[...] iż nie tylko mięśnie szkieletowe korzystają z WKT, glikogenu czy glukozy. Przy prawidłowym utlenowaniu krwi podstawowym źródłem energii dla komórki mięśnia sercowego są kwasy tłuszczowe, które dostarczają 60-90% energii, oraz glukoza i kwas mlekowy zapewniające 10-40% energii. Dla spalania tkanki tłuszczowej kluczowe znaczenie odgrywa [...]
[...] się, zdrowych, ludzi. Po całonocnym poście z dawki 30-70 g fruktozy ok. 50% jest przekształcane do glukozy w procesie glukoneogenezy. Fruktoza może być też przekształcana do kwasu mlekowego, ale taka przemiana występuje tylko przy wysokim spożyciu fruktozy. Kwas mlekowy może powodować ból mięśni i ograniczać możliwość kontynuowania wysiłku. [...]
Kofeina to substancja z grupy związków organicznych, nazywanych metyloksantynami. Naturalnie wytwarzana jest w tkankach roślin, dlatego znajdujemy ją w wielu roślinach konsumpcyjnych, takich jak przykładowo kawa, herbata, guarana, mate czy kakao. Caffeine Power polecany jest dla osób dorosłych, aktywnych zawodowo (z wyjątkiem kobiet w ciąży i [...]
[...] tempie pozbyć się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Trening opiera się na bardzo krótkich interwałach czasowych pomiędzy seriami, co prowadzi do wzmożonego wydzielania kwasu mlekowego, a kwas mlekowy powoduje zdecydowanie podniesioną sekrecję hormonu wzrostu, co bezpośrednio wpływa na spalanie tłuszczu. Wiele osób podchodzi sceptycznie do [...]
[...] tempie pozbyć się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Trening opiera się na bardzo krótkich interwałach czasowych pomiędzy seriami, co prowadzi do wzmożonego wydzielania kwasu mlekowego, a kwas mlekowy powoduje zdecydowanie podniesioną sekrecję hormonu wzrostu, co bezpośrednio wpływa na spalanie tłuszczu. Wiele osób podchodzi sceptycznie do [...]
[...] Aeroby wysiłek, podczas którego organizm pozyskuje energię (atp) z procesów tlenowych w mitochondriach. Substratami mogą być tłuszcze (WKT, które zamianie w aktywny kwas tłuszczowych przechodzą przez proces beta-oksydacji, w której powstaje acetyloCoA wchodzące w cykl Krebsa i zredukowane nukleotydy wchodzące w cyl łańcucha oddechowego) [...]
[...] nie jest to jednak dobry przykład- na pewno nie pozostanie to obojętne dla zdrowia, już abstra***ąc od samych sterydów które brał ten człowiek). OMEGA-3 - prozdrowotne kwasy tłuszczowe, nie zaszkodzą - a mogą pomóc. Co to jest dieta? To plan posiłków, z uwzględnieniem potrzeb danej osoby (zapotrzebowanie kaloryczne, aktywność fizyczna, [...]
[...] nastrój, ból głowy i żołądka, mdłości, wzmożone pragnienie i ogólnie jesteśmy zmęczeni psychicznie i fizycznie. Otóż organizm przekształca alkohol w aldehyd octowy, potem kwas octowy i w końcu dwutlenek węgla. To właśnie aldehyd octowy jest podejrzewany o powodowanie większości dolegliwości po spożyciu alkoholu. Wraz z rozkładem etanolu [...]
Przedstawiam wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z [...]
[...] strukturalnych. Na poziomie tkankowym aktywuje fibroblasty i sprzyja odbudowie włókien kolagenowych. • wyciąg z karczocha zwyczajnego, Aktywnymi składnikami tego wyciągu są kwasy polifenolowe ( np. cynaryna ), które wpływają na metabolizm glukozy oraz lipidów. • wyciąg z wąkroty azjatyckiej ( Centella Asiatica ) , wyciąg ten stymuluje biosyntezę [...]
[...] to tzw odporność nieswoista ( wrodzona ) która nie jest skierowana przeciwko konkretnemu zagrożeniu . Przykłady mechanizmów wykorzystywanych przez ten rodzaj odporności to: -kwas mlekowy wydzielany wraz z potem nadający kwaśny odczyn skórze , -występujący min w pocie , łzach , ślinie enzym lizozym zwalczający bakterie, - wytwarzanie [...]
[...] niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowolniać wykorzystanie węglowodanów i poprawiać wydolność fizyczną. Większość z nich ma jednak znikome lub żadne uzasadnienie naukowe, nie można ich [...]
[...] niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowolniać wykorzystanie węglowodanów i poprawiać wydolność fizyczną. Większość z nich ma jednak znikome lub żadne uzasadnienie naukowe, nie można ich [...]
[...] niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowolniać wykorzystanie węglowodanów i poprawiać wydolność fizyczną. Większość z nich ma jednak znikome lub żadne uzasadnienie naukowe, nie można ich [...]
[...] niż głosom naukowców. Pragnienie poprawy wyników sportowych spowodowało wzrost zainteresowania metodami żywienia, które teoretycznie zdają się sprzyjać utlenianiu kwasów tłuszczowych, spowalniać wykorzystanie węglowodanów i poprawić wydolność fizyczną. Większość z nich ma jednak znikome lub żadne uzasadnienie naukowe, nie można ich [...]
[...] niz glosom naukowcow. Pragnienie poprawy wynikow sportowych spowodowalo wzrost zainteresowania metodami zywienia, ktore teoretycznie zdaja sie sprzyjac utlenianiu kwasow tluszczowych, spowalniac wykorzystanie weglowodanow i poprawic wydolnosc fizyczna. Wiekszosc z nich ma jednak znikome lub zadne uzasadnienie naukowe, nie mozna ich [...]
[...] w ludzkim organizmie. Ich ilość w organizmie wystarcza teoretycznie na wykonanie około 200 godzin pracy. W przemianach energetycznych występują one w postaci wolnych kwasów tłuszczowych (WKT). Największy udział w zapotrzebowaniu energetycznym organizmu mają one podczas spoczynku i w trakcie wykonywania czynności o niskiej intensywności. [...]
[...] w ludzkim organizmie. Ich ilość w organizmie wystarcza teoretycznie na wykonanie około 200 godzin pracy. W przemianach energetycznych występują one w postaci wolnych kwasów tłuszczowych (WKT). Największy udział w zapotrzebowaniu energetycznym organizmu mają one podczas spoczynku i w trakcie wykonywania czynności o niskiej intensywności. [...]
[...] znaczenie przy doborze długości rozgrzewki przed zawodami, Gdy rozgrzewka jest krótka i intensywna a przemiany tłuszczowe nie zostaną uruchomione, w mięśniach gromadzi się kwas mlekowy i mleczan, który zmniejsza możliwości wysiłkowe zawodnika już na początku zawodów. Po kilkunastu minutach wysiłku o niskiej intensywności zawodnik utylizuje [...]