[...] stopniowo się rozpędzać, dając organizmowi czas na powrót do dobrej kondycji, przystosowaniu pracy serca oraz płuca. Przyczyn może być wiele zaczynając od przypadku, poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi co wywołało taka reakcja, a na niedotlenieniu spowodowanym zbyt wolnymi precesami rozprowadzenia tlenu do wszystkich komórek kończąc. Nie [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
Trening siłowy zazwyczaj wykorzystywany jest w celach zmian estetycznych sylwetki, czyli poprawie wyglądu fizycznego. Jednak jego rola jest znacznie szersza i może wykazywać on działanie prozdrowotne. Wielokrotnie pisałem artykuły dotyczące treningu siłowego i osteoporozy. Tym razem chciałem podsumować wpływ treningu na zdrowie i przedstawić jego [...]
[...] on bedzi tutaj powodować spadek poziomu glukozy, wtedy trzeba pomyslc by wiecej wegli np. upakować w okresie okolotreningowym, byc moze przyciąć dodatki, ktore wpływają na obniżenie poziomu cukru jak np. berberyna jezeli leci. Tutaj bedziesz musial pomanipulowac nieeco weglowodanami, aby podtrzymac w miare stabilny poziom Test plus tura. Może [...]
[...] intensywny trening i to on bedzi tutaj powodować spadek poziomu glukozy, wtedy trzeba pomyslc by wiecej wegli np. upakować w okresie okolotreningowym, byc moze przyciąć dodatki, ktore wpływają na obniżenie poziomu cukru jak np. berberyna jezeli leci. Tutaj bedziesz musial pomanipulowac nieeco weglowodanami, aby podtrzymac w miare stabilny poziom
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] zielona herbata, dobrze skomponowane herbatki odchudzające), ale częściowo można ich działanie zauważyć używając glukometru - one mają za zadanie m.in. unormowanie, obniżenie poziomu cukru we krwi. Oczywiście musimy mieć pomiary przed i po użyciu określonych suplementów, żeby być w stanie stwierdzić czy jest jakakolwiek różnica. [...]
[...] korzyści zdrowotnych i śmiało można je zaliczyć do produktów superfoods. Niższy poziom cholesterolu Regularne spożywanie awokado, może być całkiem smacznym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. Awokado jest bogate w sterole roślinne związki, które jak wykazano, obniżają poziom cholesterolu. Zawiera ono również witaminy i minerały, w [...]
[...] kalorii oraz stymuluje mikrobiotę jelitową. Olej palmowy, który m.in. nadaje słodyczom atrakcyjnej konsystencji, zastąpiony został tutaj olejami: kokosowym oraz rzepakowym, co pozwoliło na obniżenie aterogenności produktu, czyli wskaźnika mówiącego o tym, w jakim stopniu dany produkt wpływa na ryzyko wystąpienia miażdżycy. PREMIERA już 30 maja!
[...] wiele osób źle toleruje mleko krowie, jednak produkty typu sery, jogurty lub kefiry zdecydowanie lepiej. Wynika to z faktu, że wiele procesów technologicznych ma wpływ na obniżenie poziomu laktozy. Produkty, w których następuje naturalna fermentacja mlekowa np. w jogurtach, maślankach dochodzi do obniżenia zawartości laktozy, jednak nie jest [...]
czy t3 stopuje rozrost miesni? czy lepiej to brac czy lepiej tego nie brac? tutaj przede wszystkim musisz poznac sens stosownaia t3 przy GH, to jak z insulina przy GH. Skoro GH bedzie powodowalo obnizenie aktywnosci tarczycy, to t3 (bardziej bym polecal uderzyc w novothyral jednak czyli t3 z t4) ma za zadanie utrzymac jej prawidlowa prace. Tutaj [...]
[...] zbilansowanej diecie i ćwiczeniom. Ponad 80% pacjentów z chorobą niedokrwienną serca choruje na nadwagę lub otyłość. Dlatego utrata masy ciała może mieć znaczący wpływ na obniżenie ryzyka sercowo-naczyniowego, podobnie jak zaprzestanie palenia tytoniu i wdrożenie aktywności fizycznej. Utrata masy ciała może mieć głęboki wpływ na szereg [...]
[...] że sterole roślinne mogą obniżać poziom cholesterolu LDL o 5% do 15%. Nie jest to dużo, ale wystarczająco, żeby zmniejszyć ryzyko chorób serca. Analiza wykazała, że obniżenie poziomu cholesterolu LDL było największe, gdy badani spożywali sterole w tłustych pokarmach, takich jak majonez, sos sałatkowy i jogurt, oraz gdy były one [...]
[...] należysz do osób, które mają problemy ze snem, przyjrzyj się swoim nawykom, żeby wyeliminować niesprzyjające czynniki. Zwróć uwagę na: sen w zaciemnionym pokoju obniżenie temperatury do około 18-20°C trzymanie urządzeń elektronicznych poza sypialnią regularne pory pobudki i kładzenia się do snu aktywność fizyczną odpowiednią dietę [...]
[...] spadało ryzyko występowania analizowanych chorób. Osoby, które utrzymały wysoki poziom trójglicerydów, ciągle miały wyższe ryzyko takich chorób, a ci, u których stwierdzono obniżenie poziomu trójglicerydów, to ryzyko mieli mniejsze, jednak wyższe niż te osoby, które przez cały okres utrzymywały stabilny, niski poziom trójglicerydów. Spekuluje [...]
[...] zwiększa mRNA receptora insuliny (InsR) i wrażliwość na insulinę. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem [...]