[...] dla organizmu. Woda ma dla organizmu człowieka wielkie znaczenie: ułatwia jedzenie, bierze udział w transporcie składników odżywczych do tkanek i komórek, usuwa zbędne produkty przemiany materii. Zawartość wody w organizmie człowieka uwarunkowana jest przez wiele czynników, ale przede wszystkim przez wiek, otoczenie, cechy indywidualne. [...]
[...] Jej rozmieszczenie nie jest równomierne, najwięcej znajduje się jej we krwi, nerkach, sercu i płucach. Woda ma dla organizmu człowieka wielkie znaczenie: ułatwia jedzenie, bierze udział w transporcie składników odżywczych do tkanek i komórek, usuwa zbędne produkty przemiany materii. --- Pamiętaj, że przyszedłeś na świat bez części zamiennych.
[...] jednak właściwości myjące. Mydła ochronne zawierają często substancje łagodzące działanie substancji drażniących dzięki tworzeniu ochronnych koloidów (pochodne celulozy i produkty kondensacji kwasów tłuszczowych z białkami). Koloidy ochronne tworzą na skórze warstwę ochronną zmniejszając w ten sposób pęcznienie keratyny. Te substancje [...]
[...] reklamowe, ołówki; • indyjskie szminki i niektóre farby do włosów; • skażona żywność: mleko i mięso zwierząt pasących się w pobliżu ulic i dróg oraz inne produkty żywnościowe sprzedawane w pobliżu dróg o dużym natężeniu ruchu. Ogólne niedożywienie łączy się z niedoborem substancji chroniących organizm i podwyższonym stężeniem [...]
[...] symptomy awitaminozy wywoływano u zwierząt lub u ludzi, podając im specjalnie spreparowane pożywienie nie zawierające witaminy B5. Były to tylko wysoko przetworzone produkty, takie jak oczyszczony ryż czy wypieki z białej mąki. Jednocześnie eliminowano witaminę B5 z organizmu za pomocą specjalnych preparatów. U badanych zaobserwowano [...]
[...] jest gronkowcami lub paciorkowcami, podostre — wirusowe, oraz przewlekłe, których najczęstsza postać to choroba Hashimoto, choroba autoimmunizacyjna, w której produkty tarczycy traktowane są przez organizm jak antygeny i powodują powstawanie przeciwciał niszczących jej tkankę. NOWOTWORY TARCZYCY: gruczolaki pojedyncze lub mnogie [...]
[...] Jednak w procesie przemiału ziarna na mąkę zostają odrzucone zewnętrzne części ziarna, które są właśnie najlepszym źródłem błonnika. Stąd za najbogatsze w błonnik uważa się produkty w których składzie zostały zachowane te zewnętrzne części ziarna, należą do nich: otręby, płatki zbóż, pieczywo razowe i grube kasze. Poniżej podaje ilości błonnika [...]
[...] jej używanie wzmacnia sprawność organizmu. Pomaga w dostarczeniu mu potrzebnych składników. Jeżeli nie pije się wystarczającej ilości wody, organizm musi wydalać trujące produkty przemiany materii w formie bardziej skondensowanej, powodując nieprzyjemny zapach skóry, przykry zapach z ust i cuchnący mocz. Zdrowie zależy od wielu czynników, ale [...]
[...] sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), są z reguły bogate w błonnik. Jest on niezbędny, żeby jelita w czasie stosowania diety pracowały normalnie. Jeśli staną się [...]
2 rozdział o cała prawda o odżyweczkach NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANE ODŻYWKI NA RYNKU POLSKIM I ŚWIATOWYM „Od czasu kiedy w 1839 roku holenderski badacz Mulder wykrył grupę związków organicznych zawierających azot i nazwał je proteinami, upłynęło ponad 150 lat. Nazwa proteiny pochodzi od protitemi, co oznacza stawiam na [...]
[...] specjaliści twierdzą, że łupież spowodowany jest m.in. nadmiernym spożyciem tłuszczów nasyconych. Warto więc uzupełnić naszą dietę w olej lniany. Sięgnijmy także po produkty bogate w witaminy B12, F, B6 i selen. Odnaleźć je można w otrębach pszennych, soi, niełuskanym ryżu, jajkach, orzechach włoskich, mleku, kiełkach pszenicy, owocach [...]
[...] z najważniejszych zasad zdrowego żywienia. Według Piramidy Żywności opracowanej w Instytucie Żywności i Żywienia, w zdrowej diecie każdego dnia powinny znaleźć się: - produkty zbożowe, które są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego a także witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, błonnika pokarmowego - warzywa i [...]
[...] niepowodzeń mogą być... zakupy w supermarkecie? Sklepy kuszą kolorami i nowościami, więc często nie możesz się opanować i wbrew wszystkim istniejącym dietom wybierasz produkty tuczące i mało wartościowe, np. słodycze i fast food. Jeżeli jednak będziesz wkładać do koszyka same zdrowe i lekkie rzeczy, szybko zaczniesz cieszyć się lepszą [...]
[...] niż ludzie. Jedząc świeże, nie przetworzone pożywienie, dostarczamy organizmowi obecne w nich enzymy, niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów trawienia. Spożywając zaś produkty przetworzone: pieczone, podgrzewane, smażone lub duszone, zmuszamy trzustkę do wykonywania ciężkiej pracy - do produkcji własnych enzymów, ponieważ proces [...]
[...] potasu, a zmniejsza się przy nagromadzeniu wapnia i magnezu. Przy prawidłowym odżywianiu należy zwrócić uwagę na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Należy tak dobierać produkty,żeby nie było nadmiaru składników kwasotwórczych. Owoce, jarzyny, mleko są zasadotwórcze,a mięso, ryby, jaja, przetwory zbożowe, słodycze - kwasotwórcze.Zawsze [...]
[...] używane w żywności. Które z alergenów są najbardziej popularne ? Indywidualne osoby mogą mieć alergie na różne rodzaje żywności tj.owoce, warzywa, mięso. Jednakże te produkty wywołują reakcje alergiczną znacznie rzadziej niż tych osiem poniżej wymienionych produktów, które są sprawcami 90 procent wszystkich reakcji alergicznych: Mleko [...]
[...] z nas nie wie co je! Etykiety na artykułach spożywczych nie mówią ci wszystkiego. Większość zawiera pewne ilości, chociażby tylko śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały spryskane prawie 5 [...]
[...] Jak pisze Alexander Bryce w książce The Laws of Life and Health: "Gdy organizm otrzymuje zbyt mało płynu, krew zachowuje wysoki poziom gęstości względnej i zbędne produkty przemiany materii wydalane są bardzo opieszale. Ciało zatruwane jest własnymi odchodami i można bez przesady stwierdzić, że główną tego przyczyną jest brak [...]
[...] się dużą przyswajalnością oraz wydalaniem (ewentualnych) nadwyżek wraz z moczem i kałem, co nie dopuszcza do hiperwitaminozy. Ciocia dobra rada W tej grupie znajdują się produkty, które nie są bezwzględnie potrzebne przeciętnemu adeptowi sportów walki, ale które mogą okazać się bardzo pomocne: 1.) Vitargo/ Vextargo/ Carbo . Czyli w skrócie [...]
[...] spożywania znacznych ilości owoców i warzyw, których włókno ułatwia funkcjonowanie przewodu po-karmowego, a przy tym dostarczają one niewiele kalorii. Diety bogate w produkty roślinne, rozsądnie połączone z pożywieniem komplementarnym (produkty mleczne, niezbyt tłuste mięsa), mają ponadto tę przewagę, że zapewniają organizmowi odpowiednią [...]