WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

53 latka na siłowni:)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3672

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez nightingal z działu Trening dla zaawansowanych.
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 20 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 394
Cześć,
W maju skończę 53 lata. Mam chory kręgosłup L-S (od 6 lat uciekam przed operacja), SIBO, refluks żołądkowo-jelitowy, menopauzę:D.
Trenuję 4xw tygodniu, 3x lower body i 1x upper body. Priorytet to pośladki ponieważ mam płaskodupie:(. Planów mam 2, zmieniam je co 3 miesiące, zostały ułożone przez trenerów.
Problem polega na tym, że nie mogę progresować z ciężarami ponieważ w następnych dniach kręgosłup boli. Od 6 lat systematycznie fizjo.
Czy da się zbudować pośladki z małym ciężarem? (RDL 50 kg, hip thrust 90 kg. przysiady 50 kg, bułgary 12 kg na rękę), bo póki co nie widzę zmiany w sylwetce:(
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.

Zmieniony przez - lusi w dniu 2025-03-07 21:39:22
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6865 Napisanych postów 36428 Wiek 47 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 682763
Ja bym się mniej kładł na pudle plecami - tzn nie aż tak głęboko. Myślę że z 10 cm możesz się przesunąć tułowiem na tym pudle bardziej na zewnątrz. Poza tym ok.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6865 Napisanych postów 36428 Wiek 47 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 682763
Bardzo dużo da się zrobić mniejszymi ciężarami. Zapraszam do działu Ladies. Znajdziesz tam dużo przydatnych informacji.

...
Napisał(a)
Początkujący
Dziękuję!:)
...
Napisał(a)
Początkujący
Można przerzucić ten post do działu Ladies?
...
Napisał(a)
nightingal Moderator
Ekspert
Załatwione. Witaj w naszym Ladies SFD.

Wypełnij ankietę naszego działu i wklej tu w kolejnym poscie. Znajdziesz ją w temacie z regulaminem naszego działu. A co do tych pośladków to są reż takie ćwiczenia które nie obciążają kręgosłupa a dają bardzo solidny bodziec.

Zmieniony przez - nightingal w dniu 2025-03-08 17:26:39
1

...
Napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 13654 Napisanych postów 23282 Wiek 56 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 636070
Jaka fajna pięćdziesiątka!!
Te ciężarki nie takie znowu malutkie - takie 90kg w HT na pewno Nie pozostawi pupy obojętna.
Ławkę rzymską i wykopy próbowałaś?

Zmieniony przez - Paatik w dniu 2025-03-08 17:31:21
...
Napisał(a)
Początkujący
Paatik bardzo dziękuję!)
Tak, oba te ćwiczenia mam w planie.
...
Napisał(a)
Początkujący
Boże co to za emotka??!!! Przepraszam. Nie umiem usunąć:(
1
...
Napisał(a)
Początkujący
nightingal, jakie to ćwiczenia? Mam chyba wszystkie, jakie tylko mogą być. RDL, sumo, HP, bułgary, przysiady, kick backi,ławka rzymska, uginanie nóg na maszynie, zakroki, dzień dobry itp.
...
Napisał(a)
nightingal Moderator
Ekspert
Na przykład "deptanie kapusty" . Zakładasz pas trójbojowy albo kulturystyczny. O niego zaczepiasz gumę oporową. W końcówki wkładasz stopy i depczesz. Gumy są nawet takie co dają około 50 kg oporu. Można mocno przepracować pośladki. To taki pierwszy lepszy z brzegu przykład

...
Napisał(a)
Początkujący
Czy to ćwiczenie ma jakąś inną nazwę?;) bo moja wyobraźnia tego nie ogarnia:D
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dobór ćwiczeń

Następny temat

Chcę zacząć.

Shoty
Polecane artykuły