"Smażenie na oliwie z oliwek. Oliwa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu. Jednak pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się one w szkodliwe kwasy nasycone. Warto więc zastąpić ją olejem rzepakowym, ponieważ w trakcie smażenia obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają przekształceniu." [...]
Zatem czemu pytasz jak przygotowywać pierś nie gotując jej? Poza tym oliwa (jeśli masz na myśli z oliwek) raczej nie nadaje się do smażenia ze względu na niską temperaturę dymienia.
GOTOWANA PIERŚ: wkładasz piers, marchew, por, seler, pietruszke do garnka, zalewasz wodą i gotujesz. PIECZONA: (czekam na grila elektrycznego do smażenia bez tłuszczu) RYŻ: - wymieszany z 1 jajkiem ugotowanym na średnio i małą łyżką oliwy z oliwek - wmieszany z tuńczykiem i oliwą i jajkiem - z małą ilością jogurtu
[...] czasem mieso dusze w garku ale tez daje z 1-2lyzki zeby sie nie przypalilo po miesie zostaje sporo ,,sosu" jak liczyc dobrze oliwe ? smazyc na niej i do tego osobno pic np 1lyzke ? ta oliwa to klucz do dopiecia mojej diety =/ rano robie omleta z platkow i jajek, moze jakis ciekawy i szybki zamiennik ktos jest w stanie podac ? Pozdrawiam.
Na oliwie , według ostatnich badąń oliwa ( extra virgin ) to jedno z najlepszych źródeł tłuszczu do długich obróbek termicznych i badania wykazały ze oliwa dopiero po 17H ciągłego smazenia zaczynała tracić swoje właściwości , potem smalec jak najbardziej ( jednak smak nie każdy lubi ) smalec ma skład lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek i ta [...]
Witam. Mam 2 pytania: 1. 15 g oliwy z oliwek, ile to będzie łyżek stołowych? //// 15 GRAM OLIWY TO 3 MAŁE ŁYŻECZKI (DO CUKRU) BĄDZ JEDNA DUŻA (DO ZUPY) 2. Czy oliwa to najlepszy tłuszcz czy może lepszy jest olej z pestek winogron, dyni czy może z orzechów włoskich? OLIWA TO NAJLEPSZY TŁUSZCZ ALE NIE MOŻESZ TYLKO Z TEGO ŹRÓDŁĄ GO CZERPAĆ...SĄ [...]
No jasna sprawa ze jajka sa sztosik ale nie podoba mi sie ten smalec do smażenia/pieczenia. A co do oliwy z oliwek to nie mogę sie zgodzić ze nie nadaje sie do smażenia :) trzeba wiedzieć tylko jaka ma byc to oliwa
[...] 50g - jogurt 300ml( z jogurtu zamierzasz czerpać białko ? Daj jakies mieso/rybe ! -Brak zdrowych tłuszczy 4. (przed treningiem) - 3 jajka smazone na oliwie z oliwek( oliwa nie nadaje sie do smazenia ) - chleb razowy 50g(wywal) (okołotreningowo nie dajemy tłuszczy ! 5. (po treningu) - tuńczyk w oleju 100g( z wody !! I zjedz cala puszke a [...]
Można smażyć na oliwie z oliwek, ale sensownej ilości, a nie 50ml. Poza tym warto na smalcu, oleju kokosowym, maśle klarowanym. https://potreningu.pl/articles/5147/oliwa-do-smazenia-czemu-nie https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
szykuj soga... A tak na powaznie to bardziej mi smakuje Panga, ale przyrządzić to i to można tak samo. Bierzesz folię aluminiową na blachę,polewasz ją odrobiną oliwy z oliwek, na to kłądziesz porządany osolony wg upodobań kawałek ryby. i teraz na to zgodnie z upodobaniem. Ja dodaję z pół cebuli pokrojonej w krążki, ząbek czosnku. Możesz dodać [...]
[...] wygląda jak na początek . Dorzuć suplementację omega 3. Co do smażenia olej kokosowy moze być :) . Co do smażenia na oliwie z oliwek to sam nie wiem jak to w końcu jest . Ja osobiście smażę na niej , oliwa też jest potrzebna w diecie jeśli chodzi o omega 9 , mówią że smażenie długie na niej pozbawia jej właściwości . Ale dla mnie to mit :) .
[...] do śniadania , obojetnie co. Ja polecam kiszone ogóry :D Drugi posiłek, co to ma być ;] Nic tu nie ma. Odpowiednie źródło węgli (ryż,kasza,makaron) + białko + orzechy (albo oliwa)(najprościej kurczaczka do pojemnika i wszamać). Albo jakieś kanapeczki przykładowo z makrelą + warzywka (lepsza wersja od kurczaka :P) Koktajl na mase : Boje sie [...]
Mi babka w sklepie mówiła, że ligawa jest twardym mięsem. Kupiłem rostbefa z kością, którą wyciąłem. Mięso pokroiłem na plastry 1,5-2cm steki, wrzuciłem do worka z oliwą, sosem sojowym ziołami i pieprzem jako marynatą. Zostawiłem na noc w lodówce. Rozgrzałem oliwe z oliwek na maksa na patelni, woła wyciągnałem z lodówki troche wcześniej, żeby nie [...]
No to ja też jem przez cały dzień węgle, nie wolno tylko na ostatni posiłek. Jak wcześniej ograniczyłem tylko na start i okołotreningowe to też byłem osowiały. Co do dymienia tej oliwy, to coś mi się wydaje że używasz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin, a ona się do smażenia nie nadaje. Ją się tylko pije albo dodaje do sałatek. [...]
1. Jajecznica 200 gram 20 20 1,8 pomidor 1 szt. ok 100 gram 0,9 0,5 5,2 oliwa 10 g 10 smalec (do smażenia) 5 / jajecznica moze byc robiona na oliwie z oliwek. na smalcu smaz to co wymaga dłuzszej obróbki termicznej(mieso, ew. ryby) ale nie właczaj go na stałe do diety, uzywaj w miare sporadycznie(2 razy w tyg...) dodaj orzechy i płatki owsiane [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Panowie, oliwe z oliwek na której smażę np. pierś z kurczaka lub robie jajecznice wlicza się do bilansu ?? podczas smazenia oliwa traci swoje wartosci, najlepiej jak dodasz ja to surowki
liwa z oliwek nadaje sie do smazenia i pieczenia? Jeli pieke se piers w piekarniku i blaszke posmarowalem troce oliwa to traci ona swoje wlasciowosci po obrobce termicznej ?
Moja siostra studiująca medycynę powiedziała mi, że robili badania i najbardziej zdrowa do smażenia jest pomaca - jest to oliwa z drugiego tłoczenia. Też bardzo mi smażenie na oliwie z oliwek.
Na temat smażenia z zastosowaniem oliwy z oliwek krąży wiele sprzecznych teorii, w jednych artykułach przeczytać można, że oliwa jest najlepiej nadającym się do obróbki termicznej tłuszczem, inne natomiast przekonują, że jest wręcz odwrotnie. art nie donosi o korzysciach jak i o bledzie uzywania oliwy do smazenia, nie ma jednoznacznej informacji, [...]