Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
[...] jako samodzielne produkty, czyli mam np. palmę sabałowa oraz ekstrakt z pestek dyni i tu pojawia się pytanie pestki dyni są bogatym źródłem cynku, jak to wygląda w przypadku ekstraktu? Producenci zabardzo nie pomagają w tym temacie. W preparatach na prostatę często jest to i to, co pewnie coś sugeruje ale sam nie wiem, ciekaw jestem jak to jest.
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
[...] o nich artykuł), pestki z dyni są dobre szczególnie dla mężczyzn, bo chronią przed problemami z prostatą, ziemne mają dużo resweratrolu (też był ostatnio artykuł), nerkowce pomagają regulować poziom cukru we krwi (działają antycukrzycowo), sezam - wit.E a w łupinkach b.dużo wapnia, len zależy od rodzaju nasionek, są takie z omega3 i bez, ale [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] organizmu w zdrowiu. Nie tylko samo działanie jest jednak ważnym czynnikiem, który przemawia za wyborem białka w proszku na odchudzanie. Poza tym, że sproszkowane proteiny wspomagają odporność, wspierają odchudzanie i biorą udział w wielu ważnych procesach biochemicznych zachodzących w organizmie, to jeszcze są bardzo wygodne w użyciu. [...]
Coraz więcej ludzi świadomie rezygnuje z mleka i przetworów mlecznych, jedni z własnego wyboru, inni zaś idą za modą, a jeszcze inni ze względu na różne jednostki chorobowe, które ich dotknęły. Do takich można zaliczyć, chociażby choroby autoimmunologiczne jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry, czy pojawiające się [...]
[...] na ilość płynów przy aktywności fizycznej oraz spożywając warzywa i owoce, które poza sporą zawartością wody są również źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz pomagają w zachowaniu odpowiedniej gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu. Podsumowanie Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej prowadzą nie tylko do niekorzystnych [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
[...] takiej budowie chemicznej są łatwo rozpuszczalne w organizmie człowieka, a tym samym łatwiej przez niego przyswajane. Tłuszcze nasycone dostarczają energii człowiekowi, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych. Jedynym roślinnym źródłem tłuszczy nasyconych jest [...]
[...] i przerwy wyglądają sensownie? A po wizycie u endo: -zmiana na Novothyral 1/3 + Euthyrox N25; -mam już nie brać jodu -ani selenu (skoro i tak on i orzechy brazylijskie nie pomagają na konwersję, to mam zostać przy samych orzechach); -była też mowa o wit. B i kwasie foliowym, tak więc tym bardziej je włączę; Ovarin nadal brać; -włączyć Vigantol; [...]
[...] To jest forum i zawsze można odświerzyć wątek. Tak ja teraz chciałabym zrobić. Takie same objawy ma mój mąż ale on ma prawdopodobnie zapalenie prostaty. Zapisał się na wizytę na ten piątek. Ciekawe co lekarz powie. A jaki mają wpływ pestki dyni, bo coś mi sie obiło o uszy, że pomagają na prostatę, ale ja się na tym nie znam. Wiecie może? @-)
[...] ale też niezbyt pożądane w naszej diecie.. wiele osób rezygnuje z owoców. Brakuje źródła zdrowych tłuszczy: pestki dyni, orzechy, oliwa z oliwek itp. Podnoszą kaloryczność..pomagają wchłaniać pewne witaminy.. jak i podnoszą kaloryczność w naszych posiłkach.. w pewnym stopniu odpowiadają też chyba za testosteron. Brak ryb w diecie które zawierają [...]
[...] ile przypuszczalnie osób ma pasożyty oraz o ich leczeniu, wyszukałem pare naturalnych sposobów na pozbycie się ich z organizmu i zastanawia mnie czy te sposoby naprawdę coś pomagają:) Czosnek, cebula, marchew, pestki z dyni, migdały, grejpfruty, solone śledzie, kiszona kapusta i inne kiszonki powinny być częstym gościem na naszym stole. Pasożyty [...]
[...] konglomeratem, stymulującym pożądany przebieg procesów metabolicznych: odtruwające i odmładzające – hamujące procesy starzenia, antynowotworowe – wspomagają prawidłową pracę wątroby, nerek i całego układu wydalniczego; wzmacniają organizm, przywracając mu, wcześniej zablokowane przez choroby, funkcje; dobrej [...]
[...] Najbardziej polecane - jabłka, cytrusy, jagody, marchewki, morele, suszone śliwki. - Dodaj do diety suplementację omega-3 oraz tłuste świeże ryby- kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w obniżeniu LDL i zwiększeniu HDL. - Zwiększ ilość lecytyny - zapobiega odkladaniu się tłuszczy na ścianach tętnic oraz tworzeniu się zakrzepów. Zwiększa również [...]
[...] witaminę E, potas, wapń, żelazo i fosfor). Jedząc produkty pełnoziarniste, możesz zapobiec różnym dolegliwościom i chorobom. Badania wykazały, że nieoczyszczone zboża: pomagają schudnąć: zawarty w nich błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i daje na długo uczucie sytości; zapobiegają cukrzycy typu II (regulują poziom cukru we [...]