[...] układem kostnym i stawami Może prowadzić do artretyzmu Złe strony (przychodzące mi na myśl): kwas ortofosforowy jest związkiem przeciwutleniającym a każdy przeciwutleniacz w nadmiarze działa jako proutleniacz (działa odwrotnie niż powinien - paradoks) Dodatkowo zbyt duże jego ilości utrudniają przyswajanie wapnia magnezu żelaza cynku Dodatkowo [...]
[...] znacznie większych ilości potu; np. w trakcie ćwiczeń. Nie oznacza to jednak, że ta oddana w postaci ciepła energia nie ma tutaj żadnego znaczenia. Organizm musi oddawać nadmiar ciepła, aby nie doszło do jego przegrzania się. Najlepszym na to sposobem jest odparowanie go wraz z wodą poprzez skórę. Tak się jednak składa, że do procesu tego [...]
[...] i androstendion – odpowiednio - w estradiol i estron. W pewnych zakresach wartości – estrogeny są niezbędne do utrzymania odpowiedniego zdrowia i formy mężczyzny. Ich nadmiar sprowadza jednak wiele kłopotów – zarówno zdrowotnych, jak też estetycznych. Może prowadzić np. do rozwoju schorzeń prostaty, zaniku jąder, spadku poziomu [...]
[...] Zwiększony wysiłek fizyczny też zwiększa poziom kreatyniny. Pij dużo wody aby oczyścić nerki. Asparginem uzupełnij poziom potasu, ale i też nie przesadzaj. Niedobór i nadmiar potasu negatywnie wpływa na pracę serca. Ciekawe co wykaże USG. Edit: Pokuruj sie Hepatilem przez około 2 tyg, poziom bilirubiny powinien spaść. Zmieniony przez - e0r [...]
[...] zdolności kwasu do unieczynniania enzymu, który „przekształca” cukier w tłuszcz. Gdy węglowodany z posiłku zostaną zamienione w energię i glikogen, ich nadmiar przekształcany jest w tłuszcz przez enzym ATP- liazę kwasu cytrynowego. HCA blokuje działanie tego enzymu, przez co wzrasta ilość dostępnej glukozy, która wysyła [...]
[...] jego łatwo wyczerpujących się zapasów. Również producenci żywności pogłębiają deficyt biopierwiastka - przesalając chleb, wędliny, wędzonki, konserwy mięsne, itp. Duży nadmiar sodu z soli kuchennej powstały wskutek konsumpcji tych pokarmów wypiera potas z organizmu. Ile potasu potrzebujemy? Dzienne zapotrzebowanie na potas oscyluje w [...]
[...] do grupy leków uspokajających i nie powoduje uzależnienia. Stosowany w odpowiednich, kontrolowanych dawkach może być zażywany bezpiecznie przez całe życie, jednak przyjęty w nadmiarze ma działanie toksyczne. Terapia litem nie jest wolna od skutków ubocznych, do których należą przyrost wagi ciała i niedoczynność tarczycy. Choroby afektywne [...]
[...] jednak pamiętać iż niewłaściwie dobrany preparat jak i tez sposób dawkowania może wywołać pewne zaburzenia lub objawy chorobowe. Nawet najlepsza witamina przyjmowana w nadmiarze może spowodować niepożądane efekty uboczne! Produkty wspomagające odchudzanie niewątpliwie dla wielu okazać się mogą niezwykle pomocne. Właściwie dobrane suplementy [...]
[...] na pobudzeniu systemu odpornościowego - kwasy EPA i DHA przyczyniają się do łagodzenia odpowiedzi systemu odpornościowego, ale nie zawsze jest to korzystne i pożądane - duży nadmiar może wręcz wywołać "anergię" systemu odpornościowego - Problemy żołądkowo-jelitowe - duże dawki mogą powodować nieprzyjemności żołądkowe jak biegunka, nudności, [...]
[...] Sód Od 0,09 do 0,33 miligramów. Dzienne zapotrzebowanie: od dwu do trzech gramów. Obecność sodu w pokarmach nie jest specjalną zaletą - większość ludzi cierpi raczej na nadmiar zawartego w soli kuchennej sodu. I jest to nadmiar szkodliwy, prowadzi bowiem do nadciśnienia i obrzęków wodnych w naczyniach krwionośnych. Na szczęście stężenie sodu [...]
[...] to chelaty, są one najlepiej wchłaniane i tutaj polecam firmę OLIMP. Mimo wszystko starajmy się jeść dużo owoców, warzyw, ryb, mięsa. By nie dopuścić ani do hiperwitaminozy(nadmiar witamin) ani do awitaminozy(brak witamin). ZMA/MZB - to po prostu połączenie cynku, magnezu i witaminy b6. Jak dobrze wiemy, by organizm funkcjonował w sposób [...]
[...] dla komórek i tkanek. Z białkiem to jest tak: jeśli go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - też bardzo niedobrze. Naturalnie odnosi się to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje on sobie z nimi radę. Ale, gdy przez długi czas w ustroju brakuje białka, to zostaje [...]
Michał Tombak radzi Jak jeść, by żyć długo i zdrowo? Mniej jeść, bo wychodzi na to, że przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób-twierdzi prof. Michał Tombak. Dieta rozdzielna to jego zdaniem najrozsądniejszy sposób zdrowego jedzenia. -------------------------------------------------------------------------------- Według prof. Michała Tombaka [...]
[...] poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. W tym samym czasie może być zauważalne obniżenie się poziomu HDL i wzrostu poziomu LDL. HDL broni tętnice poprzez eliminowanie nadmiaru odkładanego cholesterolu na ściankach tętnicy i przez transportowanie go do wątroby, gdzie jest poddawany metabolizmowi. W ten sposób wysokość poziomu HDL jest [...]
[...] pod oczami. 2. Białe kropki na paznokciach. Niektóre przyczyny nieprawidłowej pracy nerek: a) nagromadzenie śluzu, z którego powstają kamienie, b) rozszerzenie nerek od nadmiaru spożycia płynów, c) zwężenie nerek od nadmiaru spożywania soli, mięsa, ryb, pieczywa, słodyczy, produktów mącznych i rafinowanych . Jeśli pod oczami pojawiają się [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]
[...] efekt uboczny. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Pochodzimy z czasów głodu i obżarstwa i jeśli nie umielibyśmy gromadzić nadmiaru dostarczanej energii w czasach obżarstwa, nie byłoby nas dziś tutaj, ponieważ nasi przodkowie także głodowali. A wiec jesteśmy tu tylko dzięki temu, ze nasi [...]
[...] chorób cywilizacyjnych. Nadmierne spożycie lub przedawkowanie niektórych z nich jest również bardzo szkodliwe i może być przyczyną powstawania schorzenia spowodowanego ich nadmiarem - hiperwitaminozy, z objawami zatrucia. Podział, funkcje, źródła, zapotrzebowanie, ciekawostki Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mogą być magazynowane przez co [...]
[...] zawiera 3% białka, a kobiece ok.1% Oznacza to, że na pokarmie krowim człowiek spożywa, co najmniej 4 razy za dużo białka. Kolki, wzdęcia, zaparcia, powiększona wątroba (nadmiar tłuszczu i białka), ujemny metabolizm, zakwaszenie organizmu, wzrost stężenia amoniaku we krwi (uszkodzenia mózgu), naruszenie równowagi elektrolitycznej, itp. Nie [...]