W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
Wegański styl życia może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wynika to przede wszystkim z dużej ilości witamin i minerałów, jakie zjadamy wraz z roślinnymi pokarmami, ale przyczynia się do tego również unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele z nich to produkty wysokoprzetworzone i często zawierają szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki. [...]
Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]
Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]
[...] funkcjonowania układu nerwowego. Jakie jest zapotrzebowanie na magnez? Zużycie magnezu wynosi 350 mg dziennie, ale oczywiście jest to zależne od wielu innych czynników, jak: aktywność fizyczna, wiek, wzrost, stan zdrowia itp. Zanim jednak zaczniemy suplementować ten minerał, warto przejrzeć swoją dietę i postawić na zróżnicowane, [...]
[...] co zwracać uwagę, by uzyskać efekty i sobie nie zaszkodzić? Badania podstawowe Fundamentalnymi, a zarazem najważniejszymi badaniami, które należałoby wykonać podejmując się jakiejkolwiek diety są: Morfologia krwi – w zasadzie jest to najbardziej podstawowe badanie, które warto wykonywać rutynowo, gdyż pokazuje nam ogólny stan naszego zdrowia [...]
Bardzo duża ilość osób, a co gorsza dietetyków, za bazę do ułożenia dobrej diety uważa parametry takie jak waga, wzrost, wiek i stopień aktywności. Są to ważne aspekty, jednakże wbrew pozorom nie najważniejsze. Pierwszą, podstawową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy rozpoczęciu diety, są wyniki badań laboratoryjnych. Badania rozszerzone [...]
[...] z powodu zwiększonego wydalania chromu z moczem. Cynk: Cynk jest jednym z minerałów śladowych, którego ilość w organizmie ocenia się na 1,5g do 2,2g, a który występuje jako składnik około 70 enzymów biorących udział w różnorodnych przemianach ustrojowych. Cynk jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
witam,szukalem wuszukiwarki ale nie znalazlem tematu o occie jablkowym,jakis czas temu Sylvester Stallone oznajmij iz sekretem jego formy jest włączenie do codziennej diety octu jablkowego,a oto troche danych na temat samego octu jablkowego: OCET JABŁKOWY WARTO WIEDZIEĆ: OCET JABŁKOWY TO ŹRÓDŁO WITAMIN: A, B1, B2, B6, C, E, P, BETA-KAROTENU ORAZ [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
[...] się z 30 saszetek zawierających po 10 tabletek. 1.Duża jasno niebieska kapsułka: siarczan wanadu z dodatkami. Siarczan wanadu jest najbardziej znaną i powszechną formą w jakiej występuje wanad. Napotkać go możemy w pieprzu, koprze, rzodkwi, jajkach, oleju roślinnym, kaszy gryczanej czy owsie. Wanad jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju [...]
[...] odwagi a najczęściej pijemy w towarzystwie znajomych przy okazji spotkań. Mało kto zdaje sobie sprawę co tak naprawdę dzieje się z naszym organizmem po wypiciu alkoholu jak reagują organy wewnętrzne i czym przedawkowanie może się skończyć. Co należy wiedzieć przede wszystkim o alkoholu? Alkohole jest ogólną nazwą dla związków [...]
Mineralna, ale jaka? Co najmniej połowa wypijanych codziennie płynów powinna być dostarczana w postaci wody, i to dobrej. Co to znaczy dobra woda? Jak wybrać odpowiednią dla siebie? Co wynika z informacji podanych na etykiecie? Potocznie, lecz nieprecyzyjnie, o naturalnych wodach ze źródeł podziemnych mówi się "mineralne". Ale nie każda woda [...]
[...] ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w procesach wzrostu i [...]
[...] rośnie zainteresowanie składnikami odżywczymi przyjmowanymi w formie preparatów farmaceutycznych. Witaminy i składniki mineralne łykane w pastylkach robią zawrotną karierę jako środki dobre na wszystko: przeciwdziałają chorobom serca, nowotworom, są eliksirem młodości, poprawiają cerę itd. Sprzyja temu agresywna reklama i dostępność [...]
[...] przedłuża ich życie, opóźniając pojawienie się poważnych powikłań. 1. Objawy i następstwa niewydolności i marskości wątroby: encefalopatia wątrobowa zarówno ostra jak i przewlekła nadciśnienie wrotne wodobrzusze żylaki przełyku i żołądka zaburzenia krzepnięcia niedokrwistość cholestaza Choroby często towarzyszące choroba wrzodowa [...]
[...] i pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy czy jogurtu. Niełuskany ryż + woda Wypij szklankę wody, kiedy jesz posiłki bogate we włókna, jak razowy chleb czy niełuskany ryż. Napęcznieją w żołądku, nasycisz się od razu i zmniejszysz przyswajanie tłuszczów i cukrów. Mleko + cytrusy Porcja świeżo wyciśniętego [...]
[...] do 20g. ŻELAZO Niezbędne jest do budowy krwinek czerwonych- hemoglobiny, barwnika mięśni- mioglobiny, do wytwarzania niektórych enzymów, do transportu tlenu w organizmie, jak też do oddychania komórkowego. Organizm gromadzi jego zapasy w wątrobie, nerkach, śledzionie i szpiku. Dzienne zapotrzebowanie to 15mg żelaza. Dobrym jego źródłem są [...]
Dwa artykuly - pierwszy jak w temacie, drugi pt. "Nieżywi lekarze nie kłamią", felieton zachecajacy do suplementacji witaminami i mineralami - mi sie fajnie czytalo Różnice między witaminami naturalnymi a syntetycznymi Owoce i warzywa dostarczają składników odżywczych, które wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowań i codziennie uzupełniają [...]