwyt 3 x 10 szeroko; podchwyt 2 x 10 szeroko + podchwyt 1 x 10 wąsko
Barki:
1) wyciąg - za głowę
2) unoszenie sztangi przed głową
3) unoszenie sztangi w opadzie tułowia do poziomu stojąc
4) unoszenie sztangielki w pochyleniu
Kaptur:
1) unoszenie sztangi w opadzie w górę stojąc
2) unoszenie sztangielki stojąc bokiem
3) krążenie ramion ze sztangielkami w dłoniach (krzyż)
4) krążenie ramion ze sztangą w dłoniach
Biceps:
1) unoszenie sztangielki stojąc
2) unoszenie sztangi stojąc
3) unoszenie sztangi w wąskim uchwycie
Triceps:
1) unoszenie sztangi do czoła leżąc
2) za głową sztangielką
3) w pochyleniu sztangielką do wyprostowania łokcia
4) na wyciągu
PONIEDZIAŁEK - klatka piersiowa + plecy
WTOREK - biceps + triceps
ŚRODA - klatka piersiowa
CZWARTEK - kaptur + barki
PIĄTEK - przedramie
SOBOTA - klatka piersiowa + triceps
Do tego stosowałem następującą dietę lecz przez okres zaledwie dwóch tygodni (nie wyrobiłem z jedzeniem tego):
8:00 1 posiłek
150 g płatków owsianych
30 g oliwy z oliwek
porcja (5 miarek)
11:00 2 posiłek
150 g płatków owsianych
30 g oliwy z oliwek
porcja (5 miarek)
14:00 3 posiłek
200 g piersi z kurczaka
100 g ryżu
30 g oliwy z oliwek
warzywa
17:00 4 posiłek
500 g ziemniaków
200 g łososia lub 2 jajka
warzywa
20:00 5 posiłek
20 g białka
30 g oliwy z oliwek
porcja (5 miarek)
23:00 6 posiłek
200 g wołowiny
100 g kaszy
30 g oliwy z oliwek
warzywa
No i oczywiście odżywki - łącznie przez 4 miesiące stosowałem: 5 kg gainera, kreatynę z tauryną + dekstroze i Xpand oraz białko.
Wyniki były ale niezadowalające. Chciałbym wieć prosić Was o porady, opinie, ewentualne korekty w planie treningowym (jakie ćwiczenia, jakie przerwy, ile powtórzeń, co z czym łączyć itp.), przede wszystkim jakie odżywki - bo bez odpowiednich odżywek ... wiadomo, a jest ich mnóstwo na rynku, a ja nie wiem co jest the best.
I ostatnia rzecz to trening brzucha - na tym takze bardzo mi zależy. Czytałem coś o 6 Weidera i innych ćwiczeniach na brzuch ale tyle tego jest że jak mam wybrać ten najlepszy sposób na "kaloryfer"? Widziałem jeden artykuł tu na forum z jakims facetem co zdjęcia dał (super brzuch miał) i pytał się "jak wzmocnić mięśnie brzucha" (to był chyba tytuł tematu) - miał napisany plan i ludzie się wypowiadali że jest bardzo dobry, tylko kurde nie zapisałem tego i nie wiem jak to z powrotem znaleźć.
Tak wiec w założeniu najpierw chciałbym zrobić jeszcze mase, potym rzeźbe i brzuch i później siłe. Muszę to wszystko wykonać bo mam zamiar zacząć trenować sztuki walki, ale nie wiem jeszcze jaką, bo też się nie znam (myślałęm o Modewrn Ju Jitsu, Combat Kalaki i Muai Thai).
Będę NIEZMIERNIE WDZIĘCZNY ZA WSZYSTKIE WASZE drodzy profesjonaliści RADY!!! Dzięki z góry!!! Pozdro
Jako że mam kuzyna który przypomina rozmiarami raczej Hulka, radziłem się go w kwestii odżywiania i treningu. Tak więc oto mój plan:
Klatka piersiowa: (nachwytem)
1) pompki 4 x 10-15
2) wyciskanie sztangi na ławce poziomej 3 x 10 - napinać mięśnie i zwiększać ciężary
3) wyciskanie sztangi na ławce skośnej 4 x 10 - napinać mięśnie i zwiększać ciężary
4) rozpiętki na ławce skośnej 4 x 10
Plecy:
1) wyciąg na krześle - przyciąganie ciężaru do klatki jednorącz 3 x 10
2) unoszenie sztangi w pochyleniu: nachwyt 3 x 10 szeroko; podchwyt 2 x 10 szeroko + podchwyt 1 x 10 wąsko
Barki:
1) wyciąg - za głowę
2) unoszenie sztangi przed głową
3) unoszenie sztangi w opadzie tułowia do poziomu stojąc
4) unoszenie sztangielki w pochyleniu
Kaptur:
1) unoszenie sztangi w opadzie w górę stojąc
2) unoszenie sztangielki stojąc bokiem
3) krążenie ramion ze sztangielkami w dłoniach (krzyż)
4) krążenie ramion ze sztangą w dłoniach
Biceps:
1) unoszenie sztangielki stojąc
2) unoszenie sztangi stojąc
3) unoszenie sztangi w wąskim uchwycie
Triceps:
1) unoszenie sztangi do czoła leżąc
2) za głową sztangielką
3) w pochyleniu sztangielką do wyprostowania łokcia
4) na wyciągu
PONIEDZIAŁEK - klatka piersiowa + plecy
WTOREK - biceps + triceps
ŚRODA - klatka piersiowa
CZWARTEK - kaptur + barki
PIĄTEK - przedramie
SOBOTA - klatka piersiowa + triceps
Do tego stosowałem następującą dietę lecz przez okres zaledwie dwóch tygodni (nie wyrobiłem z jedzeniem tego):
8:00 1 posiłek
150 g płatków owsianych
30 g oliwy z oliwek
porcja (5 miarek)
11:00 2 posiłek
150 g płatków owsianych
30 g oliwy z oliwek
porcja (5 miarek)
14:00 3 posiłek
200 g piersi z kurczaka
100 g ryżu
30 g oliwy z oliwek
warzywa
17:00 4 posiłek
500 g ziemniaków
200 g łososia lub 2 jajka
warzywa
20:00 5 posiłek
20 g białka
30 g oliwy z oliwek
porcja (5 miarek)
23:00 6 posiłek
200 g wołowiny
100 g kaszy
30 g oliwy z oliwek
warzywa
No i oczywiście odżywki - łącznie przez 4 miesiące stosowałem: 5 kg gainera, kreatynę z tauryną + dekstroze i Xpand oraz białko.
Wyniki były ale niezadowalające. Chciałbym wieć prosić Was o porady, opinie, ewentualne korekty w planie treningowym (jakie ćwiczenia, jakie przerwy, ile powtórzeń, co z czym łączyć itp.), przede wszystkim jakie odżywki - bo bez odpowiednich odżywek ... wiadomo, a jest ich mnóstwo na rynku, a ja nie wiem co jest the best.
I ostatnia rzecz to trening brzucha - na tym takze bardzo mi zależy. Czytałem coś o 6 Weidera i innych ćwiczeniach na brzuch ale tyle tego jest że jak mam wybrać ten najlepszy sposób na "kaloryfer"? Widziałem jeden artykuł tu na forum z jakims facetem co zdjęcia dał (super brzuch miał) i pytał się "jak wzmocnić mięśnie brzucha" (to był chyba tytuł tematu) - miał napisany plan i ludzie się wypowiadali że jest bardzo dobry, tylko kurde nie zapisałem tego i nie wiem jak to z powrotem znaleźć.
Tak wiec w założeniu najpierw chciałbym zrobić jeszcze mase, potym rzeźbe i brzuch i później siłe. Muszę to wszystko wykonać bo mam zamiar zacząć trenować sztuki walki, ale nie wiem jeszcze jaką, bo też się nie znam (myślałęm o Modewrn Ju Jitsu, Combat Kalaki i Muai Thai).
Będę NIEZMIERNIE WDZIĘCZNY ZA WSZYSTKIE WASZE drodzy profesjonaliści RADY!!! Dzięki z góry!!! Pozdro
Grunt to się nie poddawać ...