2.Rybi olej pomaga obniżyć poziom trójglicerydów, które jak dowiodły badania mają większy wpływ na podniesienie ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu niż podwyższony poziom cholesterolu.
3.Zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych omega-3 ma bezpośredni wpływ na poziom serotoniny.
4.Kwasy eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA), należące do rodziny kwasów omega-3 pomagają chronić przed chorobami serca, depresją oraz rakiem.
5.Badania dowiodły, że suplementacja olejem rybim znacznie zmniejsza produkcję cytokiny prozapalnej (IL-1b) co w rezultacie znacząco obniża poranną sztywność oraz bóle stawów u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów.
6.Badania kliniczne dowiodły, iż regularna konsumpcja ryb lub suplementacja olejem rybim może zmniejszyć ryzyko zawału o 50%.
7.Naukowcy z kliniki Mayo donieśli, że suplementacja olejem rybim wysoce efektywnie zmniejsza rozwoj nefropatii IgA, która jest główną przyczyną chorob nerek.
8.Badania epidioelogomiczne pokazały, że ludnodność u której stwierdza się wysoką podaż oleju rybiego rzadziej zapada na choroby zapalne jak astma.
9.Naukowcy z Uniwerstytetu Tromso donieśli, że suplementacja rybim olejem znacząco obniża ciśnienie krwi i nie ma wpływu na kontrolę glukozy, nawet u osób z cukrzycą.
10.Naukowcy donieśli także, że wzrost spożycia oleju rybiego pomaga zmniejszyć ryzyko raka prostaty.
Źródła (tłumaczenie):
1.University of California's Johnsson Cancer Center, Los Angeles, CA health.com
2.J Raloff Science News
3.Andrew Stoll M.D.1999 Archives of General Psychiatry
4.Hans R. Larsen, Msc chE "Fish Oils: The Essential Nutrients" International Health News
5.Darlington, L Gail and Stone, Trevor W. Antioxidants and fatty acids in the amelioration of rheumatoid arthritis and related disorders. British Journal of Nutrition, Vol. 85, March 2001, pp.251-69. Oilofpisces.com
6.Bigger,J. Thomas and El-Sherif, Tarek. Polyunsaturated fatty acids and cardiovascular events: a fish tale. Circulation, Vol.103, February 6, 2001, pp623-25 (editorial). Oilofpisces.com
7.Donadio, James V.,et al. A controlled trial of fish oil in IgA nephropathy. New England Journal of Medicine, Vol 331 November 3, 1994, pp1194-99 Van Ypersele de Strihou, Charles. Fish oil for IgA nephropathy? New England Journal of Medicine, Vol 331, November 3, 1994, pp 1227-29 (editorial). Oilofpisces.com
8.Dry J. and Vincent D. Effect of a Fish oil diet on asthma: results of a 1-year double bind study. Int Arch Allerguy Appl Immurol, Vol.95, 1991,pp.156-57. Oilofpisces.com
9.Toft, Ingrid, et al. Effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on glucose homeostasis and blood pressure in essential hypertension. Annals of Internal Medicine, Vol 123, No 12, December 15, 1995, pp 911-18. Connor, William E. Diabetes, fish oil, and vascular disease. Annals of Internal Medicine, Vol 123, No 12, December 15, 1995, pp950-52. Oilofpisces.com
10.Norrish, A,E, et al. Prostate cancer risk and consumption of fish oils: A dietary biomaker-based case-control study. British Journal of Cancer, Vol. 81, No.7, December 1999, pp.1238-42
Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2008-08-09 22:35:04
"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html