[...] barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kisiel żurawinowy, kompot z suszonych owoców, kluski z makiem i bakaliami, piernik, makowiec, jakieś białe wino do ryby... Wszystko było smaczne i w ilościach pozwalających mi wstać od stołu z odrobiną wolnego miejsca w żołądku. Nie ma to jak wciągnąć jakieś 2500 kcal jednorazowo i mieć [...]
[...] suplement "Zioła w tabletkach - Bratek" albo "Pokrzywę zwyczajną" w tabletkach (można też w formie herbatki) - suplementować jakiś dobry tran z wątroby rekina / tran z innej ryby / tłuszcz rybi zawierający omega 3, np. Olimp Gold Omega 3 w dawce od 1 do 4 kapsułek dziennie, albo Ecomer w dawce od 3 do 6 kapsułek dziennie - zbadać poziom cynku we [...]
[...] pietruszki. Przygotuj sos mieszając musztardę z octem, solą i pieprzem. Stale mieszając wolno wlej oliwę. 141. Sałatka rybna 1 15 dag gotowanej, smażonej lub pieczonej ryby, 10 dag ziemniaków, 15 dag warzyw /marchewka, pietruszka, seler/, 5 dag białej kapusty, 5 dag kwaszonego ogórka, 5 dag buraka ćwikłowego, 1/2 szklanki drobnej białej [...]
[...] pomidorami z kartonu i dusimy jeszcze przez jakieś 10 do 20 minut pod przykryciem. Z przypraw tylko sol, pieprz i ten czosnek. Makaron jak zwykle 310. Sos grecki (do ryby) Na 1 kg usmażonych filetów, 1/2 kg marchwi, 2 pietruszki (średnie), 1/2 selera 2-3 cebule, koncentrat pomidorowy w słoiczku, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela [...]
Wszystko co teraz napisze pochodzi z miesięcznika "Twoja Zdrowa Medycyna" zajmuje to około pół strony i wszystkiego nie bede pisał, więc o prawach autorskich nie powinno być mowy, bo pisze tylko fragmenty. "W dbaniu o stan naszych stawów bardzo istotną rolę odgrywa właściwa dieta. Spożywanie niektórych rodzajów potraw może wzmagać [...]
[...] konserwowe, jakieś warzywka marynowane - owoce rzadziej, ale jak jem to są to wszystkie sezonowe - mięso: indyk, kurczak, polędwiczki wieprzowe, rzadziej jakaś wołowinka - ryby: dorsz, dorada, mintaj, krewetki, owoce morza, tuńczyk z puchy - jajka - oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek dyni ( mam wrażenie, że on bardzo dobrze wpływa na [...]
[...] oraz wędliny podrobowe i konserwy. * Ryby - są doskonałym źródłem białka. Zaleca się chude gatunki, takie jak szczupak, dorsz, sandacz, leszcz. Przeciwwskazane są ryby tłuste wędzone i marynowane. * Tłuszcze - powinno się spożywać masło lub margaryny miękkie (kubkowe). * Warzywa - wskazane jest spożywanie ziemniaków, marchwi, [...]
[...] z ciemnej wiśni 10. Przyprawy: algi, curry, kozieradka, imbir Do produktów zabronionych należą: 1. Mięso: wieprzowina, gęś, bekon 2. Owoce morza i ryby: sum, śledzie marynowane, łosoś wędzony, kawior, ośmiornica 3. Jaja i nabiał: w zasadzie powinno się te produkty zupełnie eliminować, dopuszczalne są produkty z [...]
[...] pasztety), tłustych ryb (makrela, śledzie, karp), a wybierać chude gatunki: chudy drób (kurczak, indyk - najlepiej bez skóry), chude mięso wołowe, cielęcina i schab, chude ryby (dorsz, mintaj, szczupak). Z wędlin można polecać wędliny drobiowe, chudą szynkę i polędwicę, chude mięsa pieczone. Z mięsa i wędlin należy usuwać tłuste części. Zupy [...]
[...] w niskich temperaturach jak w wolnowarze, lub gotowaniu). Dym to jest taki bonus dodatkowy. Im dłuższa obróbka i im wyższa temperatura tym gorzej. Wędzi się zwykle tłuste ryby i tutaj kolejny minus - oksydacji ulegają tłuszcze NNKT m.in. cenione właśnie w rybach EPA i DHA. Generalnie ja proponuję się przerzucić na śledzie, mogą być nawet [...]
[...] ten brzuszny. Ja przyjąłem tą zasadę, że węgle w dużej ilości tylko na 1 i 2 posiłek i ewentualnie ten po treningu. Na kolację żadnych świeżych owoców i warzyw (mogą być ogórki kiszone i oliwki marynowane) czy mącznych dań za to ser, ryby, jajka i mięso... nawet smażone na małej ilości tłuszczu. Spróbuj i zobaczysz jaka będzie różnica...
[...] gatunki oraz wędliny podrobowe i konserwy. * Ryby - są doskonałym źródłem białka. Zaleca się chude gatunki, takie jak szczupak, dorsz, sandacz, leszcz. Przeciwwskazane są ryby tłuste wędzone i marynowane. * Tłuszcze - powinno się spożywać masło lub margaryny miękkie (kubkowe). * Warzywa - wskazane jest spożywanie ziemniaków, marchwi, dyni, [...]
[...] tłuszczu, masło surowe, olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, jaja na miękko, chude mięso cielęce, wieprzowe, z kurcząt i indyków, gotowane, pieczone w folii, chude ryby (dorsz, sandacz, karmazyn, szczupak, karp), gotowane, faszerowane, w galarecie, niewielkie ilości chudych wędlin, ziemniaki gotowane lub puree, sosy łagodne na wywarze z [...]
W przypadku pojawienia się tego problemu, rzeczywiście warto zwrócić uwagę na pewne zalecenia dietetyczne. Warto tutaj przestrzegać kilku ważnych zasad: - należy dziennie spożywać min. 4 - 6 małych posiłków - przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 3 godz. - posiłki jadać należy regularnie, w miarę o jednakowej porze, zawsze je popijając [...]
[...] spuściznę. Wskazuje, że ludzie, aż do bardzo niedawna, byli myśliwymi - zbieraczami, których dieta składała się z kombinacji chudych pokarmów zwierzęcych (wliczając ryby) i nie hodowlane warzywa i owoce. Bazując na tych analizach diet 229 pre modernistycznych kultur, Cordian wywnioskował, że „przeciętna" starożytna dieta zawierała 55% [...]
[...] przyswajalność, która wynosi ok. 92%. Są one przede wszystkim źródłem witamin A, B i D. Zawartość tłuszczu w mięśniach ryb stanowi kryterium podziału ryb na trzy grupy: 1) ryby tłuste, zawierające powyżej 5% tłuszczu ( m.in. cesta, halibut, łosoś, troć, makrela, szprot, śledź, węgorz, sardynka), 2) ryby średnio tłuste, zawierające 1-5% [...]