Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
[...] się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty (zawierają [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] na osobę. W tabelach są także zawartości węglowodanów, białek i tłuszczów w gramach na 100 g produktu lub na jego porcję. Wartości te na pewno będą przydatne osobom, które powinny zastosować dietę niskotłuszczową lub niskowęglowodanową, a także pozwolą kontrolować ilość spożytych białek. Dziś coraz częściej ludzie zdają sobie sprawę, że [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] spalania tłuszczów. Całkowite spalanie tłuszczów może nastąpić tylko z udziałem węglowodanów, których niewielkie rezerwy w organizmie (glikogen w mięśniach i wątrobie), które kończą się już na początku stosowania diety wysokobiałkowej. Ten stan powadzi do odwodnienia organizmu. Dieta jest szkodliwa dla zdrowia, powoduje zakwaszenie [...]
[...] tych podstawą zaliczenia do szeregu D, czy L jest konfiguracja ostatniego, a nie sąsiadującego z grupą karbonylową, chiralnego atomu węgla. Podobnie jest w przypadku ketoz, które wywodzą się z dihydroksyacetonu. Do szeregu D zaliczane są jego homologi, w których grupa hydroksylowa przy ostatnim chiralnym atomie węgla znajduje się po prawej [...]
[...] W dziedzinie wiedzy na temat podnoszenia kondycji fizycznej panował chaos i roiło się od sprzeczności. Nie wiedziałem, od czego mam zacząć. Przeczytałem jedną książkę, w której kazano mi robić to, to i to, a będę żył wiecznie. A więc robiłem to wszystko z wielkim zapałem... dopóki nie przeczytałem następnej książki, z której dowiedziałem [...]
[...] pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały spryskane prawie 5 litrami pestycydów. Czy istnieje "dieta idealna"? Podczas gdy przez znaczną część historii człowieka niewiele się [...]
[...] AMPK, która informuje organizm o stanie energetycznym komórki. Kinaza ta jest najsilniej aktywowana przez tłuszcze nasycone, prowadząc do zahamowania syntezy białka, za które odpowiada kinaza mTOR. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Z pozytywnych aspektów aktywacji AMPK można wymienić zahamowanie glukoneogenezy, obniżenie [...]
[...] jest to wyraźnie zaznaczone. The Evils of Fructose / Diabelska fruktoza by Cassandra Forsythe, PhD(c), CSCS, CISSN Szukasz bezkompromisowego dietetycznego rozwiązania, które umożliwi ci uzyskanie upragnionej sylwetki? Jadasz regularnie, co 3 godziny - jak każdy grzeczny chłopiec - jednak okolica brzucha to nadal twoja pięta Achillesowa? [...]
[...] oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego przemiału soczewica, groch, fasola, soja ryby chude - białe mięso. Oto składniki diety śródziemnomorskiej, które oprócz ryb, soczewicy i oliwy z oliwek mogą być produkowane przez polskiego rolnika. Badania rozpoczęte przed 50 laty wykazały, że ludzie żyjący w Basenie Morza [...]
[...] jako tłuszcz "widoczny" (np. masło, śmietana, tłuszcz w mięsie) jak i "tłuszcz niewidoczny" (ukryty np. w tłustym mleku, serach, kremach i wędlinach i w czekoladzie). Niektóre potrawy zawierają blisko 40-50% tłuszczu (pizza, frytki, hamburgery). CUKIER i SŁODYCZE są źródłem "pustych kalorii", to znaczy poza energią nie dostarczają żadnych [...]
[...] jako tłuszcz "widoczny" (np. masło, śmietana, tłuszcz w mięsie) jak i "tłuszcz niewidoczny" (ukryty np. w tłustym mleku, serach, kremach i wędlinach i w czekoladzie). Niektóre potrawy zawierają blisko 40-50% tłuszczu (pizza, frytki, hamburgery). CUKIER i SŁODYCZE są źródłem "pustych kalorii", to znaczy poza energią nie dostarczają żadnych [...]
[...] organizm potrzebuje codziennie nie tylko białka, węglowodanów, tłuszczów, ale również witamin i biopierwiastków. Rolę ich dostawcy spełniają właśnie owe pigułki, o które pani pyta. - Dlaczego musimy dostarczać organizmowi te składniki w pigułkach, a nie w pożywieniu? Przecież owoce, warzywa i zboża zawierają witaminy i sole mineralne. - [...]
[...] ziarno jęczmienna, wiejska to pocięte na duże cząstki pęczak i w niej też wyróżniamy : grubą, średnią i drobną. Natomiast perłowa to tak samo pocięte na duże cząstki pęczak, które poddane są obtoczeniu i polerowaniu, również występuje jako gruba, średnia i drobna. Kasza ta idealnie wkomponuje się z mięsem, ale i rybą, doskonale nadaje się do zupy [...]
[...] produktów pochodzenia roślinnego. Przyprawami roślinnymi mogą być różne części anatomiczne roślin (np. korzenie, kłącza, liście, kwiaty, owoce, nasiona, cebule, kora), które nie mają wartości odżywczej, ale ce****ą się specyficznymi walorami sensorycznymi i mogą wywierać korzystny wpływ na procesy trawienne. Przyprawy w swoim składzie [...]
[...] w łańcuchu węglowodorowym. Jest to struktura obca w organizmie człowieka. Gdyby ta okoliczność miała być podstawą obaw, to należałoby zrezygnować z jedzenia pomidorów, które zwierają ten związek. W 1kg dojrzałych pomidorów jest 0,02 g likopenu. IL-PZH. Zarządzenie MZiOS z 1993 roku dopuszcza stosowanie tego barwnika pod nazwą "ekstrakt z [...]
[...] udzielam ). ------------------------------------------------------------------------- Makrobiotyka to słowo pochodzące z jęz. Greckiego: makros - wielki, bios - życie Niektóre zasady makrobiotycznego odżywiania: 1. Dążenie do zachowania równowagi. 2. Każda czynność, każda rzecz, każde zjawisko jest całością, a równocześnie ma dwa porównywalne [...]
[...] zielony groszek, bób, ryż pełnoziarnisty, kluski i kasza); - ser i jogurt o zawartości tłuszczu 0 proc.; - dżemy owocowe i kompoty z różnych owoców bez cukru. Sztuczki, które Ci pomogą wytrwać 1. Jedz solidne śniadanie Większość osób cierpiących na nadwagę nie jada śniadania, które powinno stanowić 1/4 dziennej dawki kalorii. To śniadanie [...]