Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
[...] uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a do 8 h od [...]
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
Hej. Zastanawia mnie jak to jest z tymi tłuszczami w jednym miejscu pisze żeby nie przechowywać w lodówce, bo tracą właściwości w innym natomiast że nie ma to większego wpływu więc jak przechowywać np. olej z pestek winogron oliwe z oliwek I jeszcze jedno można na tym smarzyć czy nie, bo co do tego zdania też są podzielone, a [...]
[...] węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. W roślinach znajdują się przede wszystkim w nasionach i miąższu owoców, a w [...]
[...] pochodzić z mięśni. 5. Ćwiczenie powoduje wzrost hormonów i enzymów spalających tłuszcz. Ograniczenie kalorii powoduje ich spadek a wzrost hormonów odpowiedzialnych za przechowywanie tłuszczu. 6. Ćwiczenia zwiększają czułość komórek na insulinę, więc węglowodany są raczej spalane w celu pozyskania energii i przechowywane jako glikogen niż [...]
[...] utlenianie, co powoduje zmniejszenie wartości odżywczej a na przykład w mleku szczególny posmak. Odwodnione produkty tracą także dużo tej witaminy często przez nieprawidłowe przechowywanie np. marchew liofilizowana pozostawiona na powietrzu prze 1-2 tyg. staje się białka i traci prawie wszystkie karotenoidy. Straty witaminy A są też ogromne gdy [...]
[...] to w miarę rozsądny i czytelny sposób. Jak już pisałem wyżej, tłuszcze czyli inaczej lipidy występują we wszystkich organizmach , wchodzą w skład tkanek , zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalność ważnych witamin K,E,A,D. Kolejnym podziałem jest podział lipidów(tłuszczy) pod względem ich budowy chemicznej: [...]
[...] to w miarę rozsądny i czytelny sposób. Jak już pisałem wyżej, tłuszcze czyli inaczej lipidy występują we wszystkich organizmach , wchodzą w skład tkanek , zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalność ważnych witamin K,E,A,D. Kolejnym podziałem jest podział lipidów(tłuszczy) pod względem ich budowy chemicznej: [...]
[...] na działanie tego hormonu. Jeśli zmniejsza się wrażliwość na insulinę, mięśnie już nie jak efektywnie wykorzystują glukozę i aminokwasy, a ponieważ jest metabolicznie tańsze przechowywanie samego tłuszczu,wiec organizm zamieni więcej nadmiaru kalorii w tłuszcz! Ba Im większą masz nadwagę…….może dokładniej: Im bardziej jesteś otyły,im więcej masz [...]
[...] od 10-dniowej ‘kalibracji’. Ona przyzwyczai/nauczy organizm do wykorzystania tłuszczu na energię zamiast węglowodanów. Dodatkowo zatrzyma wszystkie procesy, które ułatwiają przechowywanie węglowodanów pod postacią tłuszczu . Można to zrobić stosując dietę nisko-węglowodanową przez okres 10 dni. Jedz 30gramów węglowodanów lub mniej dziennie [...]
Witam Na temat jajek powstało wiele artykułów, jest to produkt który budzi wiele kontrowersji, także wśród was. Często pytacie czy spożycie jajek wpływa na wzrost poziomu cholesterolu, w jakiej postaci je zjadać itd. Mam nadzieję że ten artykuł pozwoli wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną (1 gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal) Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze możemy podzielić na następujące kategorie: 1. Ze względu na [...]
[...] grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną (1 gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal) Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze możemy podzielić na następujące kategorie: 1. Ze względu na [...]
[...] grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną (1 gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal) Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze możemy podzielić na następujące kategorie: 1. Ze względu na [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Shape!_i32630_d380x380.jpg Opis - Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej - Pomaga w okresie osiągania wagi startowej - Usuwa uczucie zmęczenia organizmu Suplement diety ALE Shape! jest najnowszej generacji preparatem wspomagającym proces redukcji masy ciała osób aktywnych fizycznie. Starannie wyselekcjonowane [...]
[...] i kompleksowej ochrony zdrowia. - Pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi! - Pomaga niższe tłuszczów we krwi. Clarinol - CLA - sprzężone K linolowego - Zapobiega przechowywanie nowych zapasów tłuszczu przez zmniejszenie aktywności enzymu lipazy lipoproteinowej. Ogólnie reguluje stosunek mięśni i tkanki tłuszczowej na rzecz tkanki [...]