[...] i lizyna to aminokwasy które występują przede wszystkim w mleku i mięsie. Dieta redukcyjna musi być jednak związana z ograniczeniem tych produktów ze względu na dużą zawartość tłuszczu, co tym samym eliminuje obie substancje podstawowe, z których organizm może wytworzyć karnitynę. Pomimo iż L-karnityna jest związkiem silnie regulującym [...]
[...] (zwłaszcza olej słonecznikowy) i margaryny, a także kiełki, nasiona, orzechy, pełnoziarnisty chleb i płatki oraz awokado, brzoskwinie, brokuły. Należy zwrócić uwagę na zawartość w pożywieniu potasu, wapnia i magnezu. Za mała ilość potasu w diecie może u części ludzi spowodować wzrost ciśnienia tętniczego. Badania wykazały, że spożywanie [...]
[...] że są idealnym materiałem do produkcji żywności. Orzechy laskowe są dobrym źródłem energii, gdyż mają 60,5% tłuszczu. Orzechy laskowe są znane głównie ze względu na zawartość witaminy E, która jest niezbędna dla zdrowego mięśnia sercowego oraz pozostałych mięśni organizmu. Ponadto jest konieczna dla normalnego działania układu [...]
[...] Standardyzowane kapsułki są preferowane jako bardziej pewne w działaniu terapeutycznym. Dla przykładu, Ephedra sinica ekstrakty które są dostępne, mają standaryzowaną zawartość alkaloidu 10 procent. Toksyczność Ephedra wywołuje takie same efekty uboczne jak efedryna, czyli wzrost ciśnienia krwi, zwiększenie pulsu, bezsenność, i niepokój. [...]
[...] ryzyko występowania choroby zawałowej serca. Korzystnie zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu, tj. LDL, a podwyższają zawartość dobrego, czyli HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Kwasy wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem siatkówki [...]
[...] zrezygnować z zamawiania megazestawów w barze fast food, można by zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Podczas eksperymentu przez cztery tygodnie karmiono chomiki dietą, w której zawartość tłuszczu odpowiadała typowym potrawom fast food. Grupa, w której nie podawano HPMC, rozwinęła oporność na insulinę, natomiast chomiki chronione przez HPMC nie [...]
[...] Scientist". Badania zostały przeprowadzone przez zespół z Medical School of South Carolina. Przez kilka tygodni żywiono szczury pokarmem, który ze względu na wysoką zawartość "złych" tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych typu trans i cholesterolu oraz niską cennych substancji odżywczych, można porównać do jedzenia z [...]
Wiesz co przedstawie Ci stanowisko Instytutu Żywienia i Zywności w Warszawie na temat DO. Ich słowa z pewnością będą bardziej kompetentne od moich. A jeżeli uważasz że i tam mówia bzdury, to już nie wiem co ci poradzić. Zostaje już c chyba tylko Kwaśniewski "Ocena jadłospisów proponowanych w książce "Dieta Optymalna" przedstwiona [...]
[...] (1). W pracy tej porównano skuteczność leczenia otyłości dietą niskowęglowodanową 118 otyłych pacjentek z efektami leczenia 120 pacjentek dietą zbilansowaną (limitowana zawartość białek, tłuszczów i węglowodanów) dostarczającą w założeniach 1000 kcal dziennie. W rzeczywistości spożycie energii ocenione na podstawie dziennych raportów [...]
[...] mięsa zawierają witaminy i składniki mineralne w różnych proporcjach. Dlatego warto wybierać różne gatunki mięsa. 3/ Wybieranie chudego mięsa pomaga zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszyć zagrożenie miażdżycą. 4/ Wybieranie chudego mięsa i przygotowywanie go bez dodatku lub tylko z niewielkim [...]
[...] obniża poziom tzw. złego (LDL) cholesterolu w organizmie. Siemię jest również bogate w łatwo przyswajalne białka, a szczególnie w egzogenne aminokwasy. Siemię ma największą zawartość lignanów wśród żywności - fitoestrogenów o aktywności przeciwutleniaczy, a przez to zalecany jest jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej. Spożycie 30 [...]
[...] Świeże warzywa i owoce to najlepsze źródło węglowodanów oraz witamin, soli mineralnych i enzymów. Zawierają one także błonnik potrzebny w procesach trawienia. Pomimo to, że zawartość białka w owocach jest bardzo mała, wegetarianie wykazali, że można dostarczać organizmowi niezbędną ilość białka, korzystając jedynie z wielu źródeł pochodzenia [...]
[...] doustna dawka owoców ostropestu wynosi 12-15g – natomiast dla preparatów wynosi 200- 400 mg sylimaryny przeliczonej na sylibinę. Wyciągi z surowca mianowane na zawartość flawonolignanów są wysoce bezpieczne. Toksyczność ostra badana na zwierzętach laboratoryjnych, po podaniu dawki wyciągu 5000 mg na 1 kg masy ciała – nie [...]
[...] mg/100 g produktu. Zaletą masła z kolei jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie A i D. Istnieje dość powszechny mit, że ze względu na zawartość witaminy A masło jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Nie jest to jednak prawda, gdyż na wzrok wpływa podaż tej witaminy w całym pożywieniu, a nie [...]
[...] dość wysoką nieśnością, posiada dobre cechy mateczne, doskonale potrafi wykorzystywać warunki naturalne." "Jaja kur zielononóżek mają obniżoną o 30 proc. zawartość cholesterolu, a mięso najniższą zawartość tłuszczu surowego. Ze względu na te walory istnieje możliwość wykorzystywania jaj i mięsa do produkcji żywności [...]
[...] zawierają dużo wody, w konsekwencji zajmują dużo miejsca w przewodzie pokarmowym. Przy relatywnie niskiej zawartości białka nie są znaczącym źródłem aminokwasów, niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit [...]
[...] także o tym, że niszczą ją również potrawy zawierające kwasy, takie jak ocet czy ostra musztarda. Silnie alkaliczne produkty, a więc np. soda oczyszczona, również obniżają zawartość tej witaminy. Czy wiesz, że... Witamina B5 ma wpływ na wytwarzanie witaminy D. Współdziała z innymi witaminami grupy B, należy je więc przyjmować razem. Pomaga [...]
[...] duża podaż cynku w diecie hamuje wchłanianie w jelitach. Na przyswajalność cynku ma także wpływ wielkość wydzielania soku trzustkowego, czas pasażu jelitowego pokarmu oraz zawartość fitynianów w diecie. Związki fitynowe obniżają przyswajalność cynku prawdopodobnie poprzez zmniejszenie rozpuszczalności jego związków, w wyniku czego zostaje [...]
[...] którą lekarze i dietetycy szczególnie zalecają w żywieniu osób aktywnych zawodowo, sportowców, kobiet ciężarnych, rekonwalescentów a także osób starszych. Wyjątkowo wysoka zawartość skwalenu (20-22 mg w 100g chleba) powoduje, że przy dziennym spożyciu 250 gram "Chleba dla serca", dostarczamy do organizmu około 52,5 mg skwalenu - ilość [...]