[...] to kupujcie biały-przynajmniej jest tańszy Jeżeli natomiast chodzi o wspomnianą wcześniej melasę, to prezentuje się ona w dużo lepszym świetle: …ciemnobrązowy, gęsty syrop, o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Stosowana głównie do produkcji alkoholu, drożdży piekarniczych oraz [...]
[...] . Poliole mają kilka zalet, min słodki smak i mniejsza kaloryczność aniżeli popularne cuky. W krajach Unii Europejskiej można stsować: -sorbitol, -mannitol (E 421) -syrop sorbitolowy (E 420)), -izomalt - syrop maltitolowy (E 965) -maltitol, -laktitol (E 966) - ksylitol (E 967) -erytrytol (E 968). Poliole mają również niższy indeks [...]
[...] węglowodanów przy udziale bakterii Xantomononas campestris. Zgodnie z Zarządzeniem MZiOS z roku 1993 stosowany podobnie jak E410, E412, E413 i E414. E420 Sorbitol lub syrop sorbitolowy. Występuje w wielu jagodach, śliwkach, jabłkach i w algach. Otrzymywany przemysłowo z glukozy lub dekstrozy. Stosowany w przemyśle spożywczym do produkcji [...]