100 g węgli to LC pełną gębą :-) Ja na Twoim miejscu (gdybym kurczowo trzymał się diety zrównoważonej) zrobiłbym tak: - wszelkie przetwory zbożowe precz od pn do soboty - dużo warzyw zielonych, jak najwięcej liści i kwiatów(sałata, szpinak, brokuły, kalafiory) - jak najmniej skrobi. Do tego spożywane na surowo pomidory i papryka - jeżeli planujesz [...]
[...] - ostatnio normalny chleb jadłem miesiąc temu i jem pieczywo BARDZO rzadko. Niestety, ale tak jesteśmy wychowani/przyzwyczajeni kulturowo-geograficznie, że pieczywo i przetwory zbożowe - głównie pszeniczne to duża część naszego jadłospisu Malinowa - co do tego ryżu: -oglądałem kiedyś kuchenne rewolucje i Gesslerówa zrypała kucharzy właśnie [...]
[...] wody oraz zwiększeniu ciśnienia. Należy ograniczyć sód zarówno poprzez niesolenie potraw jak i ograniczenie produktów zawierających sód: wędzone mięso, wędliny, sosy, zupy, przetwory mięsne, boczek, sery żółte. 3. Zwiększ podaż wapnia oraz witaminy D. Niektóre sterydy obniżają spoistość kości, aby kości były zdrowe trzeba dodać do jadłospisu [...]
[...] i minerały – to chyba można nazwać je ‘czystymi’/zdrowymi? Jak pokazują liczne przypadki niestety część osób w tej grupie tez robi wyjątki. Niektórzy unikają produktów jak przetwory mleczne przyprawy, ziarna, itd. Czyli ‘czyste’ produkty to produkty naturalne ale ‘czyste do kwadratu’. Ta dieta wtedy już nie tyle jest czysta dietą, co staje [...]
Obliczając liczbę węglowdanów w diecie nalezy uwzględniać wszystkie produkty, nawet lody, chipsy czy słodycze. Jednak tego typu produkty powinny być w treningu sportowym maksymalnie ograniczane. Najlepsze węglowdany to ryż, ziemniaki, kasze, przetwory zbozowe, warzywa, owoce, itp. szukala
[...] te produkty skropić wodą, by nie schły i nie traciły jędrności, i przechowywać w otwartej lub perforowanej torebce bądź też owinięte w papier. Jak przechowywać Mięso, przetwory mięsne i drób Surowego mięsa nie myjmy przed włożeniem do lodówki, bo wtedy zwiększamy ilość wody, którą chętnie wykorzystają drobnoustroje (dlatego mięso jest [...]
[...] aby zawierały jak najmniej tłuszczu. Dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego dla Ciebie są np. ryby morskie, drób chudy bez skóry, cielęcina, chude wędliny, mleko i przetwory mleczne odtłuszczone. tłuszcze Uważaj na tłuszcze "ukryte", zawarte w tłustych mięsach, serach, mleku (np. 1 parówka zawiera 12 g tłuszczu). Wśród [...]
[...] pieczywo (chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny (typu nitki), kaszę pszenną, ryż. Przeciwwskazane jest pieczywo razowe, grube makarony, grube kasze. * Mleko i przetwory mleczne - w większości przypadków są przeciwwskazane, chorzy źle je bowiem tolerują. Jeśli nie ma niekorzystnych objawów, można spożywać mleko, maślankę, twaróg [...]
mam tabele zywieniowe w wordzie dotyczace w zasadzie wszyskich produktow (CUKIER I WYROBY CUKIERNICZE, MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE, MLEKO I PRZETWORY MLECZNE, NAPOJE, OWOCE, RYBY I PRZETWORY RYBNE, TŁUSZCZE, WARZYWA I PRZETWORY WARZYWNE, PRODUKTY ZBOŻOWE, tzw POZOSTAŁE PRODUKTY). Jak ktos sobie zycze to moge na maila podeslac. [...]
[...] zbyt dobrze przystosowani i które przez długi czas nie były obecne w naszej diecie, bądź stanowiły jej margines. Osobiście uważam, że produkty takie jak fermentowane przetwory mleczne, masło od krów z chowu pastwiskowego, a także produkty zbożowe ubogie w substancje antyodżywcze (choćby ryż) czy o potencjale zasadotwórczym (kasza [...]
[...] poziom w mięśniach zmniejsza wykorzystywanie glikogenu jako materiału energetycznego. Ma to szczególne znaczenie w warunkach długo trwającego wysiłku fizycznego. Produkty, przetwory mleczne oraz wieprzowina są bogatym źródłem L-karnityny. Trzeba również pamiętać, aby ilość zjadanych węglowodanów nie przekraczała 1g/kg wagi ciała! Na koniec [...]
[...] produktach i płynach. W późniejszym okresie, kiedy proces glikogenezy przebiega wolniej zaleca się spożywanie produktów o niższym indeksie glikemicznym jak gruboziarniste przetwory zbożowe, kasze, ciemny ryż, owoce, warzywa. Czy to znaczy że np makaron można zjeść dopiero po 5 godzinach?? oraz: Po zakończonym treningu należy zadbać nie tylko o [...]
[...] owoce: daktyle, banany. Produkty białkowe to takie, w których zawartość białka przekracza 20%. Nie wolno zestawiać ich z pokarmami skrobiowymi i cukrami. mleko i jego przetwory, jaja, soja i jej wyroby, większość orzechów Kwaśne owoce Nie można łączyć ich z produktami skrobiowymi i cukrami, można natomiast z produktami białkowymi. [...]
[...] nosa i ust, czoło i uszy Nadmiar Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Źródła witaminy B2 Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach . Witamina B5 Inne [...]
[...] i ust, czoło i uszy Nadmiar: Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty. Źródła witaminy B2: Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach. Witamina B5 (Inne [...]
[...] produktów spożywczych i typowych potraw" Kuncewicz, Nadolna, Iwanow, Przygoda * dane wg USDA Nutritient Database Głównym źródłem błonnika w naszej diecie są więc przetwory zbożowe, które dostarczają około 65% ogólnie spożywanej ilości tego składnika, następne w kolejności są warzywa łacznie ze strączkowymi ( około 20%) a także owoce [...]
[...] tłuszczu w diecie: czyli nie można smarować pieczywa masłem, należy zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu, jak również ograniczyć tłuste mięsa, wędliny oraz przetwory mleczne takie jak tłuste sery (żółty, topiony), śmietana... i wszelkie fast foody.Zadnego alkoholu. Trzeba jeść 5 razy dziennie dania o małej objętości co ok. 3 [...]
No skoro będą nietrawić laktozy to usuną ze swojego jadłospisu przetwory mleczne, ale to już jest troche szukanie dziury w całym, bo można pisać np. ktoś będzie uczulony na produkty zbożowe albo nie będzie trawił glutenu z pieczywa pełnoziarnistego a tutaj wyczytał że nalezy je jeść . . . w każdym razie, proponują zamknąć już dyskusje między nami [...]
[...] W późniejszym okresie, a także następnego dnia, kiedy proces syntezy przebiega wolniej, należy podawać głównie węglowodany wolno wchłaniające się, jak: gruboziarniste przetwory zbożowe, kasze, ciemny ryż, owoce, warzywa. Proces odnowy glikogenu przebiega najintensywniej w ciągu pierwszych 5-7 godzin po wysiłku, jednak jego całkowita [...]